«Η Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον μας υπενθυμίζει τον ύψιστο στόχο της ανθρωπότητας για την προστασία του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων στον πλανήτη μας. Η αποτροπή του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής πρέπει να αποτελεί την πρώτιστη μέριμνα όλων των χωρών. Η απειλούμενη άνοδος της θερμοκρασίας της γης, το αυξανόμενο επίπεδο της θάλασσας, η ξηρασία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι ήδη σε εξέλιξη. Η αιτία για αυτά, είναι κυρίως η καύση πετρελαίου, άνθρακα, λιγνίτη και φυσικού αερίου» αναφέρει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παντελής Κάπρος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που τιμάται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου.
ΟΗΕ: Σε ιστορικά υψηλά το «πλαστικό» εμπόριο
Ο κ. Κάπρος τονίζει ότι η «προσπάθεια αποτροπής του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται παγκόσμια σε καλύτερο σημείο από παλαιότερα, όμως πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα, όπως η στρατηγική που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο μηδενισμός της καύσης ορυκτών καυσίμων αποτελεί τον κεντρικό στόχο. Με τον μετριασμό της κλιματικής απειλής αμβλύνονται τα μέγιστα όλα τα προβλήματα του περιβάλλοντος κι ωφελείται η ποιότητα του αέρα, τα δάση, τα ύδατα, η βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα. Για την προστασία αυτή απαιτούνται και πιο εντατικές, αυτόνομες δράσεις».
Και συνεχίζει: «Οι δύο πυλώνες της πράσινης ενεργειακής μετάβασης που θα αποτρέψει την κλιματική αλλαγή είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως ο άνεμος, ο ήλιος, η γεωθερμία και οι υδατοπτώσεις, καθώς και η εξοικονόμηση ενέργειας. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα σε συνδυασμό με τον Κλιματικό Νόμο έχουν υιοθετήσει φιλόδοξους στόχους και έχουν προβλέψει συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής και επενδύσεις για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση.
Πρωτίστως, όμως, πρέπει να είναι και μέριμνα κάθε πολίτη και επιχείρησης. Η αναβάθμιση των κτηρίων, η ηλεκτροκίνηση, η φροντίδα για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών και η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος είναι πλέον καθημερινή πρακτική».