Από την πρώτη στιγμή επιδιώχθηκε από την ελληνική κυβέρνηση η ταχύτερη δυνατή διαλεύκανση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, προκειμένου να φωτιστούν όλες οι πτυχές της και να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα, επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την συνάντηση εργασίας του με μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες η συνάντηση εργασίας διεξήχθη σε παραγωγικό κλίμα. Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην ξεκάθαρη τη θέση της κυβέρνησης για «διαφάνεια παντού», ενώ σχολίασε την απόπειρα της Αντιπολίτευσης – κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ – να προκαλέσει υπόνοιες σε βάρος της Κυβέρνησης για χρήση κακόβουλων λογισμικών για μικροπολιτικούς λόγους, παρότι κανένας από τους ισχυρισμούς της δεν αποδείχθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου που έχει ολοκληρωθεί.
Επισήμανε ότι από την πρώτη στιγμή επιδιώχθηκε από την ελληνική κυβέρνηση η ταχύτερη δυνατή διαλεύκανση της υπόθεσης προκειμένου να φωτιστούν όλες οι πτυχές της και να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα.
Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μόλις ήλθαν σε γνώση του τα στοιχεία έδρασε άμεσα και αποφασιστικά.
Ο υπουργός Επικρατείας ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής PEGA ότι η Κυβέρνηση – όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός και εξειδίκευσε στη Βουλή ο ίδιος, έχει ήδη αναλάβει ευρύτερη νομοθετική πρωτοβουλία η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου, που θα προβλέπει αφενός σκληρές ρυθμίσεις έναντι των κακόβουλων λογισμικών και αφετέρου ενίσχυση του καθεστώτος διαφάνειας των νόμιμων επισυνδέσεων, σημειώνοντας ότι ήδη έχει νομοθετηθεί διπλή ασφαλιστική δικλείδα για τις άρσεις των απορρήτων για λόγους εθνικής ασφάλειας καθώς πλέον προβλέπεται και η υπογραφή 2ου εισαγγελικού λειτουργού.
Με το νέο περιοριστικό πλαίσιο, το οποίο θα απαγορεύει καθολικά την εμπορία κακόβουλων λογισμικών, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ που θα προβλέψει κάτι τέτοιο και ως στόχο θα έχει να διασφαλίζει τη λογοδοσία, αλλά και να υπηρετεί την ανάγκη της εθνικής ασφάλειας.
Για τον σκοπό θα αξιοποιηθούν οι προτάσεις που διατυπώθηκαν και από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η οποία μπορεί να εντοπίσει διαχρονικές παθογένειες και να εισηγηθεί ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση τους.
Ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε, επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι οι προτάσεις της Κυβέρνησης για την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου επιγραμματικά προβλέπουν:
- Την ενίσχυση του πλαισίου νόμιμης άρσης απορρήτου για πολιτικά πρόσωπα. – Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.
- Την απαγόρευση εμπορίας προς ιδιώτες λογισμικών παρακολούθησης και θέσπιση αυτοτελούς διάταξης που θα απαγορεύει και θα τιμωρεί την εμπορία (πώληση και αγορά) λογισμικών παρακολούθησης προς ιδιώτες.
- Παρεμβάσεις στο πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων, οργανωτική ενίσχυση της ΑΔΑΕ για την επιτέλεση του συνταγματικού της ρόλου, δημιουργία φορέα Κυβερνοασφάλειας ως συντονιστικού μηχανισμού, επαναξιολόγηση του θεσμικού πλαισίου γνωστοποίησης στο υποκείμενο, περί της επιβολής σε βάρος του, του περιοριστικού μέτρου της άρσης απορρήτου, επένδυση για προστασία κρίσιμων υποδομών της χώρας από απειλές ασφαλείας και επένδυση πόρων Ταμείου Ανάκαμψης προς αυτή την κατεύθυνση.
- Ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων.
Από τη σημερινή ενημερωτική συνάντηση του υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη με τους ευρωβουλευτές μέλη της επιτροπής PEGA, αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χειρίστηκε από την πρώτη στιγμή με αίσθημα ευθύνης την υπόθεση παρακολούθησης του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη και ακολούθησε όλες τις διαδικασίες για να χυθεί άπλετο φως.
Από την άλλη πλευρά, δυστυχώς, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν από κοινού να στήσουν ένα show για τη δημιουργία εντυπώσεων. Μοναδικός στόχος της αντιπολίτευσης ήταν να συνεχίσει την εργαλειοποίηση της υπόθεσης για μικροκομματικά οφέλη, ενώ δεν θέλησε να συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας της ΕΥΠ.
ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Μητσοτάκης, Δημητριάδης, Λαβράνος και Μπίτζιος μετά την Εξεταστική τώρα κρύβονται και από την PEGA για το Predator
«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να επιβεβαιώνει την ενοχή του για το σκάνδαλο των υποκλοπών» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική του ανακοίνωση.
Αναφέρεται, ακόμη:
«Οι μόνοι που αρνήθηκαν ή απέφυγαν να απαντήσουν στις αλλεπάλληλες προσκλήσεις της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, που βρίσκεται στην Ελλάδα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, είναι οι κ.κ. Μητσοτάκης, Δημητριάδης, Λαβράνος και Μπίτζιος.
Οι ίδιοι που προστατεύθηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία για να μην καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή. Οι ίδιοι δηλαδή που έφεραν το Predator στην Ελλάδα και συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα.
Για όσους κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, ας διαβάσουν σήμερα τον νέο διασυρμό Μητσοτάκη από τον Economist: “Η απροθυμία της κυβέρνησης για συνάντηση με τους αξιωματούχους της PEGA εντείνει τις υποψίες πως είναι μπλεγμένη στις παρακολουθήσεις”».