Οικονομία

Τι είπε ο Γ. Οικονόμου για ακρίβεια, ΦΠΑ και παρακολουθήσεις – «Tsipronomics» οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Άλλη μια τηλεοπτική συνέντευξη παραχώρησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής, η οποία είχε ως αντικείμενο την ακρίβεια και τις παρακολουθήσεις. Σταθερός άξονας η κριτική σε όσα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και στις δηλώσεις του Προέδρου του κόμματος Α. Τσίπρα.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στο «καλάθι του νοικοκυριού» ορίζοντάς το ως «ένα ακόμη εργαλείο -δεν είναι το μόνο- στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε την εισαγόμενη ακρίβεια που πιέζει πάρα πολύ». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι στόχοι της κυβέρνησης είναι «πρώτον, βασικά προϊόντα τα οποία είναι απαραίτητα σε κάθε σπίτι, σε κάθε νοικοκυριό, να είναι σε τιμές αισθητά χαμηλότερες από την υπόλοιπη κατηγορία, να μην αυξηθούν ή να αυξηθούν πολύ λιγότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα. Και δεύτερον, να δημιουργηθεί ανταγωνισμός να παρακινηθούν, δηλαδή, και οι υπόλοιπες εταιρείες που τα προϊόντα τους είναι εκτός αυτού του “καλαθιού”, να ρίξουν τις τιμές με δεδομένο ότι ο κόσμος θα κατευθύνεται κυρίως σε αυτά που είναι φθηνότερα».

Αναφορικά με τις γενικότερες προσπάθειες για την καταπολέμηση της ακρίβειας και τη στήριξη των νοικοκυριών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση «θα κριθεί στην αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης της ακρίβειας ως προς τον μετριασμό του αποτυπώματός της στις τσέπες των νοικοκυριών, στην αξιοπιστία και στην ειλικρίνεια. Έχουμε ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Ας ρίξει μια ματιά κάποιος στους πληθωρισμούς όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Έχουμε ένα πρόβλημα που, προφανώς, τον κόσμο τον ταλαιπωρεί και θέλει λύσεις. Από την άλλη, όμως, οφείλουμε να είμαστε απολύτως ειλικρινείς. Αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για να μετριάζει το αποτύπωμα».

Για πολιτική που «κρίνεται από τα αποτελέσματά της και από τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να παράξει λύσεις στα προβλήματα που έχει ο κόσμος» έκανε λόγο στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου και όχι «από τις διαπιστώσεις ή από την επίκληση ότι εσύ μόνος κατέχεις την παγκόσμια πατέντα που με έναν νόμο και ένα άρθρο θα αυξήσεις τους μισθούς και θα ρίξεις τις τιμές», υπονοώντας όσα έχει πει κατά καιρούς ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Στη συνέχεια επιτέθηκε ευθέως στον Α. Τσίπρα λέγοντας: «Λέει ο κ. Τσίπρας: Ρίξτε το Φ.Π.Α. και αυτόματα θα μειωθεί ο πληθωρισμός. Καταρχάς, από πού προκύπτει ότι αυτόματα θα μειωθεί ο πληθωρισμός; Πού προκύπτει, δηλαδή, ότι αν κατεβάσεις 5, 6, 7 μονάδες στο Φ.Π.Α. θα υπάρχει αντίστοιχη ευθύγραμμη μείωση στη τιμή; Και δεύτερον και πιο σημαντικό, θα λείψουν κάποια δισεκατομμύρια, από τα δημόσια έσοδα. Ποιους φόρους θα αυξήσει ο κ. Τσίπρας; Θα αυξήσει ξανά τον ΕΝΦΙΑ, θα αυξήσει φορολογικούς συντελεστές, θα αυξήσει ασφαλιστικές εισφορές;»

Για «Tsipronomics» έκανε λόγο στην αναφορά του για τη ΡΑΕ ο κ. Οικονόμου λέγοντας ότι «γενικώς με τα νούμερα και τους αριθμούς του ΣΥΡΙΖΑ, τα «Tsipronomics», δεν μπορείς να βγάλεις εύκολα άκρη» και συνέχισε λέγοντας «Η απόφαση της Ρ.Α.Ε. μιλά για μία φορολόγηση που θα φτάσει τα 373 εκατ. ευρώ. Εγώ θυμάμαι τον κ. Τσίπρα να λέει ότι δεν θα μας πείτε εσείς πόσα είναι τα υπερέσοδα, θα μας τα πει η Ρ.Α.Ε.. Αυτό μας είπε η Ρ.Α.Ε.. Η Ρ.Α.Ε. τα προσδιορίζει ότι αυτό είναι το ποσόν που πρέπει να εισπραχθεί. Το 90% είναι τα 373 εκατ. που θα εισπραχθούν. Αυτά είναι που θα εισπραχθούν, αυτό είναι το 90% των υπερεσόδων που θεώρησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ότι πρέπει να εισπραχθεί».

Όσον αφορά στις παρακολουθήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κινήθηκε στη την γραμμή που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες λέγοντας ότι ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις της PEGA και έδωσε τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος των κακόβουλων λογισμικών. Πρόσθεσε δε, ότι «προσπαθούν κάποιοι εδώ να δημιουργήσουν ένα σενάριο ότι το Predator και το Pegasus υπήρχαν μόνο στην Ελλάδα. Δεκάδες δημόσια πρόσωπα σε Πολωνία, Ισπανία, Γαλλία, Κύπρο, Τσεχία, απ’ ό,τι έχει φανεί, υπήρξε απόπειρα ή και επιτυχής παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων από κάποιους που είχαν αυτά τα κακόβουλα λογισμικά» και επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης στην Επιτροπή Διερεύνησης του Ε.Κ. ότι θα «πάμε σε καθολική απαγόρευση εμπορίας και χρήσης των κακόβουλων αυτών λογισμικών εντός της ελληνικής επικράτειας».

Βολές κατά πάντων από Ανδρουλάκη: Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η πρωθυπουργική καρέκλα

Ο Γεωργιάδης λέει ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» ξεπούλησε, όμως οι καταναλωτές δεν έχουν πειστεί

Δεν θα απαντήσει ο Μητσοτάκης στον Τσίπρα για τις υποκλοπές – Πως σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago