Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής με τα στρατόπεδα να διαμορφώνονται και την ένταση ανάμεσα στους δύο μονομάχους να κλιμακώνεται. Η δήλωση στήριξης του Ανδρέα Λοβέρδου στον Νίκο Ανδρουλάκη εντείνει την πίεση για τον Γιώργο Παπανδρέου την ώρα που αναμένονται οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων υποψηφίων που αποκλείστηκαν από τον δεύτερο γύρο.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι επιχείρησε να πείσει τον Παπανδρέου να αποσυρθεί κάτι που δεν αποδέχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός. Ο κ. Λοβέρδος αμέσως μετά την ανακοίνωση του είχε είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Ανδρουλάκη η οποία όπως ισχυρίστηκε ήταν η πρώτη επαφή τους μετά από το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου.
Σύμφωνα με την πλευρά του ευρωβουλευτή, «ο κ. Ανδρουλάκης συζήτησε σε καλό κλίμα με τον κ. Λοβέρδο και τον συνεχάρη για τον αγώνα του. Αναγνώρισαν ως κοινή προτεραιότητα την ενότητα και το μεγάλωμα της παράταξης. Ο κ. Ανδρουλάκης καλεί ολους τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες του Β’ γύρου για να ενισχυθεί περαιτέρω η δυναμική που ήδη δημιουργείται υπέρ της παράταξης».
Η ανακοίνωσή του Ανδρέα Λοβέρδου έχει ως εξής
Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου τους 270.000 πολίτες, που με ανεξάντλητη υπομονή κατάφεραν να ψηφίσουν και μετέβαλαν την 5η Δεκεμβρίου σε γιορτή της Δημοκρατίας. Εκφράζω την κατανόησή μου σε όσους δεν μπόρεσαν να υπομείνουν την πολύωρη αναμονή στις ουρές κι έτσι δεν ψήφισαν, με ευθύνη εκείνων που δεν ήθελαν περισσότερες κάλπες.
Τους 70.000 πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους δεν πρόκειται να τους ξεχάσω ποτέ. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να ανταποκριθώ στην επιλογή τους, καθώς και στο περιεχόμενο και τα μηνύματά της. Κατά την προεκλογική περίοδο η υποψηφιότητά μου και οι υποστηρικτές της κερδίσαμε σε πολλά σημεία της μάχης των ιδεών που δώσαμε. Την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ και των συμβόλων του, το στόχο του υπερδιπλασιασμού των δυνάμεων, την επαναφορά του πατριωτικού χαρακτήρα της Δημοκρατικής Παράταξης κ.α. Επιχειρήσαμε ακόμη με όλες μας τις δυνάμεις να φέρουμε στο επίκεντρο της προεκλογικής συζήτησης την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για την οικονομία και το κοινωνικό κράτος. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας δυναμικά με σεμνότητα και ενότητα, πιστοί στις αρχές και τις αξίες μας, όπως τις εκθέσαμε κατά την προεκλογική περίοδο.
Η διαδικασία ανάδειξης του νέου Προέδρου οδηγείται σε δεύτερο γύρο. Προσπάθησα τόσο ιδιωτικώς όσο και δημοσίως αυτό να αποτραπεί, αλλά δεν έπεισα. Οι δύο υποψήφιοι έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, όπως άλλωστε όλοι μας. Ο ένας από τους υποψηφίους έχει δοκιμαστεί και οι ελπίδες που γεννά το εγχείρημά του είναι συνεπώς περιορισμένες. Ο έτερος υποψήφιος δεν είναι Βουλευτής στο ελληνικό Κοινοβούλιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ούτε στο χαρακτήρα μου είναι, ούτε θεωρώ σωστό ένας πολιτικός όπως εγώ να επιχειρεί να «καθοδηγήσει» τις δεκάδες χιλιάδες πολιτών που τον ψήφισαν. Οι συμπολίτισσες και οι συμπολίτες μου, όμως, θα γνωρίζουν πάντοτε τί σκέφτομαι και τί αποφασίζω. Και επειδή είμαι πολιτικός θέσεων και ουδέποτε έκρυψα τις απόψεις μου, δηλώνω ότι αυτονόητα σέβομαι την πλειοψηφία της 5ης Δεκεμβρίου και πως στις εκλογές της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου θα ψηφίσω τον Νίκο Ανδρουλάκη, με την επισήμανση ότι έως την ανακοίνωση της παρούσας δήλωσης δεν είχα την παραμικρή επικοινωνία μαζί του.
Ενόχληση Παπανδρέου
«Η επιλογή του Ανδρέα Λοβέρδου ήταν πολιτικά αναμενόμενη, γι’ αυτό και δεν προκαλεί καμία έκπληξη.
Όμως, οι προοδευτικοί πολίτες που στήριξαν τον Ανδρέα Λοβέρδο, έχουν τώρα επιλογή, την προοδευτική πρόταση του Γιώργου Α. Παπανδρέου» , ήταν η ενοχλημένη αντίδραση της πλευράς Παπανδρεου στην ανακοίνωση του πρώην υπουργού για στήριξη του Νίκου Ανδρουλάκη.
Ο κ. Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να φθάσει μέχρι τέλους παρά το δυσμενές γι αυτόν κλίμα και το αρνητικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου.Η τακτική που έχει επιλέξει είναι αυτή της σφοδρής σύγκρουσης με τον συνυποψήφιό του τον οποίο κατηγόρησε ότι ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, το 2012, είχε αποδεχθεί στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου διορισμούς με τη συμφωνία 4-2-1 καταργώντας -στην ουσία- την αξιολογική μεταρύθμιση του open.gov.Τον κατηγόρησε επίσης ότι έχει ταχθεί υπέρ της άρσης του veto στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι εκπροσωπεί τον παλαιοκομματισμό.
Απαντώντας ο Nίκος Ανδρουλάκης μίλησε για fake news από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού. Για τους διορισμούς τόνισε πως αυτό είχε συμφωνηθεί από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ το 2012 και ο ίδιος εξελέγη γραμματέας έναν χρόνο αργότερα, το 2013.
«Στο συνέδριο που εξελέγην γραμματέας, εξελέγην με έναν όρο. Ότι όσοι μπήκαν στο σύστημα 4-2-1 από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποκλείονται από κάθε κομματική θέση. Αυτό έγινε με δική μου πρωτοβουλία, επειδή διαφωνούσα με αυτό το σύστημα. Είναι αδιανόητο να κάνουμε τέτοια fake news», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.
Αντέκρουσε επίσης και τις επικρίσεις για το θέμα του veto που του απηύθυνε ο κ. Παπανδρέου. «Το βέτο για τα ενταξιακά δεν αλλάζει, είναι δομικό στοιχείο της Ένωσης. Αυτό που αλλάζει είναι θέματα κυρώσεων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι η λεγόμενη ειδική πλειοψηφία. Εδώ, όμως, υπάρχει κάτι σοβαρότερο. Αυτά που λέω εγώ τα έλεγε και ο πρώην πρωθυπουργός. Υπήρχε η διαπραγματευτική ομάδα όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και προσπαθούσαμε να αλλάξουμε τότε το Ευρωσύνταγμα, όπου και με άρθρα εκείνης της εποχής στον ξένο Τύπο τάσσεται υπέρ της ειδικής πλειοψηφίας. Συμφωνούσαμε τότε. Τώρα υπάρχει άλλη άποψη από την πλευρά του κ. Παπανδρέου», σημείωσε και εμφάνισε άρθρο του Politico.eu, από τον Μάιο του 2003, στο οποίο, σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Παπανδρέου έλεγε άλλα από αυτά που υποστηρίζει σήμερα για το δικαίωμα βέτο στην ΕΕ, όσον αφορά τα ενταξιακά θέματα.
Επίσης, στις επικρίσεις πως εκπροσωπεί τον παλαιοκομματισμό και δεν φέρνει αέρα ανανέωσης στην παράταξη, απάντησε ότι η ανανέωση είναι ένα ζήτημα πολιτικής συμπεριφοράς, πολιτικού ήθους, και προτάσεων. «Πυξίδα για μένα είναι: Ισχυρό ΠΑΣΟΚ, ισχυρή παράταξη. Οι παλιές πρακτικές που πλήγωσαν τα μέλη και τους φίλους μας κι έφεραν διχόνοια δεν με αφορούν και δε θα τις ακολουθήσω», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης. Όταν ρωτήθηκε για τον ρόλο του κ. Παπανδρέου στο ΚΙΝΑΛ την επόμενη μέρα, επεσήμανε ότι «όλοι θα έχουν ρόλο», ενώ σε ό,τι αφορά στην εκπροσώπηση του κόμματος στη Βουλή ανέφερε ότι το ζήτημα θα λυθεί θεσμικά.
Όπως πρόσθεσε, θέλει η παράταξή του να γίνει κόμμα εξουσίας. «Θέλω να ξαναεκλέξουμε πρωθυπουργό, θέλω να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό να γυρίσει σελίδα. Δεν αξίζει στον ελληνικό λαό ούτε ο πολιτισμός του κ. Μητοτσάκη που συνεχίζει τις ίδιες πελατειακές συμπεριφορές ούτε ο λαϊκισμός και η διχαστική αντιμετώπιση», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης και έκλεισε την πόρτα σε όσους έφυγαν από το κόμμα για λόγους… καρέκλας. «Θα παραμείνουν εκτός κόμματος. Είναι αξιακό θέμα όσοι έφυγαν από την παράταξή μας στα δύσκολα, όχι για λόγους πολιτικούς, αλλά για λόγους καρέκλας, να μην είμαστε μαζί», σημείωσε.
Τα ντιμπέιτ
Λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου ανοιχτό παραμένει και το θέμα της διεξαγωγής ντιμπέιτ. Ο Γιώργος Παπανδρέου ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της ΕΡΤ αλλά και του MEGA για το ντιμπέιτ μαζί με τον Νίκο Ανδρουλάκη.Θετικά έχει απαντήσει και για την συμμετοχή του σε κοινή συμμετοχή των δύο υποψηφίων σε πρόσκληση του ΑΝΤ1 και συγκεκριμένα του Νίκου Χατζηνικολάου την Πέμπτη το βράδυ.
Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, σημειώνουν ότι, στις απαντήσεις τονίζεται πως, από την πρώτη στιγμή ο Γιώργος Παπανδρέου, έχει ξεκαθαρίσει ότι ο διάλογος που είναι αναγκαίος, πρέπει να είναι και ουσιαστικός, με επάρκεια χρόνου και δυνατότητα διατύπωσης ολοκληρωμένων απόψεων και προτάσεων και όχι με απαντήσεις εντυπωσιασμού.
Ως εκ τούτου, είναι προφανές ότι, ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένει την πραγματοποίηση αυτών των συζητήσεων, καταλήγουν.