Στην τρέχουσα περίοδο οι πληθωριστικές πιέσεις, προερχόμενες κυρίως από τον τομέα της ενέργειας, έχουν προκαλέσει αναταράξεις στην παγκόσμια παραγωγή και δημιουργούν ανησυχία σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχουν στο επίπεδο διαβίωσης των νοικοκυριών.
Παράλληλα εντείνονται οι ανησυχίες για τη μετάλλαξη Όμικρον και τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στην παγκόσμια οικονομία. Συγκεκριμένα δημιουργεί πολλές αμφιβολίες κατά πόσον οι επίσημες προβλέψεις αναφορικά με την εξέλιξη του πληθωρισμού, οι οποίες αναφέρουν ότι το κύμα ακρίβειας είναι πρόσκαιρο και ότι θα υποχωρήσει μετά το πρώτο τετράμηνο του 2022 καθώς η παγκόσμια παραγωγική διαδικασία και η λειτουργία της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας θα εξομαλύνεται σταδιακά, θα αποδειχτούν επιτυχείς.
Το σίγουρο όμως είναι ότι στην τρέχουσα περίοδο η αύξηση των τιμών βασικών προϊόντων, και κυρίως της ενέργειας, θα υποβαθμίσει το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών, ειδικά των φτωχότερων.
Αναφορικά, τώρα, με τα ζητήματα της ενέργειας η ΕΕ εμφανίζεται για ακόμη μια φορά διχασμένη μεταξύ βορείων και νοτίων χωρών όπως απορρέει από τη σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας την 1ηΔεκεμβρίου 2021. Οι χώρες του βορρά, με επικεφαλής την Γερμανία, η οποία έχει υπογράψει μακροπρόθεσμα συμβόλαια με τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου που την προστατεύουν σε ικανό βαθμό από τις παρατηρούμενες αυξήσεις, είναι αντίθετες στην διόρθωση των κανονισμών προμήθειας και διανομής του φυσικού αερίου.
Το μέτωπο των χωρών του Νότου, με επικεφαλής την Ιταλία και Γαλλία, ζητούν μια διαρθρωτική παρέμβαση και ένα νέο κανονισμό. Πάνω από όλα ζητούν η ΕΕ να αναλάβει την υποχρέωση διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία και το ζήτημα να αντιμετωπισθεί συλλογικά περιλαμβάνοντας όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης.
Ουσιαστικά ζητούν αγορά από την ΕΕ και αποθήκευση μεγάλου όγκου του φυσικού αερίου έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι διακυμάνσεις της τιμής που παρατηρούνται στην αγορά.
Τώρα για την εξέλιξη του πληθωρισμού στην Ελλάδα υπάρχουν τα εξής δεδομένα:
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ: Από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Νοεμβρίου 2021 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2020 προέκυψε αύξηση 4,8% έναντι μείωσης 2,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019. Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Νοέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2021, παρουσίασε αύξηση 0,5% έναντι μείωσης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους .
Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2020 – Νοεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2019 – Νοεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 0,6% έναντι μείωσης 1,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκρισητου δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2019 – Νοεμβρίου 2020 με το δωδεκάμηνο Δεκεμβρίου 2018 – Νοεμβρίου 2019
Το κύμα ακρίβειας έρχεται να επιδεινώσει την ήδη βεβαρημένη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, δεδομένου ότι εκτός από την αύξηση των τιμών ενέργειας ( Νοέμβριος 2020-2021: Φυσικό αέριο 180,9%, Πετρέλαιο θέρμανσης 45,2%, Ηλεκτρικό 37,2%) έχουν να αντιμετωπίσουν και σημαντική αύξηση στα τρόφιμα (πχ Ελαιόλαδο 18,5%, Αρνί κατσίκι 21,3%, Πατάτες 11,9%). Τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ.
Μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση που οδήγησέ στην απώλεια του 25% του εθνικού εισοδήματος, σχεδόν ένα στα δύο νοικοκυριά δήλωνέ το 2020 αδυναμία να καλύψει έκτακτες δαπάνες.
Το ότι χρειάζονται νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν οι ανατιμήσεις των προϊόντων και υπηρεσιών στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων είναι απολύτως επιβεβλημένο και αναγκαίο.