Δουλεύουμε τον μισό χρόνο για να πληρώνουμε φόρους και εισφορές, ενώ αν συνυπολογιστούν και τα δημόσια ελλείμματα που καλύπτουμε ως πολίτες, τα… μεροκάματα για το Κράτος αυξάνονται περαιτέρω.
Αυτό προκύπτει από τη φετινή μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, σύμφωνα με την οποία η σημερινή μέρα, η 21η Ιουνίου, είναι η ημέρα της Φορολογικής Ελευθερίας για το 2023.
Αυτό σημαίνει, πως φέτος εργαστήκαμε τις 171 από τις 365 ημέρες του χρόνου για το κράτος και από σήμερα, μπορούμε να εργαζόμαστε για την κάλυψη των άλλων αναγκών μας.
Όμως, εάν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2023, τότε η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας έρχεται μία εβδομάδα αργότερα, την 28η Ιουνίου.
Το 2022 η ημέρα της φορολογικής ελευθερίας ήταν η 5η Ιουλίου, καθώς εργαστήκαμε για το κράτος 185 ημέρες, ενώ αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, τότε η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2022 ήρθε 10 ημέρες αργότερα, την 15η Ιουλίου.
Στο πλαίσιο αυτό, το 2022 πληρώσαμε 2 φορές περισσότερα σε φόρους και εισφορές απ’ ό,τι για τις βασικές μας ανάγκες.
Συγκεκριμένα, τα νοικοκυριά ξόδεψαν το 2021, 44,1 δισ. ευρώ για τις βασικές τους ανάγκες, ενώ σε φόρους και εισφορές έδωσαν τα διπλάσια το 2022.
Πάντως, οι 171 ημέρες εργασίας για το κράτος που προβλέπονται για το 2023 είναι η χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση από το 2011, όταν το αντίστοιχο μέγεθος ήταν 169 ημέρες.
Αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, τότε οι 178 ημέρες εργασίας για το κράτος που προβλέπονται για το 2023 είναι η χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση από το 2007, όταν το αντίστοιχο μέγεθος ήταν 177 ημέρες.
Τα διαθέσιμα στοιχεία για τον υπολογισμό της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας ξεκινούν από 1999 και η τάση είναι κυρίως ανοδική με μικρές διακυμάνσεις.
Το 2018 υπήρξε το έτος όπου οι ημέρες εργασίας για το κράτος έφτασαν τις 186 – πιο ψηλά από ποτέ – , ενώ ακολουθεί το 2022, για το οποίο εκτιμάται πως οι ημέρες εργασίας για το κράτος ήταν 185.
Οι 171 ημέρες που προβλέπονται για το 2023 αποτελούν ρεκόρ 12 ετών, καθώς είναι η χαμηλότερη επίδοση από το 2011, όταν το αντίστοιχο μέγεθος ήταν 169 ημέρες.
Από το 2010 στο 2020 προστέθηκαν 25 επιπλέον ημέρες εργασίας για το κράτος, μία αύξηση που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ανάμεσα σε 28 ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Υψηλοί φόροι χωρίς αντίκρισμα
Όμως, παρά την υψηλή φορολόγηση, η ανταποδοτικότητα των φόρων στην Ελλάδα είναι χαμηλή. Σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ η ικανοποίηση των Ελλήνων πολιτών από τις δημόσιες υπηρεσίες την εποχή της πανδημίας είναι από τις χαμηλότερες ανάμεσα στις αναπτυγμένες οικονομίες, ιδιαίτερα την στιγμή που η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα παρέμεινε υψηλή.
Πιο συγκεκριμένα, οι Έλληνες πολίτες είχαν το χαμηλότερο ποσοστό ικανοποίησης από τις υπηρεσίες του κράτους στο εκπαιδευτικό σύστημα (36%) ανάμεσα σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες.
Η ίδια δυσαρέσκεια επικρατεί και από την παροχή υπηρεσιών από το σύστημα υγείας, καθώς οι Έλληνες πολίτες είχαν το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό ικανοποίησης (38%) ανάμεσα σε 36 αναπτυγμένες οικονομίες, με την χειρότερη επίδοση να καταγράφεται στην Πολωνία.
Το μίγμα οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα συνδυάζει φορολογική επιβάρυνση υψηλότερη από τον διάμεσο των αναπτυγμένων οικονομιών του ΟΟΣΑ, ωστόσο, με πολύ χαμηλή ανταποδοτικότητα σε βασικές υπηρεσίες.
Τι ακριβώς είναι η ΗΦΕ
Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας είναι η μέρα που οι Έλληνες φορολογούμενοι απελευθερώνονται από το βάρος των φόρων, αν με τα χρήματα που κέρδιζαν από την εργασία τους έπρεπε, πριν καλύψουν τις δικές τους ανάγκες, να αποπληρώσουν πρώτα τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος.
Για παράδειγμα, αν στο κράτος πηγαίνει το 50% των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών (κρατικά έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές), η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας πέφτει ακριβώς στη μέση του χρόνου, (στις 2 Ιουλίου, την 183η μέρα του έτους).