Κόλαφος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η έκθεση της PEGA, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως και η ευρωομάδα του ΚΚΕ. Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση της PEGA, που εγκρίθηκε το βράδυ της Δευτέρας από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με συντριπτική πλειοψηφία, σημειώνεται ότι, παρά το γεγονός ότι η χρήση παράνομων λογισμικών είναι παράνομη στην Ελλάδα, η έρευνα για την προέλευση των επιθέσεων spyware απέκτησε δυναμική μόλις το καλοκαίρι του 2022.
Η ίδια έρευνα αναφέρει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική πλειοψηφία χρησιμοποιείται για την προώθηση συγκεκριμένων συμφερόντων και όχι για το γενικό συμφέρον, ιδίως ο διορισμός συνεργατών και πιστών σε καίριες θέσεις όπως η ΕΥΠ, η ΕΑΔ (Εθνική Αρχή Διαφάνειας) και η Κρίκελ (Εταιρεία εξειδικευμένη στα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας). Ενώ το spyware, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις συνέβη παράλληλα ή μεταγενέστερα με νόμιμες υποκλοπές, χρησιμοποιείται ως εργαλείο πολιτικής εξουσίας και ελέγχου στα χέρια της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας της χώρας».
Σχολιάζοντας την χθεσινοβραδινή απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι το «Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδεικνύει τον κ. Μητσοτάκη ως αρχιερέα τόσο των παράνομων παρακολουθήσεων όσο και της συγκάλυψης. Και ζητά να αναπνεύσει ξανά στην Ελλάδα το κράτος δικαίου». Η Πόπη Τσαπανίδου προσθέτει επίσης ότι «ο κ. Μητσοτάκης έγινε συνώνυμο του κ. Όρμπαν» και κλείνει με την εκτίμηση ότι «η ντροπή όμως τελειώνει για τη χώρα στις 21 Μαΐου. Με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναγίνουμε μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα».
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι όλες οι προοδευτικές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φέρνουν την ελληνική κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώπιον των ευθυνών τους για τις παρακολουθήσεις ΕΥΠ-Predator. Σημειώνει επίσης ότι η έκθεση πήρε 30 ψήφους υπέρ, 2 κατά και υπήρξαν 4 αποχές, ενώ οι συστάσεις 30 ψήφους υπέρ, 5 κατά και υπήρξαν 2 αποχές και προσθέτει ότι «ουσιαστικά, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισαν να θέσουν την κυβέρνηση και τον Κ. Μητσοτάκη ενώπιον των ευθυνών τους για το σκάνδαλο των υποκλοπών, με μόνο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, πολιτική οικογένεια της ΝΔ, να ψηφίζει κατά και την ακροδεξιά να απέχει».
Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ακόμη ότι η έκθεση «αποκλείει την περίπτωση οι υποκλοπές και οι παρακολουθήσεις να είναι δράση μόνο ιδιωτών, με την εξής χαρακτηριστική επισήμανση: “Η υπόθεση ότι πίσω από τις επιθέσεις με Predator κρύβονται ιδιωτικοί φορείς είναι εξαιρετικά απίθανη, καθώς δεν εξηγεί την επιλογή των στόχων”». Παραλλήλως τονίζει πως σε ό,τι αφορά «στην ευθεία εμπλοκή της κυβέρνησης στην υπόθεση, η έκθεση αναφέρει ότι “δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξαν στενές διασυνδέσεις και αλληλεξαρτήσεις μεταξύ ορισμένων προσώπων και συμβάντων που σχετίζονται με την κυβέρνηση, την ΕΥΠ και τους παρόχους κατασκοπευτικού λογισμικού”».
Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρεται και στο σκέλος της έκθεσης σχετικά με τις παρεμβάσεις εναντίον θεσμών και προσώπων που ερευνούσαν την υπόθεση, με σκοπό τη συγκάλυψη του σκανδάλου, σημειώνοντας ότι στην έκθεση αναφέρεται ότι «το κατασκοπευτικό λογισμικό, ενδεχομένως σε συνδυασμό με τη νόμιμη παρακολούθηση, χρησιμοποιείται ως εργαλείο πολιτικής εξουσίας και ελέγχου στα χέρια της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας της χώρας», αλλά και ότι «δημοσιογράφοι που ασκούν κριτική ή υπάλληλοι που καταπολεμούν τη διαφθορά και την απάτη αντιμετωπίζουν εκφοβισμό και εμπόδια».
ΚΚΕ: Μεγάλης έκτασης φακέλωμα
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι η έκθεση της PEGA «αναγνωρίζει την μεγάλης έκτασης παρακολούθηση και φακέλωμα που συστηματικά πραγματοποιεί η ΕΥΠ με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και του ίδιου του πρωθυπουργού εναντίον πολιτικών προσώπων, κομμάτων, δημοσιογράφων και χιλιάδων άλλων ατόμων, καθώς και την εξαγωγή κατασκοπευτικού λογισμικού σε τρίτες χώρες».
Η ευρωομάδα του ΚΚΕ επισημαίνει παραλλήλως, ότι από την έκθεση «απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στην αποδεδειγμένη και επιβεβαιωμένη συνεχιζόμενη παρακολούθηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών στην έδρα της Κ.Ε. του ΚΚΕ από το 2016, υπόθεση η οποία έμεινε εκτός διερεύνησης και από τη σχετική εξεταστική επιτροπή της ελληνικής Βουλής με ευθύνη όλων των άλλων κομμάτων».
Προσθέτει τέλος ότι «η παρακολούθηση και το φακέλωμα κάθε προσώπου από την ΕΥΠ και διάφορες άλλες κρατικές υπηρεσίες και μηχανισμούς καταστολής στηρίζεται σ’ ένα πολυδαίδαλο νομοθετικό πλαίσιο που διαχρονικά έχει θεσμοθετηθεί από όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πόρισμα αποδέχεται ως κανόνα το απαράδεκτο αυτό νομοθετικό πλαίσιο με βάση το οποίο οι παρακολουθήσεις θεωρούνται “νόμιμες”, καταλογίζοντας σε “καταχρήσεις” τις υποκλοπές στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Γι’ αυτό και οι όποιες “συστάσεις” του δεν ζητούν την απαγόρευση της χρήσης, διάθεσης, εξαγωγής κ.λπ. τέτοιων κατασκοπευτικών λογισμικών, αλλά τη διατήρηση και εφαρμογή του απαράδεκτου κανονισμού της ΕΕ που τις επιτρέπει».
Αλέξης Τσίπρας: Όταν προσπαθείς να δείξεις κάτι που δεν είσαι, στο τέλος της ημέρας «γκριντζάρεις»
Βαρουφάκης: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ας συμφωνήσουν και ας συγκυβερνήσουν