Ο κύκλος που άνοιξε με τις δηλώσεις Ανδρουλάκη για κυβερνητική συνεργασία χωρίς Μητσοτάκη ή Τσίπρα στη θέση του πρωθυπουργού βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης και δημιούργησε διαφορετικές αντιδράσεις σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.
Η κυβερνητική πλευρά εκδηλώνει άκρως επικριτική στάση απέναντι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και ανεβάζει τους τόνους με αποτέλεσμα το χάσμα να μεγαλώνει, οι επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη να περιορίζονται και πλέον ο τελευταίος να εξετάζει άλλες λύσεις. Ο πρωθυπουργός έκανε χθες λόγο για βουλευτές «από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα», ανοίγοντας σενάρια βουλευτικών μετακινήσεων, ενώ στελέχη του μιλάνε ακόμα και για τρίτες εκλογές ή συνεργασία και με τον Κυριάκο Βελόπουλο.
Σε τελείως διαφορετικό ύφος, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε χθες ότι «δεν δίνει σημασία σε κορώνες» και ότι όσα λέγονται προφανώς είναι ένα μέρος της προεκλογικής τακτικής Ανδρουλάκη, απόλυτα θεμιτής, όπως χαρακτηριστικά είπε, αφού οι εκλογές είναι ανταγωνιστική διαδικασία, αλλά μετά την κάλπη θα ακουστούν διαφορετικά πράγματα. Ανάλογα τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και για το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.
Ο Αλέξης Τσίπρας αφήνει σαφώς «ανοιχτή την πόρτα» σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της Αριστεράς, ενώ είναι ενδεικτικό ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγαν επιμελώς να σχολιάσουν και να επικρίνουν τις δηλώσεις Ανδρουλάκη, παρότι το «απαγορευτικό» αφορά και το δικό τους αρχηγό.
Εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι η τακτική Ανδρουλάκη τον απομακρύνει από τη Ν.Δ., στενεύει τα περιθώρια κινήσεων του Μαξίμου και ενισχύει τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ να προβάλλει αυτόνομη πολιτική ταυτότητα και ρυθμιστικό ρόλο σε ένα περιβάλλον κυβερνητικών συνεργασιών, το οποίο είναι πολύ πιθανόν ότι θα προκύψει μετά τις επόμενες εκλογές.
Η τακτική αυτή έχει πολύπλευρη προεκλογική στόχευση, αφού εστιάζει στο πρόγραμμα και τις προτάσεις του κόμματος, ενώ σηματοδοτεί αυτονομία και αντοχή σε πλαγιοκόπηση των ψηφοφόρων του από δεξιά και αριστερά.
Είναι ενδεικτικό ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ διακηρύσσουν συντονισμένα σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να συμπράξουν σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον πρόεδρο του κόμματος που θα έρθει πρώτο στις εκλογές, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ούτε πρόκειται να καμφθούν από την ανάγκη διακυβέρνησης της χώρας. «Ας κάνουν κυβέρνηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ» λένε χαρακτηριστικά ενώ παρασκηνιακά, κάποιοι υποστηρίζουν ότι ακόμα και εκτός κυβέρνησης το ΠΑΣΟΚ θα έχει χρόνο και δυνατότητα να διεκδικήσει μέρος του πολιτικού χώρου που έχει χάσει από το ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως, κάτι τέτοιο ίσως αποδειχθεί ζημιογόνο για το ΠΑΣΟΚ, αφού θα κριθεί την επομένη των εκλογών από το κατά πόσον θα συνεισφέρει στο να δοθούν λύσεις στα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, όπως η οικονομία, η δικαιοσύνη και η οργάνωση του δημοσίου τομέα, με βάση τις προγραμματικές εξαγγελίες του -οι περισσότερες από τις οποίες είναι απέναντι από τη Ν.Δ.
Δεδομένου ότι το DNA του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ πιο κοντά σε εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ από ότι σε εκείνο της Ν.Δ. είναι σαφές ότι πιο εύκολα θα γίνουν πολιτικές και προγραμματικές συγκλίσεις προς τα αριστερά.
Επομένως, εάν από τις κάλπες προκύψει μια ευκαιρία για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας σε τέτοια κατεύθυνση και αυτή χαθεί στο όνομα των ίσων αποστάσεων και του βέτο για τον πρωθυπουργό με ευθύνη Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ θα κινδυνεύσει να χάσει τα ερείσματά του στους ψηφοφόρους του και την κοινωνία.
Οι αγωγές της Eurobank στον Νίκο Παπαθανάση – Τι λέει η τράπεζα για την υπόθεση
Ανδρουλάκης: Σε βέρτιγκο η διαπλοκή – Γνωρίζει την μηδενική ανοχή του λαού στο σύστημα Μητσοτάκη