Με την υιοθέτηση μιας αμφιλεγόμενης ανακοίνωσης, αποτέλεσμα μακρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων, ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής η διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP27. Στο κείμενο περιλαμβάνεται για πρώτη φορά η παροχή βοήθειας στις φτωχές χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, αλλά και μια έμμεση αναφορά στην πυρηνική ενέργεια. Δεν τίθενται, ωστόσο, νέοι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.
Η COP27 που διεξαγόταν στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου κράτησε περισσότερο από δύο εβδομάδες και ολοκληρώθηκε με δύο ημέρες καθυστέρηση, γεγονός που την καθιστά μία από τις πιο μακρές διασκέψεις για το Κλίμα στην ιστορία. Δεν ήταν άλλωστε μία εύκολη Σύνοδος, όπως είπε o Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι, προσθέτοντας όμως ότι «τελικά εκπληρώσαμε την αποστολή μας».
«Πρέπει να μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές τώρα και αυτό είναι ένα ερώτημα στο οποίο αυτή η COP δεν απάντησε» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σχολιάζοντας την τελική ανακοίνωση. Μια ανακοίνωση που έγινε ομόφωνα αποδεκτή, μετά από πολλούς συμβιβασμούς, και ζητά την «γρήγορη» μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, χωρίς όμως να ζητά κάτι παραπάνω από ό,τι η προηγούμενη COP της Γλασκώβης.
Για «μη επαρκές βήμα» μίλησε αντιπρόεδρος της ΕΕ Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος επέκρινε την ανακοίνωση της COP27, εκφράζοντας την απογοήτευση της Ενωμένης Ευρώπης για την απουσία φιλοδοξίας σχετικά με τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου στην ανακοίνωση της Συνόδου. Ο ίδιος ανέφερε ότι η τελική απόφαση «δεν προβλέπει αρκετές επιπλέον προσπάθειες από τους βασικούς ρυπαντές, προκειμένου να αυξήσουν και να επιταχύνουν τη μείωση των εκπομπών».
Στα θετικά της Συνόδου είναι πάντως το ότι για πρώτη φορά συζήτησε, και μάλιστα στο τελικό κείμενο προβλέπει, τη δημιουργία ενός ταμείου για την κάλυψη των «απωλειών και των ζημιών» που υφίστανται ήδη υποστεί οι «ιδιαίτερα ευάλωτες» φτωχές χώρες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, για την οποία οι ίδιες δεν ευθύνονται σε τόσο μεγάλο βαθμό. Η απόφαση αυτή έγινε αποδεκτή με επευφημίες από πολλές αντιπροσωπείες και όσοι την υποστήριζαν εξαρχής, την αποκαλούν «ιστορική».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο θέμα αποτελούσε μια απειλή για την COP27 και είχε την δυναμική να εκτροχιάσει την Διάσκεψη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι τέθηκε προς συζήτηση την τελευταία στιγμή, εξαιτίας των αντιρρήσεων πολλών πλούσιων χωρών, και μόνον με τον όρο ότι θα αποκλειστεί η δυνητική απόδοση νομικών ευθυνών και η καταβολή αποζημιώσεων.
Ακόμη και σήμερα πάντως, παρά την πρόβλεψη, πολλά θέματα σχετικά με τη δημιουργία του Ταμείου για τις φτωχές χώρες παραμένουν ασαφή, κυρίως το επίμαχο της συγκέντρωσης κεφαλαίων. Τα θέματα αυτά αναμένεται να τα επεξεργαστεί ειδική επιτροπή και οι προτάσεις της θα τεθούν προς έγκριση στην COP28, η οποία θα γίνει στα τέλη του 2023, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ένα άλλο θέμα που προκάλεσε σοβαρές εντάσεις στην COP27 ήταν ο περιορισμός των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με πολλές χώρες, ανάμεσά τους συλλογικά η ΕΕ, να κάνουν λόγο για πισωγύρισμα σε σχέση με τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί πριν ένα έτος στη Γλασκώβη. Το ζήτημα της μείωσης της χρήσης των ορυκτών καυσίμων, για παράδειγμα, δεν αναφέρεται στις περισσότερες αποφάσεις για το Κλίμα, ενώ μετά από αντιδράσεις απαλείφθηκε από το τελικό κείμενο η αναφορά που υπήρχε για τον άνθρακα. Είναι αρκετές και γνωστές, άλλωστε, οι χώρες που δεν θέλουν καμία αναφορά στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Στο κείμενο πάντως προκαλεί αίσθηση η πρόβλεψη για την ανάπτυξη όχι μόνον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και των μεθόδων παραγωγής ενέργειας «με χαμηλές εκπομπές». Μία έκφραση που συνήθως χρησιμοποιείται για την πυρηνική ενέργεια.
Απάντηση από την κυβέρνηση για τις επίσημες επαφές Πάτση στο Κόσοβο ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Βομβαρδίζει τη Συρία και το βόρειο Ιράκ η Τουρκία για την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη