Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Επέκταση στα 12 μίλια τώρα! Τι είπε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ΑΟΖ

Η Ελλάδα δικαιούται και οφείλει να προβεί άμεσα στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα δώδεκα ναυτικά μίλια στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ακριβώς έχει ήδη πραγματοποιήσει η Τουρκία στην ίδια περιοχή, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Η δήλωση περιέχεται στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, το οποίο  μεταδόθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με θέμα: «Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο: Νομικά ζητήματα και προκλήσεις» που συνδιοργανώνουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Ελλάδας και Κύπρου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτήρισε την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας αναφαίρετο δικαίωμά της, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, και τόνισε ότι ο καταλληλότερος χρόνος να γίνει αυτό είναι τώρα. Εξηγώντας δε το «γιατί» είπε ότι μια τέτοια ενέργεια θα αποτελούσε «διπλό μήνυμα: από τη μια αποφασιστικότητας να υπερασπιστούμε όσα με βάση το Διεθνές Δίκαιο δικαιούμαστε και ταυτόχρονα ισχυρής βούλησης να επιλύσουμε το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με διάλογο και συνεννόηση».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε εκτενώς στη  σημασία της τήρησης των βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας, της μη χρήσης βίας και της αρχής της καλής γειτονίας. Τόνισε επίσης ότι «η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας απέναντι στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας γεννά νέους φόβους για νέες παραβιάσεις των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και για νέες εντάσεις», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «αυτό επιτάσσει άμεση προληπτική δράση και ξεκάθαρα μηνύματα από την Διεθνή κοινότητα, τους συμμάχους μας και ειδικότερα την ΕΕ».

Κυρίως όμως «επιτάσσει πράξεις και όχι αφηρημένες ή χλιαρές δηλώσεις», καθώς και «διπλωματική και αμυντική στήριξη της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι σε αεροναυτικές παραβιάσεις, παράνομες εξορύξεις και έρευνες, αλλά και απέναντι στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι τουρκικές παραβιάσεις πρέπει «να έχουν επιπτώσεις μέσω της επιβολής ισχυρών, στοχευμένων κυρώσεων και βέβαια μέσω της αναστολής πώλησης όπλων».

Για το Κυπριακό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τις θέσεις ότι πρέπει να επιλυθεί «στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ προς όφελος όλων των Κυπρίων, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, στη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, μία κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια».

Αναφερόμενος τέλος στην ειρηνική επίλυση των διαφορών στο πλαίσιο της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «Ελλάδα και Κύπρος μπορούμε και πρέπει να επιδιώξουμε την οριοθέτηση της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με όλες τις όμορες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου». Σημείωσε επίσης την ανάγκη να πιεστεί η Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά και να ανοίξει το δρόμο για μια νέα ευρώ-τουρκική σχέση. Αρκεί βεβαίως αυτό το τραπέζι «να βασίζεται στον σεβασμό των αρχών του Δικαίου της Θάλασσας και την έως τώρα νομολογία», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι ειδήσεις σήμερα

Παρέμβαση Σαμαρά για τα ελληνοτουρκικά: Δεν έχει νόημα ο διάλογος –Χρειάζεται άλλη αντιμετώπιση

Ευθεία επίθεση Ερντογάν στην Ελλάδα στα τουρκικά παζάρια για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Σάλος με τις αποκαλύψεις Documento: Δημοσιεύει λίστα με υπουργούς, επιχειρηματίες, στελέχη της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφους που ήταν υπό παρακολούθηση

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago