Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός στη συζήτηση μιας τροπολογίας για τον αποκλεισμό εγκληματικών οργανώσεων από την εκλογική δραστηριότητα, αρκεί να στοχεύει ξεκάθαρα σε νεοναζιστικά και ρατσιστικά κόμματα, χωρίς να προσκρούει στο Σύνταγμα, και να μην περιέχει γενικεύσεις που οδηγούν στην θεωρία των δύο άκρων. Αυτό επισημαίνουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δείχνοντας στην κυβέρνηση τις προϋποθέσεις που θέτει για να υπάρξει η συναίνεση που επιθυμούν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη, αφού ανέφερε ότι πρόθεση του κόμματος είναι να «συζητήσουμε στη βάση της δικής μας πρότασης ή ακόμη και της πρότασης Αλιβιζάτου», πρόσθεσε ότι «μένει να φανούν βεβαίως και οι προθέσεις της κυβέρνησης». Η ίδια επέρριψε στην κυβέρνηση σοβαρότατες ευθύνες για το γεγονός ότι εισάγει την συγκεκριμένη τροπολογία λίγο πριν από τις εκλογές, τονίζοντας παραλλήλως, ότι «επί τρία χρόνια, μέσα από τη φυλακή ο καταδικασμένος Κασιδιάρης δρα πολιτικά, ανενόχλητος».
«Αυτό είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να έχει λυθεί από το 2021. Και δεν συνέβη» σχολίασε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πάντως ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «είναι ανοιχτό να συζητήσει μια τροπολογία «η οποία δεν περιέχει γενικεύσεις που επιτρέπουν τη διολίσθηση στη θεωρία των δύο άκρων και στοχεύει ξεκάθαρα σε νεοναζιστικά και ρατσιστικά κόμματα, χωρίς να προσκρούει στο Σύνταγμα».
Ανάλογη θέση εξέφρασε και ο Πάνος Σκουρλέτης, μετά από τηλεοπτική αντιπαράθεση που είχε στο «Action 24» με τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος επικαλέστηκε ανιστόρητους ισχυρισμούς εξισώνοντας τον ναζισμό με τον κομμουνισμό. «Ο Γεωργιάδης λέει ότι ο κομμουνισμός είναι το ίδιο με τον ναζισμό. Να το βάλετε και στο πρόγραμμά σας αυτό, να ξέρει ο κόσμος, αν ο μη γένοιτο ξαναβγείτε, τι θα κάνετε στην Ελλάδα, ότι μας περιμένει επιστροφή στο καθεστώς του Εμφυλίου» είπε ο Πάνος Σκουρλέτης.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «ο πυρήνας των όποιων ενστάσεων ( για την κυβερνητική τροπολογία) δεν έχει να κάνει με την ανάγκη να μπει φραγμός στο «κόμμα Κασιδιάρη» ή στη Χ.Α. στις εκλογές. Σε αυτό συμφωνούμε. Οι ενστάσεις έχουν να κάνουν με τον τρόπο που θέλουμε να το κάνουμε (να μπουν οι φραγμοί), που πρέπει να είναι συμβατός με το Σύνταγμα, έτσι ώστε κάτω από οποιεσδήποτε διαφορετικές συνθήκες, σε έναν άλλο χρόνο, να μη χρησιμοποιηθεί σε απαγορεύσεις για άλλα κόμματα».