Πολιτική

Τσίπρας: Στρουθοκάμηλος για τις υποκλοπές ο Μητσοτάκης – Τι ζήτησε για τις εκλογές

Να σταματήσει να κρύβεται σαν τη στρουθοκάμηλο και να δώσει σαφείς και άμεσες απαντήσεις για τις παρακολουθήσεις κάλεσε τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας το ότι δεν προσήλθε στη Βουλή να απαντήσει σε σχετική ερώτησή του. Παραλλήλως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε να προχωρήσει η κυβέρνηση σε «τέσσερις μίνιμουμ ενέργειες για την αδιάβλητη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών», επισημαίνοντας και πάλι ότι το «παράνομο» λογισμικό prerdator δεν μπορεί να συνεχίζει να λειτουργεί.

«Ο κος Μητσοτάκης για άλλη μια φορά κρύφτηκε σαν τη στρουθοκάμηλο για το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων. Δεν ήρθε να απαντήσει στη Βουλή, κρύφτηκε από την εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, όπως έκρυψε και από αυτήν της ελληνικής Βουλής τους φυσικούς αυτουργούς του εγκλήματος» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσθέτει επίσης ότι ο πρωθυπουργός «επιλέγει το σκοτάδι της συγκάλυψης, παρά το γεγονός ότι διαρκώς νέες αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας για παρακολουθήσεις πολιτικών του αντιπάλων, δημοσιογράφων, ακόμη και υπουργών του, που παρακολουθούνταν παράνομα είτε μέσω επίσημων επισυνδέσεων από την ΕΥΠ είτε μέσω του παράνομου λογισμικού prerdator είτε συνδυαστικά».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει, ωστόσο, ότι «το σημαντικότερο είναι ότι, ενώσω επιλέγει το σκοτάδι, το κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης εξακολουθεί να λειτουργεί και ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη να το απενεργοποιήσει».  Στο σημείο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει ότι «η χώρα δεν μπορεί να οδηγηθεί σε εκλογές υπό αυτή την συνθήκη» και καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να πάρουν θέση.

«Κυρίως όμως καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, ώστε η θεσμική και πολιτική κρίση που ο ίδιος προκάλεσε να μη μετατραπεί σε μείζονα πολιτειακή κρίση εμπιστοσύνης του δημοκρατικού κεκτημένου στη χώρα μας. Και για αυτό τον καλούμε να υιοθετήσει ένα ελάχιστο πλαίσιο ενεργειών που θα αποκαταστήσουν, έστω εν μέρει την δημοκρατική ομαλότητα και θα διασφαλίσουν την δημοκρατική και αδιάβλητη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών», συνεχίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

 Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά από τον πρωθυπουργό:

«Πρώτα από όλα τον καλούμε να τερματίσει άμεσα τη λειτουργία του κακόβουλου λογισμικού και να θεσμοθετήσει τη καθολική απαγόρευση της εμπορίας του από εταιρίες στην χώρα μας.

 Δεύτερον, να αντικαταστήσει άμεσα με πρόσωπο κοινής αποδοχής τον διοικητή της ΕΥΠ κο Δεμίρη.

Τρίτον, να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο την άμεση αντικατάσταση της αρμόδιας για την ΕΥΠ εισαγγελέως κας Βλάχου η οποία φέρει τεράστιες ευθύνες για την εκτροπή.

 Τέλος, να δεσμευτεί ότι με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα διοριστεί  με διακομματική συναίνεση υπηρεσιακός Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο οποίος θα έχει αυτονόητα την αρμοδιότητα της ΕΥΠ και όλων των υπηρεσιών της ελληνικής αστυνομίας που διαθέτουν συστήματα παρακολουθήσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Επαναλαμβάνει τέλος ότι αυτές οι τέσσερις ενέργειες είναι οι «ελάχιστες προϋποθέσεις και εγγυήσεις για την ομαλή διεξαγωγή των επερχόμενων εκλογών και την αποκατάσταση της στοιχειώδους εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα».

Οι ειδήσεις σήμερα

Πήγε στο Πεκίνο για δουλειές ο Σολτς, παρά τις αντιδράσεις ακόμη και στη Γερμανία

Γέμισαν οι ουρανοί μαχητικά στην Κορέα – Κορυφώνεται η ένταση

Τζιχάντ για τον Μεντβέντεφ ο πόλεμος στην Ουκρανία – Τι είπε για τον πόλεμο με τον Σατανά και την Κόλαση

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago