Με τη χρήση μαθηματικών μοντέλων, οι επιστήμονες επιχειρούν να εκτιμήσουν το εύρος της διασποράς της «Όμικρον» με την οποία θα βρεθούμε αντιμέτωποι το επόμενο διάστημα και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Η κορύφωση αναμένεται από τις πρώτες κιόλας μέρες του Ιανουαρίου.
Ο Δόκτωρ Μοριακής Βιολογίας Γιάννης Πρασσάς από το Τορόντο όπου μέσα σε μόλις 3 εβδομάδες η μετάλλαξη «Όμικρον» κυριάρχησε, αποκαλύπτει μιλώντας στον ΣΚΑΪ με ποιο τρόπο θα εξαπλωθεί η νέα μετάλλαξη – και στη χώρα μας: «Είναι τέτοια τα χαρακτηριστικά του ιού και τέτοιες οι ομοιότητες της ανοσίας που έχουν οι χώρες στη Δύση, είναι αρκετά πιθανό να δούμε κ στην Ελλάδα αυτό που βλέπουμε κ στις άλλες χώρες. Δηλαδή είτε θα’ ναι ο χρόνος διπλασιασμού 2,9 μέρες, είτε 3,5, είτε 4,5 μέρες δεν θα’ χει τόση σημασία γιατί σε μια επιθετική φύση, αυτό όπως και να ‘χει θα σημαίνει ότι θα ζήσουμε ένα πολύ μεγάλο κύμα μολύνσεων.»
Με βάση αυτή την παραδοχή – να διπλασιάζονται τα κρούσματα ανά 3 ημέρες – που είναι ένα πολύ πιο αισιόδοξο σενάριο από αυτό που συμβαίνει στην Αγγλία, αν προβλέψαμε την εξάπλωση της Όμικρον στη χώρα μας το μοντέλο μας οδηγεί στο εξής:
Στις 20 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 26 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον. Στις 26 Δεκεμβρίου θα έχουν ανέλθει σε 104, Πρωτοχρονιά θα είναι 416, 7 Ιανουαρίου θα φτάσουν τα 1664 και στις 13/1 θα έχουν εκτιναχθεί σε 6.656. Αυτά είναι τα κρούσματα που θα καταγράφει ο ΕΟΔΥ.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ερωτηθείς στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για το πόσα είναι τα πραγματικά κρούσματα στην κοινότητα είχε αναφέρει ότι «συνήθως υπολογίζουμε ότι από τη στιγμή που θα ξεπεράσουμε τα 25 – υπολογίζουμε ότι μπορεί να υπάρχουν 4-5 φορές παραπάνω από αυτά που βλέπουμε στην κοινότητα.»
Αν λοιπόν οι άνθρωποι που νοσούν με Όμικρον είναι πενταπλάσιοι από αυτούς που πιάνει το σύστημα, χθες είχαμε 130. Στις 26 Δεκεμβρίου θα’ ναι 780, 1η Ιανουαρίου θα είναι 3.120, 7 Ιανουαρίου 12.480, ενώ στις 13 Ιανουαρίου 50.000 άνθρωποι θα νοσούν με τη μετάλλαξη Όμικρον.
«Είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που έχουμε πιάσει. Ειδικά αυτό που ονομάζουμε ορφανά κρούσματα. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα. Είναι τέτοια τα χαρακτηριστικά του που σίγουρα θα δούμε στην Ελλάδα, στο προσεχές διάστημα, τα κρούσματα σιγά σιγά να ανεβαίνουν κ όταν αρχίσουν να ανεβαίνουν θα δούμε μία επιθετική αύξηση», αναφέρει ο Δόκτωρ Μοριακής Βιολογίας Γιάννης Πρασσάς.
Τα πραγματικά κρούσματα «Όμικρον» στη χώρα μας εκτιμώνται σε πολλά περισσότερα, και από το γεγονός πως στην Ελλάδα, μόλις το 6% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ελέγχεται για το αν πρόκειται για τη μετάλλαξη Όμικρον..
«Υπάρχουν περισσότερα κρούσματα από αυτά που έχουμε διαγνώσει – αυτό είναι σίγουρο, συνέβαινε σε όλα τα στελέχη – δεν κάνουμε ιχνηλάτιση όλων των κρουσμάτων κάθε μέρα», δηλώνει ο καθηγητής πνευμονολογίας, Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Η εξάπλωση της Όμικρον στην Αγγλία είναι πρωτοφανής.
Αυτό τρομάζει τους επιστήμονες και στην Ελλάδα που βλέπουν το σύστημα Υγείας να βρίσκεται από τώρα σε μεγάλη πίεση.
«H παραλλαγή “Δέλτα” χρειάστηκε 6 εβδομάδες για να εκτοπίσει την “Άλφα”. Η “Όμικρον” φαίνεται πως χρειάζεται το μισό για να εκτοπίσει τη “Δέλτα”. Ό,τι είναι να μας συμβεί, θα μας συμβεί πάρα πολύ γρήγορα. Ακόμη και λιγότερο επικίνδυνη να είναι, η αυξημένη μεταδοτικότητα δύναται να δημιουργήσει πολύ περισσότερες νοσηλείες και θανάτους, σε μικρό χρονικό διάστημα», επισημαίνει ο Επίκουρος Καθηγητής Δημόσιας Υγείας Θεόδωρος Λύτρας.
«Οι δυνατότητες μας πλέον είναι συγκεκριμένες – μικρές, σε σχέση με τις τεράστιες ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία. Μην εκπλαγείτε αν δείτε διασωληνωμένους και στους διαδρόμους των νοσοκομείων, ακόμη και σε δωμάτια των κλινικών..», προσθέτει ο Διευθυντής ΜΕΘ Νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος
Η πίεση θα είναι τέτοια, που ακόμα και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ προειδοποιούν πως δεν θα μπορούν να διακομίζουν ασθενείς..
«Στην Αττική, το ΕΚΑΒ διακομίζει 1.000-1.100 περιστατικά το 24ωρο, όπου τα 100 περίπου είναι διαπιστωμένα Covid με την επικράτηση της Όμικρον θα έχουμε μεγάλη έξαρση περιστατικών, με αποτέλεσμα το ΕΚΑΒ δύσκολα να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες,» δήλωσε ο Πρόεδρος Εργαζομένων ΕΚΑΒ, Γιώργος Μαθιόπουλος
Ίσως το μόνο θετικό νέο που έρχεται από το εξωτερικό, είναι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στον κορωνοϊό και τη μετάλλαξη Όμικρον: «Για την Όμικρον είναι η booster δόση – η αναμνηστική δόση, βλέπουμε ότι πλέον τα αντισώματά τους είναι τόσο ανεβασμένα που καλύπτουν πάρα πολύ καλά και ως προς τη νόσο», δήλωσε στον ΣΚΑΪ η Αν. Καθηγήτρια Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου .
Όσοι έχουν κάνει 2 δόσεις στους 6 μήνες προστατεύονται κατά 64% από τη Δέλτα και μόλις 35% από την «Όμικρον». Όσοι έχουν κάνει όμως και την 3η – αναμνηστική δόση, το ποσοστό πάει στο 90% για τη Δέλτα και στο 76% για την «Όμικρον». Τελευταίες έρευνες θέλουν την αναμνηστική δόση με mRNA εμβόλια να πολλαπλασιάζει τα αντισώματα στον οργανισμό μας 25 με 37 φορές παραπάνω πολεμώντας έτσι και τη μετάλλαξη Όμικρον..
«Άτομα που έχουν εμβολιαστεί με 3η δόση, αποκαθίσταται σε μεγάλο βαθμό η ανοσία τους, κ ιδιαίτερα για τη σοβαρή νόσο. Ιδιαίτερα για τα mRNA εμβόλια ξέρουμε ότι είναι κ πάνω από 80% η προστασία από σοβαρή νόσο», τονίζει ο Καθηγητής Φαρμακολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.
Η ενισχυτική δόση του εμβολίου αυξάνει σημαντικά και την ποσότητα των Τ-λεμφοκυττάρων, της φυσικής άμυνας του οργανισμού που θεωρείται ότι έχει πιο μακροπρόθεσμη ισχύ έναντι της σοβαρής νόσησης.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε επίσης: