Προβληματισμό και διστακτικότητα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στο άνοιγμα των σχολείων προκαλεί στην κυβέρνηση η επέλαση της μετάλλαξης Ομικρον.
Αυτό έγινε σαφές και κατά τη διάρκεια της πρωινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η οποία πραγματοποιήθηκε στη σκιά της εκτόξευσης των κρουσμάτων αλλά και της αρνητικής εικόνας που προκάλεσαν οι αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις της προηγούμενης εβδομάδας όπου την αρχική χαλαρότητα διαδέχθηκε η επιβολή περιορισμών πριν το ρεβεγιόν υπό το βάρος των αντιδράσεων και ενώ το ένα αρνητικό ρεκόρ διαδεχόταν το άλλο.
Σε αυτό το πλαίσιο κυβέρνηση και ειδικοί εξέτασαν τα επόμενα βήματά τους.
Κυρίαρχο θέμα αποτέλεσε η επαναλειτουργία των σχολείων. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι μαθητές να επιστρέψουν κανονικά στα θρανία στις 10 Ιανουαρίου με πιο αυστηρό πρωτόκολλο, όμως πληθαίνουν οι φωνές των επιστημόνων ακόμη και εντός της Επιτροπής που ζητούν να υπάρξει παράταση μίας ή δύο εβδομάδων.
Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός της εβδομάδας, πιθανότατα την Τετάρτη, αφού πρώτα συνεδριάσει η επιτροπή των εμπειρογνωμώνων. Πολλά θα κριθούν από την πορεία των κρουσμάτων σήμερα και αύριο και κατά πόσο αυτά θα επιβαρύνουν τη λειτουργία του Συστήματος Υγείας
Σύμφωνα με πληροφορίες η επιστροφή , όποτε κι αν γίνει αυτή, θα συνοδευτεί από αλλαγή του πρωτοκόλλου και μείωση του ποσοστού 50+1 στον αριθμό των κρουσμάτων που απαιτούνται για να κλείνει ένα τμήμα, στο 40+1 ή ακόμη χαμηλότερα.
Στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκεται και το θέμα της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερου του Ιανουαρίου θα υπάρξουν εξελίξεις. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η επιβολή της υποχρεωτικότητας για τους 50+, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες να εμβολιάζονται υποχρεωτικά όπως όλοι όσοι δουλεύουν στην εστίαση, στο δημόσιο τομέα και οι ένστολοι.
Όσον αφορά τη διάρκεια των πιστοποιητικών η διάρκειάς του θα λήγει στους επτά μήνες ( έξι για τη δεύτερη δόση συν ένας ακόμα μήνας ).
Αυτή τη στιγμή, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, δεν συντρέχει λόγος για επιβολή νέων μέτρων , όμως αν η κατάσταση επιδεινωθεί εξετάζεται να επιβληθούν:
Lockdown στους ανεμβολίαστους, με απαγόρευση παραμονής ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης
Περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας της εστίασης, στις 23.00 ή ακόμα και στις 22.00
Περαιτέρω μείωση της χωρητικότητας των καταστημάτων, δηλαδή, του αριθμού των πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο.
Διαβάστε επίσης: