Τις αντιδράσεις πολιτικών στελεχών που κινούνται στο χώρο του Κέντρου προκάλεσε ένα ερωτηματικό στον τίτλο μιας επερχόμενης εκδήλωσης στην οποία ένας από τους βασικούς ομιλητές είναι ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Πρόκειται για την εκδήλωση με τίτλο «Μένουμε Ευρώπη;», στην οποία εκτός από τον πρώην υπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα μιλήσουν ο Νίκος Αλιβιζάτος και ο Ξενοφών Κοντιάδης.
Η εκδήλωση οργανώνεται στις 26 Ιανουαρίου από το Πάντειο Πανεπιστήμιο μαζί με την Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου και ο τίτλος, αν και φαινομενικά παραπέμπει στο δημοψήφισμα του 2015, κρίνοντας κανείς από τους διοργανωτές εύκολα κατανοεί ότι το ερωτηματικό έχει να κάνει με το πόσο Ευρώπη είναι σήμερα η Ελλάδα, όταν, παρά τις ευρωπαϊκές επιταγές, μπλοκάρεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη δράση Ανεξάρτητων Αρχών, όπως η ΑΔΑΕ.
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος είναι άλλωστε συνταγματολόγος και με αυτή του την ιδιότητα τοποθετήθηκε τις προηγούμενες ημέρες τόσο για την γνωμοδότηση Ντογιάκου, όσο και για το μπλόκο στην ΑΔΑΕ. Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε μαζί με άλλους εκπροσώπους του νομικού κόσμου θέσεις που αν και δεν αποδομούν πλήρως το ευρωπαϊκό προφίλ του Μητσοτάκη, βάζουν ωστόσο ερωτηματικά δίπλα από αυτό.
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία εξέφρασε την ενόχλησή της, σημειώνοντας σε ανάρτησή της: «Βαγγέλη, εκπλήσσομαι και διαφωνώ για την επιλογή “υποστήριξης” ενός τίτλου που επαναφέρει ένα ζήτημα που δεν τίθεται από κανέναν πλέον. Ξέρεις καλά ότι μένει το σύνθημα, όσο κι αν προσπαθήσεις να το αναλύσεις μετά. Η απάντηση είναι: Μένουμε Ευρώπη! Τελεία και παύλα».
Ανάλογες διαφωνίες εξέφρασε και η καθηγήτρια Βάσω Κιντή, η οποία ζήτησε από τους κ. Βενιζέλο και Αλιβιζάτο να πάρουν αποστάσεις «τουλάχιστον από τον ατυχή τίτλο». «Στην εκδήλωση νομικών με τίτλο ”Μένουμε Ευρώπη;” υπάρχουν ομιλητές που συμπαρατάχθηκαν με αυτούς που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μας βγάλουν από την Ευρώπη χωρίς να πουν κουβέντα και ανέχθηκαν χωρίς πάλι κάποια ένσταση πολλά αντισυνταγματικά και αντι-Ευρωπαϊκά (βλ. ενδεικτικά δημοψήφισμα, τηλεοπτικές άδειες, Νovartis). Συμπαρατάχθηκαν επίσης με αυτούς που έβριζαν και λοιδορούσαν όσους ήταν το κίνημα “Μένουμε Ευρώπη”. Βάζοντας εισαγωγικά στον τίτλο της εκδήλωσής τους, αναφέρονται σαφώς σε αυτήν την υπόθεση και είναι σαν να την ειρωνεύονται. Εσείς που θέλατε Ευρώπη, δείτε τι πάθατε. Ελπίζω ο Ν. Αλιβιζάτος και ο Ευ. Βενιζέλος που ήταν μέρος του “Μένουμε Ευρώπη” να κρατήσουν αποστάσεις τουλάχιστον από τον ατυχή τίτλο».
Στο γαϊτανάκι των αντιδράσεων προστέθηκε και εκείνη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και νομικού, Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος υπογράμμισε: «”Μένουμε Ευρώπη;”. Εμείς ναι. Κάποιοι φαίνεται να σκέφτονται το “Πάμε Βενεζουέλα;”. Εμείς όχι !».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν άφησε τις αντιδράσεις χωρίς απάντηση και επανήλθε με νέα ανάρτηση, στην οποία εξηγούσε: «Δεν ρωτήθηκα για τον τίτλο, αλλά δεν με ενοχλεί. Το αντίθετο. Προφανώς ο τίτλος παραπέμπει στο κίνημα αντίδρασης στην προκήρυξη του δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015, το πανηγυρικό αποτέλεσμα του οποίου ανατράπηκε εξίσου πανηγυρικά σε λίγες ημέρες. Προφανώς το υπονοούμενο ερώτημα είναι αν το αξιακό και θεσμικό ζητούμενο της αντίδρασής μας του Ιουλίου του 2015 διατηρείται σε ισχύ και σήμερα».
Η αντιπαράθεση πήρε, ωστόσο, νέες διαστάσεις όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε στο σχόλιο της Άννας Διαμαντοπούλου με άλλη ανάρτησή του, στην οποία εξηγούσε: «Άννα μου, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Εγώ επιγράφω το σχόλιό μου Μένουμε Ευρώπη. Χωρίς προφανώς ερωτηματικό. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι παύει να ασκείται και για την Ελλάδα, όπως για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, συνεχής και αυστηρός έλεγχος συμμόρφωσης στις αξίες της ΕΕ και πρωτίστως στις εγγυήσεις του κράτους δικαίου.
Ο έλεγχος αυτός ασκείται από τις κοινωνίες των πολιτών, από τις εθνικές ανεξάρτητες αρχές, από τα εθνικά δικαστήρια, από την εθνική νομική κοινότητα. Ο έλεγχος αυτός ασκείται ακόμη πιο αυστηρά από το ΕΔΔΑ και το ΔΕΕ. Μένουμε Ευρώπη, αλλά δεν ανεχόμαστε προσβολές των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου για να μη επωφεληθούν πολιτικά οι αντίπαλοι του ”Μένουμε Ευρώπη” την περίοδο 2015-2019.
Προσωπικά δικαιούμαι νομίζω να ”ελέγχω τα διαπιστευτήρια” άλλων για τη στάση τους την περίοδο 2015-2019. Σίγουρα δεν έχω καμία πολιτική υποχρέωση να δίνω διαπιστευτήρια συνέπειας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος έχει πιο πλούσιο ”πολεμικό μητρώο” ας σηκώσει το χέρι του.
Ως καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου δεν συζητώ όμως μόνο με όσους συμφωνούν πολιτικά μαζί μου ούτε μετέχω μόνο σε εκδηλώσεις οι οργανωτές των οποίων συμφωνούν πολιτικά μαζί μου. Έχω άλλη αντίληψη για τους όρους διεξαγωγής του επιστημονικού διαλόγου».
Την προστασία Ράμμου και ΑΔΑΕ θα ζητήσει το Ευρωκοινοβούλιο – Τι αναφέρει το EURACTIV
Στον πηγαιμό για την ΕΑΒ θυμήσου και τον Τσίπρα
Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών – Για «τιμωρητική» διαδικασία μιλά ο Φίλης