Στο σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων, αλλά και στην υπόθεση Καίλή, ήταν αφιερωμένο το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα στον τηλεοπτικό σταθμό Open. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση εξήγαγε το Predator σαν να είναι start-up», ενώ επανέλαβε τα ερωτήματά του για την παρακολούθηση Χατζηδάκη.
«Είναι δυνατόν να παρακολουθείται εδώ και ένα χρόνο υπουργός και να μην το ξέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;» διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας στη συνέχεια ότι ο πρωθυπουργός «δεν είναι βλαξ, αλλά συνένοχος». Παραλλήλως, και με αφορμή την υπόθεση Καϊλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε σκωπτικά: «Έχω αρχίσει και αισθάνομαι σαν Μενουμευρωπαίος. Τι καλά που θα είμασταν στην Ελλάδα αν είχαμε την αποτελεσματικότητα που έχουν οι θεσμοί και η δικαιοσύνη στο κέντρο της Ευρώπης. Αρχίζω και ζηλεύω αυτή τη χώρα, το Βέλγιο. Βλέπουμε εκεί, ότι ακόμη και αν είσαι τόσο όμορφος όσο η κ. Καϊλή και τόσο υψηλά ιστάμενος, η Δικαιοσύνη και οι Θεσμοί λειτουργούν».
Συνεχίζοντας το σχόλιό του ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης είπε ότι εκεί (στην Ευρώπη) δεν θα μπορούσαν να βρίσκουν αδιευκρίνιστα ποσά σε υπουργούς και να βάζουν την υπόθεση στο αρχείο, να υπάρχει το σκάνδαλο Novartis και να μην διώκεται ούτε ένας υπουργός ή μεγαλογιατρός, αλλά αντιθέτως να κάθεται στο σκαμνί η εισαγγελέας που ανέδειξε το σκάνδαλο. «Αν είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο παρακολουθήσεων, θα είχε η ίδια η δικαιοσύνη απευθυνθεί στους παρόχους. Όχι να πετάμε το μπαλάκι στους δημοσιογράφους» συνέχισε. «Κάποιος θα είχε παραιτηθεί και ο πρωθυπουργός δεν θα είχε πού να σταθεί. Εδώ όμως είμαστε λίγο Βαλκάνια» είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Αύγουστο, που αποκαλύφθηκαν οι παρακολουθήσεις των κ. Ανδρουλάκη και Κουκάκη, κρύβεται και προσπαθεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο. «Είχε τη δυνατότητα να βγει και να πει ότι πράγματι υπάρχουν παρακολουθήσεις. Δεν το επέλεξε, έχασε την ευκαιρία και προς ώρας φαίνεται να τη χάνουν και άλλοι θεσμοί της Δημοκρατίας» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην επίσκεψή του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο.
Σχολιάζοντας του κυβερνητικούς χειρισμούς στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ο πρώην Πρωθυπουργός είπε: «Η Le Soir στο Βέλγιο έκανε αποκαλύψεις, δεν της ζήτησαν να πάει να συλλάβει την κ. Καϊλή με σακούλες με χαρτονομίσματα. Δουλειά της Δικαιοσύνης είναι να βρει αποδείξεις. Υπάρχουν στους παρόχους που έχουν υποχρέωση να κρατάνε αρχείο για δύο χρόνια, υπάρχουν υπογραφές εισαγγελέων, υπάρχουν διατάξεις σε αρχείο στην ΑΔΑΕ».
Τόνισε επίσης για άλλη μία φορά ότι δεν είναι δυνατόν να μην γνώριζε ο πρωθυπουργός τι γίνεται στην ΕΥΠ, την οποία με δική του πρωτοβουλία την πήρε στο γραφείο του. «Αν δεν είχε δυνατότητα γνωρίζει τι ποιεί ο άνθρωπος που τοποθέτησε εκεί αλλάζοντας νόμο και ο ανιψιός του, και είχε στηθεί όλο αυτό το σύμπλεγμα των παράνομων και νόμιμων παρακολουθήσεων, τότε πρόκειται για πρωθυπουργό επικίνδυνα ανεπαρκή. Αν είναι συνένοχος, γιατί αυτό αποδεικνύει η συμπεριφορά του, τότε είναι ένας πρωθυπουργός επικίνδυνος» σημείωσε.
Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε και την στάση του Κωστή Χατζηδάκη, από την έκθεση παρακολούθησης του οποίου το Documento δημοσίευσε την Κυριακή αποσπάσματα. «Δεν ξέρω γιατί ο κ. Χατζηδάκης κάνει σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Δεν είναι ωραίο αντί για υπουργός να είσαι ο στόχος 5046c» είπε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας. Εξήγησε μάλιστα, ότι για να παρακολουθείται επί ένα χρόνο ο κ. Χατζηδάκης, η εισαγγελέας της ΕΥΠ κ. Βλάχου θα έπρεπε να έχει βάλει έξι υπογραφές, αφού οι σχετικές εντολές ανανεώνονται ανά δύο μήνες. Στο σημείο αυτό έθεσε το ερώτημα αν «θα βγει η κ. Βλάχου να πει ποιος ήταν ο λόγος εθνικής ασφάλειας που υπέγραψε παρακολούθηση ενός υπουργού. Εάν είναι ύποπτος για την εθνική ασφάλεια, γιατί παραμένει στη θέση του;». συμπλήρωσε δε ότι «τότε η κ. Βλάχου πρέπει να πάει στη δικαιοσύνη, όχι η κ. Τουλουπάκη».
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επαναδιατύπωσε και τους προβληματισμούς του για το σύστημα παρακολουθήσεων και την πορεία προς τις εκλογές. «Είναι δυνατόν να πάμε σε εκλογές με ανοικτή την υπόθεση;» διερωτήθηκε, σημειώνοντας ότι δεν έχει εξηγηθεί ο λόγος παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Κάποιο λάκκο έχει φάβα. Καθόλου βλαξ δεν είναι ο πρωθυπουργός. Είναι συνένοχος, γι’ αυτό κρύβεται όλους αυτούς τους μήνες» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας. Στην ερώτηση δε γιατί δεν παρακολουθούσε και τον ίδιο η ΕΥΠ είπε: «Κι εγώ έχω αναρωτηθεί. Περισσότερο τους ενδιέφερε η διαχείριση εξουσίας και επιτήρηση ροής του χρήματος. Αυτό αποδεικνύεται». Πρόσθεσε τέλος πως το γεγονός ότι δεν βρίσκεται το όνομά του στις λίστες αποδεικνύει ότι είναι έγκυρα όσα δημοσιεύονται.
Δημήτρης Παπαδημούλης: Η κα Καϊλή ήταν ένα είδος… πασοκονεοδημοκρατίας
Η παραίτηση Αβραμόπουλου από την ΜΚΟ του σκανδάλου Καϊλή και οι επαφές του με το Κατάρ
Πέρασε από τις «συκοφαντίες» στα «ρυπαρά δίκτυα» η κυβέρνηση για τις παρακολουθήσεις