Σημαντικές παρατυπίες στην τήρηση της νομοθεσίας που αφορά τόσο στις διαδικασίες αναδοχής όσο και την τήρηση αρχείων και μητρώων σε σχέση με τα φιλοξενούμενα παιδιά έχει διαπιστώσει το αρμόδιο υφυπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ελέγχους που πραγματοποίησε στην «Κιβωτό του Κόσμου».
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, ο Νίκος Χατζηνικολάου, μέσα από την εκπομπή του στον Realfm 97,8 αποκάλυψε ότι «ήδη έχει ξεκινήσει να κινείται η έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς υπάρχουν καταγγελίες και για το συγκεκριμένο θέμα». «Μου λένε ότι είναι πιθανόν τις επόμενες ημέρες να σκάσει παράλληλο σκάνδαλο για την ίδια δομή που συνδέεται με το θέμα των υιοθεσιών» ανέφερε.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», διαπιστώθηκαν σφάλματα και θεσμικές παρατυπίες στην εφαρμογή των κανόνων που αφορούν τους φορείς παιδικής προστασίας, όπως αυτοί ισχύουν μετά και την αλλαγή της νομοθεσίας (νόμος 4921/2022). Με βάση τη συγκεκριμένη νομοθεσία (σ.σ. στην οποία είχαν αντιταχθεί με σφοδρότητα επικεφαλής μη κυβερνητικών δομών) υπάρχει πλέον η δυνατότητα κυβερνητικής παρέμβασης, καθώς και η δυνατότητα αλλαγής του διοικητικού συμβουλίου της «Κιβωτού του Κόσμου», η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί. Η νέα διοίκηση, όταν οριστεί, θα είναι υπεύθυνη να αποφασίσει για το εάν τα παιδιά θα παραμείνουν στους χώρους που βρίσκονται ή εάν θα γίνουν κάποιες μετακινήσεις, για παράδειγμα από τις πιο απομακρυσμένες δομές.
Χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο λειτουργούσε η «Κιβωτός» είναι το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2021 μια νέα δομή άνοιξε αυθαίρετα χωρίς νόμιμη άδεια στην Καλαμάτα, μετακινώντας παιδιά και προσωπικό από άλλες δομές, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας είχε επανειλημμένως αναφέρει στον δήμο πως δεν είχε το δικαίωμα να δώσει άδεια λειτουργίας στη δομή σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία (σ.σ. όλες οι προηγούμενες δομές είχαν λειτουργήσει με άδεια από τον δήμο, όπως όριζε η προηγούμενη νομοθεσία). Σημειώνεται ότι το ακίνητο στο οποίο λειτουργεί η δομή στην Καλαμάτα είναι δωρεά της οικογενείας Καρέλια στην «Κιβωτό» και έχει ανακατασκευαστεί προκειμένου να φιλοξενηθούν παιδιά.
Επίσης, οι κοινωνικοί λειτουργοί της οργάνωσης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», απέρριπταν συχνά τα αιτήματα σύνδεσης με εγκεκριμένους γονείς για αναδοχές, σημειώνουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, ενώ ταυτόχρονα δεν καταχωρίζονταν τα παιδιά στη σχετική πλατφόρμα.
Τα αρχεία και το μητρώο που τηρούσε ο οργανισμός σε σχέση με τα παιδιά ήταν ελλιπή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πιστοποιητικά και διαγνωστικές εκτιμήσεις. Τέλος, η δομή –παρά τις συμβουλές των ψυχολόγων– χώριζε τα βιολογικά αδέλφια στέλνοντάς τα σε διαφορετικές δομές.