«Συζητάμε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, αφού για μέρες παρακολουθούμε με οργή και το στομάχι σφιγμένο, την υπόθεση του κατ΄ εξακολούθηση βιασμού ενός 12χρονου κοριτσιού στον Κολωνό, της εκπόρνευσης και της κακοποίησής του από ένα πραγματικό απόβρασμα της κοινωνίας, αλλά και μιας σειράς ακόμα δραστών. Δυστυχώς, το σκηνικό αυτού του φρικιαστικού εγκλήματος συμπληρώνουν και άλλα αποτρόπαια εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι «τα στοιχεία για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών καθηλώνουν».
«Βέβαια αποτροπιασμό έχει προκαλέσει και η “κάλυψη” της υπόθεσης από μέσα ενημέρωσης. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως όλη η προβολή, αλλά και η δημόσια συζήτηση, έτσι όπως στήνεται στα τηλεοπτικά παράθυρα, και μετατρέπουν σε “θέαμα” τον ανθρώπινο πόνο, προσπαθούν να εκτρέψουν από κάθε προβληματισμό για τις πραγματικές αιτίες τέτοιων αποκρουστικών εγκλημάτων» προσέθεσε.
Επισήμανε ότι καθ’ ομολογίαν της ίδιας της κυβέρνησης «δεν υπάρχει επιστημονική κοινωνική έρευνα για την έκταση του φαινομένου από το 2011» ενώ χαρακτήρισε «ακόμα πιο ύπουλη» την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ «να μετατοπίσει τις κύριες ευθύνες του κράτους για την έλλειψη μέτρων προστασίας των παιδιών, διαχέοντάς τες γενικά κι αφηρημένα σε όλη την κοινωνία».
Ανέφερε, επίσης, ότι η ίδια λογική διάχυσης και συμψηφισμού των ευθυνών «κυριαρχεί και στην τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, και του Αλ. Τσίπρα».
Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι «στο έδαφος των διαχωρισμών και των κοινωνικών διακρίσεων στην κοινωνία της ταξικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, το αστικό κράτος και η αστική εξουσία -όποια κι αν είναι η κυβέρνηση- αποδεικνύεται ότι τελικά και να ήθελε δεν μπορούσε να εξασφαλίσει καθολικά τα διακηρυγμένα δικαιώματα σε όλες και όλους, σε όλα τα παιδιά» γιατί «οι αρχές λειτουργίας του κινούνται με κριτήριο τη δαπάνη, αν είναι μικρότερη με πρόληψη ή μεγαλύτερη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοποίησης, χρησιμοποιώντας μάλιστα ανάλογους υπολογισμούς του παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπως αποτυπώνονται στη σελίδα 7 του Εθνικού Σχεδίου».
«Γι’ αυτό όσα “εθνικά σχέδια δράσης” για την προστασία των ανηλίκων και αν επεξεργαστείτε, δεν καταφέρνετε να εξασφαλίσετε ένα ολοκληρωμένο επιστημονικό, κοινωνικό σχέδιο με συγκεκριμένους άξονες:
– Την πρόληψη τέτοιων αποκρουστικών εγκλημάτων.
– Την προστασία- στήριξη των παιδιών και γυναικών- θυμάτων βίας.
– Την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, ιδιαίτερα σε βάρος ανηλίκων.
– Και κυρίως σχέδιο ριζικής αντιμετώπισης των αιτιών που γεννούν και αναπαράγουν τέτοια φαινόμενα» προσέθεσε.
Τόνισε ότι είναι «πλήρως αντιδραστική ταξική πολιτική» το να ρίχνονται όλα τα βάρη της φροντίδας των παιδιών στην γονική ευθύνη καθώς, όπως εξήγησε:
«- Ενισχύει την απόλυτη εξάρτηση των παιδιών από τους γονείς, όποιοι κι αν είναι αυτοί, υποκείμενοι στις συνέπειες της φτώχειας, της ανεργίας, ακόμα και της κοινωνικής περιθωριοποίησης.
– Καταδικάζει τα παιδιά πολλών λαϊκών οικογενειών στη φτώχεια και την ανέχεια, στην εγκατάλειψη του σχολείου, ακόμα και στην κακοποίηση.
– Αυτό το κράτος έχει βάλει τη σφραγίδα του στην ανήλικη εργασία, γεγονός για το οποίο δεν είδαμε να επιδεικνύει και κανείς καμιά “ευαισθησία”… Γιατί ένα 12χρονο παιδί που εργάζεται, είναι ένα παιδί που ήδη έχει υποστεί έναν βιασμό».
«Αυτή λοιπόν είναι η ουσία της καπιταλιστικής βαρβαρότητας» προσέθεσε.
Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων και των περιφερειών καθώς και στα εμπόδια που συναντά ένα παιδί προκειμένου να καταγγείλει την κακοποίηση και τόνισε:
«Χωρίς αντίστοιχη γενναία κρατική δαπάνη θα μείνει ευχολόγιο στα χαρτιά η επισήμανσή σας για έλλειψη κατάλληλων, εξειδικευμένων κρατικών δομών, με συνεργασία των αρμόδιων εισαγγελικών, αστυνομικών αρχών, επίσης των υγειονομικών, των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, ώστε να αποτρέπουν το “Γολγοθά” των παιδιών που τραυματίζονται ανεπανόρθωτα με τις αλλεπάλληλες καταθέσεις» τόνισε.
Σημείωσε ακόμα την τεράστια έλλειψη αυτόνομων μονάδων παιδοψυχιατρικής υγιεινής, την έλλειψη θέσεων σε δημόσιες δομές παιδικής προστασίας, ενώ κατήγγειλε την, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, πολύπλευρη εμπλοκή πάσης φύσεως ιδιωτών στον ευαίσθητο τομέα της παιδικής προστασίας. «Για μας, η προστασία των παιδιών που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, έπρεπε να αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του κράτους» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.
Τόνισε, επίσης, ότι «η ανάγκη ενός ενιαίου συστήματος επιτροπείας των ασυνόδευτων ανηλίκων είναι κάτι παραπάνω από επείγουσα και το σύστημα αυτό πρέπει να ανήκει στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους και να λειτουργεί προστατευτικά πρώτα και κύρια για τους ίδιους τους ασυνόδευτους ανηλίκους».
Ως προς την επιχειρούμενη «αποθέωση της αυστηροποίησης των ποινών», κατήγγειλε την επιχειρούμενη «ιατρικοποίηση και τελικά υποβάθμιση των συγκεκριμένων εγκλημάτων προκειμένου να κρυφτούν κάτω από το χαλί όλοι εκείνοι οι κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες που γεννούν αυτούς τους εγκληματίες, αυτά τα τέρατα».
Όπως εξήγησε στη συνέχεια, «υπάρχει ένα βαθύτερο σάπιο οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό υπόβαθρο, πάνω στο οποίο φυτρώνουν κι έχουμε έτσι την αποθέωση του ατομισμού, την έξαρση του στείρου ανταγωνισμού, την ατομική αλαζονεία, την υποτίμηση της προσωπικότητας ενός ανθρώπου, ακόμα και της ίδιας της ζωής του. Αυτές οι σάπιες, φθαρμένες αξίες, αναπαράγονται στην “αρένα” της καπιταλιστικής κοινωνίας».
«Το αυτονόητο αίτημα για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων εμπλέκονται στην υπόθεση του Κολωνού -με τον ένα ή άλλο τρόπο- δεν μπορούν να κρύψουν ότι τέτοιοι ιστότοποι, όπως αυτός που δημοσίευσε το αντίστοιχο υλικό της 12χρονης, συνεχίζουν να λειτουργούν και να αναπαράγουν εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών» προσέθεσε.
Είπε, μεταξύ άλλων, ότι «οι όποιες δήθεν ασφαλιστικές δικλείδες και περιορισμοί των διαφόρων καπιταλιστικών οργανισμών και των κυβερνήσεων στις διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες, διαμορφώνονται με κριτήριο τι μπαίνει εμπόδιο στα δικά τους βρώμικα σχέδια και όχι με κριτήριο την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ακόμα και ανήλικων παιδιών».
«Για να μπορέσουν οι γυναίκες, αλλά και οι άνδρες, τα παιδιά, όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, να ξεφύγουν από τα δίχτυα τέτοιων κυκλωμάτων, είναι βασικό ζητούμενο η εξασφάλιση σε όλες και όλους καθολικά τού δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, στην ολόπλευρη κοινωνική προστασία, στην οικονομική, νομική, ψυχολογική υποστήριξη από το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό» υπογράμμισε στη συνέχεια.
Αναφερόμενος στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης της κυβέρνησης είπε ότι παρότι προνοεί για ορισμένα αναγκαία, αυτά «δεν εξασφαλίζουν εκείνο το αναγκαίο δίχτυ ασφαλείας καθολικά σε όλα τα παιδιά».
«Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι σημαντικό ρόλο στην προστασία των παιδιών από τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα θα μπορούσε να έχει ένα καλά οργανωμένο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, με κορμό το Κέντρο Υγείας που θα έχει την πλήρη εικόνα του πληθυσμού αναφοράς, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα τα παιδιά και οι οικογένειες που βρίσκονται σε κίνδυνο στο επίπεδο της κοινότητας» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας καταθέτοντας αναλυτικά τους άξονες της θέσης του ΚΚΕ.
«Όμως, μια τέτοια στήριξη με αντίστοιχο περιεχόμενο, προϋποθέτει μια κοινωνία που στο επίκεντρο θα έχει τον εργαζόμενο άνθρωπο, τις σύγχρονες ανάγκες του και τις δυνατότητες του 21ου αιώνα» προσέθεσε.
«Απέναντι σε αυτή τη δυσωδία, ανάσα δίνουν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες του εργατικού, λαϊκού κινήματος, υψώνοντας “ασπίδα προστασίας” για τα παιδιά και κάθε οικογένεια που υποφέρει. Για να μπορεί κάθε παιδί να ζει μια ζωή απαλλαγμένη από τη βία και την κακοποίηση» σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υπογράμμισε καταλήγοντας:
«Είναι στο χέρι κάθε ανθρώπου του μόχθου, που οργίζεται και αγανακτεί με την πολύμορφη βία κατά των παιδιών, των γυναικών, να παλέψει μαχητικά για την ανατροπή του καπιταλιστικού βούρκου, για να ανάψει τελικά εκείνη η σπίθα που «θα κάνει τα σκοτάδια φως».