Εκτός από το ζήτημα των μετακλητών, στο οποίο και επικεντρώθηκε η αναφορά της Deutsche Welle, το δημοσίευμα της «taz» του Βερολίνου, που μιλά για τις μεθόδους λειτουργίας του κομματικού κράτους στην Ελλάδα και έκανε αίσθηση στη Γερμανία, αναφερόταν και σε άλλα «επιτεύγματα» της ελληνικής κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα η βιομηχανία απευθείας αναθέσεων με αφορμή την πανδημία, αλλά και το άλυτο ζήτημα των απλήρωτων δανείων της Νέας Δημοκρατίας.
Η «taz» προσπαθεί αρχικά να εξηγήσει τον όρο «μετακλητός», παίρνοντας για παράδειγμα την περίπτωση του Γρηγόρη Ψαριανού, ο οποίος δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής στις εκλογές του 2019, αλλά έχει διοριστεί ως συνεργάτης στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμένου.
Γράφει χαρακτηριστικά: «Ο Ψαριανός είναι ο λεγόμενος μετακλητός. Πρόκειται για κυβερνητικό υπάλληλο στην Ελλάδα που είναι κοντά στο κυβερνών κόμμα. Όσο κυβερνά αυτό, θα παραμένει δημόσιος υπάλληλος. Αν το κόμμα χάσει την εξουσία, θα χάσει και αυτός την κρατική του δουλειά. Οι μετακλητοί είναι στην πραγματικότητα καθαρή σπατάλη: η Ελλάδα έχει σχεδόν 600.000 δημόσιους υπαλλήλους και 10 εκατομμύρια κατοίκους».
Οπως επισημαίνει η εφημερίδα του Βερολίνου «Ο Μητσοτάκης, ο ίδιος γόνος μιας παλιάς πολιτικής δυναστείας, έχει χτίσει μια πραγματική βιομηχανία μετακλητών σύμφωνα με το δοκιμασμένο μοντέλο από τη νίκη του στις εκλογές και μετά… Οπουδήποτε ρέουν κυβερνητικά κεφάλαια, έχει δημιουργήσει θέσεις εργασίας για πλήθος πιστών οπαδών. Ο Μητσοτάκης θέτει νέα πρότυπα: ποτέ πριν δεν υπήρξαν τόσες πολλές θέσεις μετακλητών στην Ελλάδα όσο σήμερα. Ο Μητσοτάκης είναι χειρότερος από όλους τους προκατόχους του, χειρότερος και από τον Τσίπρα που κι εκείνος είχε στήσει ένα σύστημα νεποτισμού. Τον Ιούλιο του 2019, πριν αναλάβει ο Μητσοτάκης, υπήρχαν 1.710 μετακλητοί. Στα τέλη Οκτωβρίου 2021, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε 3.138. Επιπλέον, υπάρχουν 1.641 πρόεδροι και μέλη διοικητικών συμβουλίων μυριάδων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου».
Χρησιμοποιώντας έναν όρο από το παρελθόν της Σοβιετικής Ενωσης το ρεπορτάζ μιλάει για 14.957 «απαράτσικ» της ΝΔ που πληρώνονται με χρήματα των φορολογουμένων. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αύξησε έγκαιρα τους μισθούς των Μετακλητών κατά 65 με 70 τοις εκατό. Κόστισαν στο σταθερά επιβαρυμένο ελληνικό ταμείο περί τα 65 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Μόνο οι στενότεροι συνεργάτες του Μητσοτάκη κόστισαν 16,5 εκατ. ευρώ».
Καταπέλτης είναι όμως το σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας και για το θέμα των συμβάσεων του δημοσίου, όπου αναφέρεται σε στοιχεία της «Ναυτεμπορικής», σύμφωνα με τα οποία «η αξία των κρατικών συμβάσεων που ανατέθηκαν στον ιδιωτικό τομέα από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021 ανήλθε σε 13,55 δισ. ευρώ – το υψηλότερο επίπεδο από το 2010. Από το σύνολο των 305.656 κρατικών συμβάσεων σε αυτούς τους 18 μήνες, ωστόσο, το 65% ήταν άμεσες δημόσιες συμβάσεις, που ανατέθηκαν από τα υπουργεία και άλλους δημόσιους φορείς σε ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες χωρίς διαγωνισμούς».
Δεν λείπει και το καυστικό σχόλιο για το τεράστιο μέγεθος της ελληνικής κυβέρνησης, που αριθμεί συνολικά 59 υπουργούς κάτι που δεν είχε πετύχει καμιά κυβέρνηση μετά το 1974.
Κλείνοντας το δημοσίευμα αποκαλεί τη ΝΔ «αδιαμφισβήτητα το πιο υπερχρεωμένο κόμμα της Ευρώπης με χρέη 353.906.007,38 ευρώ», σημειώνοντας «ότι επί κομματικής ηγεσίας Μητσοτάκη το χρέος της ΝΔ αυξήθηκε κατά 142 εκατ. ευρώ από τις αρχές του 2016 και θα χρειαστούν απίστευτα 170 χρόνια για να ξεπληρώσει όλα τα χρέη της ΝΔ».
Διαβάστε ακόμα
Στις 10 χώρες με τα περισσότερα κρούσματα στον κόσμο η Ελλάδα
Επιμένει η κυβέρνηση για άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου