Σε τρία σημεία επικεντρώνει η τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για την προστασία της κύριας κατοικίας και της αγροτικής γης. Σε αυτήν προβλέπεται ρύθμιση της οφειλής κάθε δανειολήπτη, ανεξαρτήτως επαγγελματικής ιδιότητας, ο οποίος βρίσκεται σε αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής. Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα, αν αδυνατεί να καταβάλλει τη δόση του, να ρυθμίζεται, υπό προϋποθέσεις και με τη συνεισφορά του Δημοσίου. Τα ίδια ισχύουν και για την προστασία της αγροτικής γης.
Η τροπολογία κατατέθηκε μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που επιτρέπει στα funds να προχωρούν σε πλειστηριασμούς. Μια απόφαση που προκάλεσε φόβους σε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, αλλά και σφοδρότατες αντιδράσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Την ίδια ώρα πάντως η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν αλλάζει τίποτε σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς.
Στην αιτιολογική έκθεση, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αναφέρει ότι με την τροπολογία που κατέθεσε επαναδιατυπώνεται η προστασία της κατοικίας, όπως προέβλεπε ο Ν. 3869/2010. Σημειώνει επίσης ότι με την προτεινόμενη διάταξη προστατεύεται για τον αγρότη, με αντίστοιχους όρους, όση έκταση αγρών είναι αναγκαία για να εξακολουθεί να ασκεί το επάγγελμά του και να καλύπτει τις βιοτικές του ανάγκες. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επαναφέρει και την πρότασή του για την κατοχύρωση του δικαιώματος του οφειλέτη στην αγορά του δανείου, η σημασία της οποίας έχει αναδειχθεί πλέον, εμφατικά, τόσο για την προστασία των οφειλετών όσο τελικά και της περιουσίας των ίδιων των τραπεζών.
Ειδική αναφορά γίνεται και στον Ν. 3869/2010, τον γνωστό νόμο Κατσέλη, υπενθυμίζοντας ότι με τον συγκριμένο νόμο προβλεπόταν πώς ο υπερχρεωμένος οφειλέτης, εφόσον συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της δικαστικής ρύθμισης, είχε δηλαδή περιέλθει χωρίς δόλο σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής, μπορούσε να ζητήσει την προστασία της κύριας κατοικίας του, υπό την προϋπόθεση ότι σε μία μακρόχρονη ρύθμιση θα αποπλήρωνε, με το χαμηλό επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου, το ποσόν που οι τράπεζες θα εισέπρατταν από τη ρευστοποίησή της.
Παραλλήλως, η Χαριλάου Τρικούπη ασκεί οξεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι «έθεσε ημερομηνία λήξης στην προστασία της κύριας κατοικίας του Ν. 3869/2010, αναπληρώνοντάς τον, στη συνέχεια, από το πρόσκαιρης ισχύος και αποτυχημένο σχήμα του Ν. 4605/2019». Επιτίθεται όμως και στην κυβέρνηση της ΝΔ, την οποία κατηγορεί ότι κατάργησε ολοκληρωτικά τον Ν. 3869/2010, θεσπίζοντας έναν Πτωχευτικό Κώδικα, ο οποίος εστίαζε στην ταχύτερη δυνατή ρευστοποίηση της περιουσίας του οφειλέτη, συμπεριλαμβανομένης της κύριας κατοικίας.
Με την τροπολογία του, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επικρίνει έντονα και τις τράπεζες, για τις οποίες σημειώνει, ότι «αντί της διευκόλυνσης των ρυθμίσεων με βάση τις δυνατότητες των δανειοληπτών, προβαίνουν μαζικά στην πώληση των δανείων. Χιλιάδες πλειστηριασμοί κατοικιών επισπεύδονται, πλέον από τις εταιρίες που έχουν αγοράσει ή αγοράζουν τα δάνεια, αποβλέποντας στο γρήγορο κέρδος τους. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός του πτωχευτικού κώδικα που ψήφισε πριν από δύο χρόνια η Κυβέρνηση και έχει εφαρμοστεί εδώ και 18 μήνες έχει αποτύχει πανηγυρικά».
Προσθέτει τέλος, ότι σε όλα αυτά προστίθεται τώρα και η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, για την οποία επαναλαμβάνει ότι ελήφθη με ταχύτητα ασφαλιστικών μέτρων, μόλις 14 ημέρες από την εκδίκαση της υπόθεσης και την σχετική εισαγγελική εισήγηση. Επιμένει δε ότι με την απόφαση αυτή ανοίγει διάπλατα στις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις ο δρόμος να επισπεύδουν πλειστηριασμούς.
Οικονόμου για πλειστηριασμούς: Η απόφαση του Αρείου Πάγου απλώς επιβεβαιώνει έναν νόμο του ΣΥΡΙΖΑ
Άμεση αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ζητά ο Τσίπρας από τον Μητσοτάκη (video)
Μπετόν η αντιπολίτευση κατά της απόφασης του Αρείου Πάγου για πλειστηριασμούς από τα funds