Πολιτική

Παρέμβαση Σαμαρά για τα ελληνοτουρκικά: Δεν έχει νόημα ο διάλογος –Χρειάζεται άλλη αντιμετώπιση

Στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά παρενέβη ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας μετά τη συνεχιζόμενη προκλητική στάση της Άγκυρας δεν έχει πλέον νόημα ο διάλογος και ότι η Τουρκία χρειάζεται άλλη αντιμετώπιση.

Μιλώντας σε εκδήλωση στην Κύπρο με θέμα «Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο: Νομικά ζητήματα και προκλήσεις», ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι «τα τελευταία δύο χρόνια, η Τουρκία πέρασε από τις “αμφισβητήσεις” στις έμπρακτες προκλήσεις», σημειώνοντας ότι «καταπατά την ελληνική ΑΟΖ ήδη ανατολικά και νοτίως της Κρήτης, με το Τουρκολυβικό μνημόνιο, το οποίο δεν το έχει επικυρώσει, ούτε καν η εθνοσυνέλευση της Λιβύης».  

Ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε επίσης ότι «η Τουρκία προσπάθησε να δημιουργήσει “τετελεσμένα” στέλνοντας ερευνητικά της σκάφη να κάνουν έρευνες – ή να δείξουν ότι κάνουν έρευνες – πάνω σε ΑΟΖ ελληνικής δικαιοδοσίας». Τόνισε δε στη συνέχεια ότι «η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα γιατί δεν δέχεται το Διεθνές Δίκαιο, όταν δεν τη συμφέρει», για να υπογραμμίσει ότι γι’ αυτό δεν έχει νόημα πια ο «διάλογος» μαζί της.

«Δεν πρόκειται πλέον, για διάλογο ανάμεσα σε δύο κράτη που έχουν διαφορές και είναι φυσικό να τα συζητάνε και να τα βρίσκουν μεταξύ τους ή αλλιώς να τα πηγαίνουν σε “διαιτησία”. Τώρα μοιάζει περισσότερο -να το ξαναπώ- “διάλογος με πειρατή”, που προσπαθεί να αποσπάσει τη συναίνεσή μας για να μας αρπάξει τα πάντα! Τέτοια συναίνεση δεν θα δώσει ποτέ ελληνική κυβέρνηση! Γιατί “διάλογο” με πειρατή, δεν κάνει κανείς!» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην πρωθυπουργός, αφού ανέφερε ότι η Ελλάδα έδειξε επανειλημμένως και προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν είναι εκείνη που προκαλεί την ένταξη υποστήριξε ότι η Τουρκία χρειάζεται άλλη αντιμετώπιση. «Τώρα που οι έμπρακτες προκλήσεις της Τουρκίας απέναντί μας κλιμακώνονται συνεχώς. Τώρα που κλιμακώνονται και οι προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στη Δύση συνολικά. Και η Τουρκία αναδεικνύεται σε “σύμμαχο του Πούτιν”. Τώρα που η Τουρκία τα έσπασε ξανά με την Αίγυπτο για τη Λιβύη, Τώρα που και η Ιταλία αλλάζει στάση. Τώρα που η Τουρκία γίνεται όλο και περισσότερο μια «αντιδυτική» χώρα, είναι η κατάλληλη στιγμή, να καταλάβουμε ότι η Τουρκία χρειάζεται άλλη αντιμετώπιση» τόνισε.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ίσως είναι η ευκαιρία για άλλη αντιμετώπιση, χωρίς μόνιμο κατευνασμό, χωρίς ανακύκλωση φοβικών ανακλαστικών» για να καταλήξει σημειώνοντας ότι δεν αρκεί να έχεις δίκιο, αλλά ότι πρέπει να μπορείς και να το διεκδικήσεις, γιατί αλλιώς τα χάνεις όλα.

Οι ειδήσεις σήμερα

Ευθεία επίθεση Ερντογάν στην Ελλάδα στα τουρκικά παζάρια για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Η EVA αναστατώνει τον κρατικό μηχανισμό – Που θα χτυπήσει

Τι απαντά η κυβέρνηση στην Άγκυρα για τις προκλήσεις

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago