Ελληνικής ιδιοκτησίας είναι η πλατφόρμα, που είδε το φως την δημοσιότητας, με την εφιαλτική υπόθεση κακοποίησης του 12χρονου παιδιού στον Κολωνό, όπως επισήμανε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στη Βουλή, για τα Εθνικό Σχέδιο Δράσης σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και εκμετάλλευσης.
Ο κ. Κατρίνης χαρακτήρισε διαχρονική και διακομματική την ευθύνη του πολιτικού συστήματος, για το γεγονός ότι δεν έχει διαμορφωθεί, όλα αυτά τα χρόνια, ένα αποτελεσματικό σύστημα παιδικής προστασίας.
Ιδίως για την πλατφόρμα που αξιοποιήθηκε στην σεξουαλική κακοποίηση της 12χρονης, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι δυστυχώς, στη χώρα μας, υστερούμε δραματικά στην εισαγωγή τεχνολογιών που ανιχνεύουν αυτά τα περιστατικά. «Πλατφόρμες επικοινωνίας, όπως αυτή που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, με την υπόθεση της 12χρονης, που μάλιστα είναι ελληνικής ιδιοκτησίας, δεν παρέχουν καμία ασφάλεια και καμία εγγύηση. Πρέπει σήμερα να ληφθούν αποφάσεις, να υπάρχουν συγκεκριμένες δομές με ξεκάθαρες υποχρεώσεις και αρμοδιότητες», είπε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Κατρίνης που υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ προσέρχεται σε αυτή τη συζήτηση, με πνεύμα συμμετοχής στην προσπάθεια για την προστασία των παιδιών, εξέφρασε την ελπίδα κανείς, από καμία πτέρυγα της Βουλής, δεν θα προσεγγίσει το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης και της εκμετάλλευσης των παιδιών, με όρους κομματικής αντιπαράθεσης ή δημιουργίας εντυπώσεων.
«Η θλιβερή ιστορία με τη 12χρονη δεν προσφέρεται για επίρριψη ευθυνών, για τα ποια στελέχη και ποιου κόμματος ενέχονται στη νοσηρή αυτή υπόθεση», υπογράμμισε ο Μιχάλης Κατρίνης.
Στις χρόνιες παθογένειες, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ συμπεριέλαβε:
– την αδυναμία των σχολικών μονάδων να αντιμετωπίσουν φαινόμενα όπως η παιδική κακοποίηση και η παραμέληση αλλά και να αναπτύξουν δράσεις πρόληψης.
– την υποστελέχωση των υπηρεσιών του κρατικού μηχανισμού, την έλλειψη διασύνδεσης των δομών και την απουσία οργανωμένου πρωτοκόλλου ενεργειών απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα.
«Τα παιδιά στην πλειοψηφία τους αποφεύγουν ή διστάζουν να μιλήσουν για ένα θέμα, που θεωρούν απόλυτα προσωπικό και εξαιρετικά δυσάρεστο. Ενδεικτικά, 1 στα 3 παιδιά δε μιλούν ποτέ για τη σεξουαλική κακοποίηση που έχουν υποστεί, ενώ τo 90% των παιδιών που κακοποιούνται σεξουαλικά γνωρίζουν τον κακοποιητή, αφού προέρχεται από το στενό συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον», επισήμανε ο Μιχάλης Κατρίνης και υπογράμμισε: «Οφείλουμε, επίσης, να μιλήσουμε για τους κινδύνους του διαδικτύου, με τα κρούσματα θυματοποίησης να πολλαπλασιάζονται την περίοδο του lockdown. Γιατί ο κίνδυνος της κακοποίησης δεν είναι απλά δίπλα μας, είναι παντού και καθίσταται ανεξέλεγκτος με τη χρήση του διαδικτύου».
«Αν κάτι χρειαζόμαστε σήμερα, αυτό είναι να ληφθούν αποφάσεις που θα αντιστοιχούν σε δράσεις. Να υπάρχουν συγκεκριμένες δομές, με ξεκάθαρες και ουσιαστικές αρμοδιότητες και με διασφάλιση των πόρων που θα έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό για να ασκηθούν αποτελεσματικά αυτές οι αρμοδιότητες» επισήμανε ο κ. Κατρίνης που αναφέρθηκε και ζήτησε:
1) Ειδικό πρόγραμμα σε όλα τα σχολεία για την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση των δασκάλων, νηπιαγωγών και γονέων για να αναγνωρίζουν την κακοποίηση.
2) Δημιουργία αυτοτελούς κοινωνικής υπηρεσίας σε κάθε σχολική μονάδα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στελεχωμένη με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους.
3) Δημιουργία δημόσιων διεπιστημονικών κέντρων, όπου το παιδί – θύμα σεξουαλικής βίας και η οικογένειά του θα τυγχάνουν υποστήριξης από εξειδικευμένη ομάδα, για να μπορέσει το παιδί να προχωρήσει στο στάδιο που θα δώσει μαρτυρία, αλλά και να ξαναβρεί τον εαυτό του.
4) Διαφύλαξη των ευαίσθητων προσωπικών στοιχείων και της παιδικότητας, τα οποία όμως, όπως έχουμε δει, παραβιάζονται πολλαπλά. Και βέβαια αυτό προϋποθέτει το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο να αποτρέπει την αγοραία μετατροπή των κρουσμάτων παιδικής κακοποίησης σε ανθρωποφάγες τηλεοπτικές συνέχειες!
5) Ενίσχυση του προληπτικού και εγγυητικού ρόλου των εισαγγελέων ανηλίκων και στελέχωση των εισαγγελιών με κοινωνικές υπηρεσίες.
6) Σύσταση τμημάτων παιδικής προστασίας στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού και συμβουλευτικού σταθμού παιδιού, εφήβου και οικογένειας στους δήμους.
7) Θεσμική κατοχύρωση ενιαίου πρωτοκόλλου, καθώς και ενιαίου ποινικού μητρώου για τη διαχείριση περιστατικών κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκων με διατομεακή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
«Το ΠΑΣΟΚ προσεγγίζει με υψηλό αίσθημα ευθύνης τα ζητήματα που συνδέονται με την σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση των παιδιών. Γιατί η παιδική κακοποίηση κάθε μορφής πλήττει την κοινωνική συνοχή και απειλεί το μέλλον αυτού του τόπου. Δημιουργεί κοινωνίες ζόφου και φόβου. Και η προοδευτική και δημοκρατική αντίληψη είναι μακριά από αντιλήψεις και πρακτικές που αφήνουν χώρο για να αναπτυχθούν τέτοια φαινόμενα», τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης.