«Ράβε ξήλωνε», από Κυβέρνηση και Μαξίμου, καθώς για μια ακόμα φορά και υπό το βάρος των αντιδράσεων και πρωτίστως των ειδικών επιστημόνων οι οποίοι ούτε καν ρωτήθηκαν , μαζεύτηκε το θέμα με τα υποχρεωτικά ra[pid test και στους εμβολιασμένους με δικά τους έςξοδα, με την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Από αργά το απόγευμα της Δευτέρας , οι διαρροές από Κυβέρνηση και Μαξίμου προς όλα τα Μ.Μ.Ε ήταν ότι πάμε υποχρεωτικά για rapid test και για τους εμβολιασμένους που θα τα πληρώνουν μάλιστα οι ίδιοι για να μπορούν να μπαίνουν σε εσωτερικούς χώρους (εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.α ) για τις γιορτές της Πρωτοχρονιάς.
Όλοι, επικαλούμενοι μάλιστα ανώτατες κυβερνητικές πηγές, προανήγγειλαν τα rapid test και για τους εμβολιασμένους.
Χορός αντιδράσεων
Ακολούθησε ειδικά σήμερα το πρωί ένα μπαράζ δηλώσεων με ενστάσεις και ισχυρές επιφυλάξεις κορυφαίων επιστημόνων που μετέχουν και στην επιτροπή ειδικών του Υπουργείου Παιδείας, που κυριολεκτικά «άδειασαν» τις κυβερνητικές προαναγγελίες , λέγονταες πως η ειδική Επιτροπή έχει να συνεδριάσει τουλάχιστον 15 μέρες και δεν υπήρχε καμία εισήγηση από τους ειδικούς , ούτε ερωτήθηκαν για τα μέτρα αυτά.
Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις από την αγορά που ούτε καν είχε ζητηθεί η γνώμη της για όλα αυτά, αλλά και γιατί έβλεπε ότι με όλο αυτό το σκηνικό θα μειώνονταν αισθητά η κίνηση των εορτών.
Ο Πρωθυπουργός, «έτρεξε» να συμμαζέψει την κατάσταση πριν γίνει ανεξέλεγκτη και πριν κλιμακωθούν περεταίρω οι αντιδράσεις και στην παρέμβαση του στο Υπουργικό Συμβούλιο «άδειασε» τις εισηγήσεις (αλήθεια ποιοι τις έκαναν όταν οι ειδικοί Επιστήμονες διαβεβαίωσαν δημόσια ότι δεν είχε καν συγκληθεί η Επιτροπή και δεν υπήρχε η παραμικρή εισήγηση) αρνήθηκε τα rapid test για εμβολιασμένους και ανέφερε ότι η πολιτεία θα διαθέσει ακόμα δύο δωρεάν self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό, με τη σύσταση το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά.
Ερωτήματα
Το όλο σκηνικό για άλλη μια φορά έρχεται να ξαναδημιουργήσει ερωτήματα για :
- Το ποιοι ετοιμάζουν εισηγήσεις, εν αγνοία των ειδικών Επιστημόνων
- Το αν η Επιτροπή Ειδικών έχει κάποιο ρόλο και τουλάχιστον της ζητούνται εισηγήσεις πριν τις αποφάσεις ή τις πιθανές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης
- Το γιατί γίνονται τέτοιου είδους διαρροές και αναστατώνεται ο κόσμος
- Το αν υπάρχει έστω και στοιχειώδης συντονισμός των αρμόδιων από την Κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου για την διαχείριση της πανδημίας κ.α
Ο Πρωθυπουργός
Μιλώντας στο Υπουργικό ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως «είναι αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του». Τόνισε ότι η πολιτεία θα διαθέσει ακόμα δύο δωρεάν self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό, με τη σύσταση το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά.
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η δεύτερη φάση της άμυνας μας αφορά τις πρώτες εβδομάδες του 2022. Και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί».
Σημείωσε ακόμα ότι «είναι αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αντί λοιπόν να επιβάλλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους.
Και για αυτόν ακριβώς τον σκοπό η πολιτεία θα διαθέσει ακόμα δύο δωρεάν self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Με την σύσταση το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Και ζητώ από τους συμπολίτες μας να τα χρησιμοποιήσουν, ιδίως πριν από τις εορταστικές μαζικές συναθροίσεις.
Νομίζω ότι πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητή η σημασία αυτής της πρωτοβουλίας. Γιατί θα επιτρέψει σε όλους μας να ελέγχουμε την υγεία μας σε πραγματικό χρόνο. Αλλά θα κάνει τελικά πιο άνετη, πιο ελεύθερη, πιο ασφαλή τη διασκέδαση, γνωρίζοντας ότι το περιβάλλον στο οποίο θα βρισκόμαστε θα είναι πιο ασφαλές.
Και θα ζητήσω από τους συμπολίτες μας να μην περιοριστούν μόνο στα δυο δωρεάν self test τα οποία χορηγεί η πολιτεία, αλλά στην κρίση τους, όποτε βρίσκονται σε χώρους μαζικής συνάθροισης, οι ίδιοι με αίσθηση ευθύνης απέναντι στην υγεία τους και στην υγεία των ανθρώπων που αγαπούν, να προχωρούν και να κάνουν επιπρόσθετα self test, έτσι ώστε να έχουμε μία πραγματική εικόνα σε πραγματικό χρόνο για την εξέλιξη της πανδημίας.
Οι επιφυλάξεις των επιστημόνων
Πάντως χωρίς την γνώμη και τις εισηγήσεις της Ειδικής Επιτροπής των ειδικών του Υπουργείου Υγείας , δρομολογήθηκαν και διέρρευσαν τα μέτρα που προετοιμάζει η Κυβέρνηση (π.χ rapid test ακόμα και για εμβολιασμένους που θα τα πληρώνουν οι ίδιοι) για την Πρωτοχρονιά. Προκειμένου να αντιμετωπίσει πρωτίστως την διασπορά της «όμικρον».
Οι ειδικοί εκφράζουν ήδη επιφυλάξεις, ενώ η Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα , με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, αλλά και τον καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Αλκιβιάδης Βατόπουλο να διατυπώνουν δημόσια ενστάσεις.
«Η Επιτροπή δεν έχει συγκληθεί εδώ και 15 ημέρες. Αντικειμενικά δεν έχει πάρει απόφαση για αυτό το θέμα», δήλωσε ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.
Ο κ. Βατόπουλος είπε πως ελπίζει πως τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι καλύτερα από πέρυσι, ωστόσο υπάρχει η Όμικρον η οποία έχει προκαλέσει προβληματισμούς. Το μήνυμα του κ. Βατόπουλου είναι να εμβολιαστούν οι πολίτες, να γίνει ένα self test πριν το ρεβεγιόν και να φορούν τις μάσκες όπου υπάρχει συνωστισμός.
Αναφορικά με την τρίτη δόση, δήλωσε πως τα δεδομένα δείχνουν ότι χρειάζεται η τρίτη δόση για να είναι κανείς προστατευμένος από τη μετάλλαξη Όμικρον. Οι δύο δόσεις του εμβολίου πάρέχουν προστασία από 30 έως 50%.
Ωστόσο ήταν σαφής αναφορικά με τις πληροφορίες ότι η Κυβέρνηση πως η κυβέρνηση θα εισηγηθεί να κάνουν rapid test και οι εμβολιασμένοι πριν το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως αυτό το σενάριο δεν το έχει εισηγηθεί η Επιτροπή: «Η Επιτροπή δεν έχει συγκληθεί εδώ και 15 ημέρες. Αντικειμενικά δεν έχει πάρει απόφαση για αυτό το θέμα. Την τελευταία φορά που συναντήθηκαν είπαν για τα δωρεάν self test εν μέσω των εορτών», επεσήμανε.
Ο κ. Βατόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός lockdown: « Είναι μία ερώτηση που τίθεται εδώ και πολύ καιρό. Γίνεται μία προσπάθεια να μη φτάσουμε σε τέτοιου είδους μέτρα. Έχουμε πει ‘ποτέ μη λες ποτέ».
Εξάλλου ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιθτροπής Αθανάσιος Εξαδάκτυλος , μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, επεσήμανε ότι, δεν υπήρξε σχετική εισήγηση για το συγκεκριμένο μέτρο, ενώ εξέφρασε τις ενστάσεις του για όσα ανακοινωθούν.
Ερωτηθείς, για εάν η Επιτροπή έχει κάνει σχετική εισήγηση στην κυβέρνηση, ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε πως η Επιτροπή θα συνεδριάσει το μεσημέρι της Τρίτης και ως εκ τούτου δεν έχει προηγηθεί κάποια εισήγηση.
Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, έχει συζητηθεί το μέτρο για δωρεάν self test, του οποίου το αποτέλεσμα θα καταχωρείται, και το οποίο θα κάνουν και οι εμβολιασμένοι για την είσοδο σε χώρους εστίασης και κέντρα διασκέδασης. Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση.
Ενστάσεις για το υποχρεωτικό rapid test σε εμβολιασμένους εξέφρασε όμως και ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλώντας στον ANT1 ο οποίος επισήμανε πως θα ήταν αρκετή εν όψει ρεβεγιόν μία ισχυρή σύσταση για self test. «Δεν χρειάζεται», τόνισε, «να βάλουμε τους εμβολιασμένους σε μία διαδικασία rapid testing».
O Κωνσταντίνος Γουργουλιάνη, καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μιλώντας στο Mega, σημείωσε ότι θα πρέπει να περάσουμε τις γιορτές στην «φούσκα» μας, δηλαδή οικογενειακά, και να εμβολιαστούμε. Και οι δύο καθηγητές συμφώνησαν πως η χώρα μας διανύει το κύμα της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα παρουσιαστούν πολλές μολύνσεις και πολλοί συμπτωματικοί ασθενείς. Αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο που μπορεί να φέρει η μετάλλαξη Όμικρον.