«Θεωρώ ότι το θέμα το φράχτη στον Έβρο είναι δεδομένο όχι μόνο για τους ακρίτες, αλλά είναι δεδομένο για την συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας το γεγονός ότι μια κυρίαρχη χώρα πρέπει να έχει τρόπους να προστατεύει αποτελεσματικά τα σύνορά της» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο ράδιο Θεσσαλονίκη και στους δημοσιογράφους Στέφανο Διαμαντόπουλο και Χρήστο Νικολαΐδη.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτό που «θεωρούμε δεδομένο δεν ήταν η πολιτική του ελληνικού κράτους μέχρι και το 2019», συντηρώντας την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό. Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι «μετά την απόπειρα της μεταναστευτικής εισβολής το Μάρτιο του 2020 κατέστη απολύτως προφανές» στον ίδιο, ότι «χρειαζόμαστε ένα ισχυρό αποτρεπτικό εμπόδιο το οποίο θα υποστηρίξει συνολικά την πολιτική μας για τη φύλαξη των συνόρων». Συμπλήρωσε δε στη συνέχεια ότι «προφανώς ο φράχτης δεν είναι το μόνο εργαλείο, το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας» και αναφέρθηκε στην πρόσληψη συνοριοφυλάκων και την προμήθεια τεχνολογικών μέσων για την επιτήρηση του Έβρου, αλλά και την ενίσχυση του λιμενικού «για να επιτηρούμε τα θαλάσσια σύνορα μας».
Στο σημείο αυτό επανέλαβε την κριτική του προς τον ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος και πάλι στην τροπολογία που ψήφισε η Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την οποία βάζει πάγο στην χρήση κοινοτικών πόρων για την κατασκευή νέων φρακτών για τους μετανάστες «Επί της ουσίας αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι γιατί κάτι που έπρεπε να είναι αυτονόητο να γίνεται πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και να φτάνει στο σημείο η αξιωματική αντιπολίτευση δια του κ. Παπαδημούλη να ζητάει επίσημα το έργο αυτό να μην χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους».
«Θεωρώ αδιανόητο να υπάρχει έλληνας ευρωβουλευτής να ζητά ο φράχτης αυτός να πληρωθεί ουσιαστικά από τους Έλληνες φορολογούμενους» τόνισε ο πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε δε ότι «η Ευρώπη χρηματοδοτεί μια σειρά από δράσεις γύρω από το προσφυγικό, το μόνο το οποίο δεν χρηματοδοτεί αυτή τη στιγμή είναι την κατασκευή αυτού καθ’ αυτού του φράχτη».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσει να πείσει την ΕΕ για αυτό το θέμα, επαναλαμβάνοντας ότι «και αν δεν το κάνουν (οι Ευρωπαίοι) ο φράχτης θα κατασκευαστεί από πόρους του εθνικού προϋπολογισμού».
«Αν δεν έχουμε φράχτη, τότε τι; Θα μπαίνει ο καθένας στη χώρα όπως θέλει, όποτε θέλει και θα κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντικείμενο γεωπολιτικών πιέσεων, όχι από κατατρεγμένους ανθρώπους αλλά από κάποιους που τους εργαλειοποιούν» πρόσθεσε και αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «δεν ξέρω τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας, γιατί ακούω πολλές διαφορετικές φωνές. Είμαι όμως απολύτως σίγουρος ότι αν δεν γκρεμίσει το κομμάτι του φράχτη που έχει κατασκευαστεί δεν θα επεκτείνει τον φράχτη και δεν θα υλοποιήσει το έργο το οποίο έχουμε δρομολογήσει».
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για «οικονομική δικαιοσύνη» παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας από την Καλαμάτα
Ο φράχτης και η ακρίβεια – Η πολιτική χωροθέτηση Μητσοτάκη-Τσίπρα