Ο λεγόμενος πληθωρισμός τροφίμων διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στο 13% στην Ελλάδα, έναντι 12,4% στην ΕΕ και 11,6% στην Ευρωζώνη.
Η κατηγορία στην οποία καταγράφονται πολύ υψηλές αυξήσεις τιμών είναι τα τυριά, με 16,9% σε ετήσια βάση, που αποτελεί την πέμπτη μεγαλύτερη αύξηση τιμής στα εν λόγω προϊόντα σε επίπεδο ΕΕ. Αυτό σε μεγάλο βαθμό συνδέεται με το γεγονός ότι πολλά τυριά στην Ελλάδα –και όχι μόνο η φέτα– παρασκευάζονται με αιγοπρόβειο γάλα, η τιμή του οποίου δεν έχει μειωθεί, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο αγελαδινό γάλα, όπου σημειώνεται μικρή αποκλιμάκωση της τιμής παραγωγού.
Ακόμη υψηλότερη και συγκεκριμένα η τρίτη μεγαλύτερη στην ΕΕ ήταν η αύξηση των τιμών στα φρούτα τον Ιούλιο, με 19,2% σε ετήσια βάση, ενώ κατά 15,4% αυξήθηκαν οι τιμές των λαχανικών. Η δέκατη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Ελλάδα τον Ιούλιο σε ό,τι αφορά τις τιμές στις οποίες πωλούνται οι πατάτες, με 23,4%.
Η τιμή του φρέσκου γάλακτος έχει αυξηθεί σε ετήσια βάση κατά 9,9%, πάνω από την αύξηση σε επίπεδο Ευρωζώνης (8,4%) και ΕΕ (8,9%), και του γιαουρτιού κατά 11,4%. Με τον τέταρτο υψηλότερο ρυθμό (12,5%) αυξήθηκε η τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος, ενώ η τιμή του χοιρινού αυξήθηκε κατά 17%, που αποτελεί την πέμπτη υψηλότερη στην ΕΕ, και των αυγών κατά 17,2%.