Απόψεις

Νίκη της Δημοκρατίας και της συμφιλίωσης στη Βραζιλία

Δεν είναι τυχαίο που ένα σωρό ηγέτες του πλανήτη με πρώτο και καλύτερο το Τζο Μπάιντεν έσπευσαν να συγχαρούν τον Ινάσιο Λούλα για τη νίκη του. Ο φόβος για «παρατράγουδα» απο την πλευρά των οπαδών του ηττημένου απερχόμενου προέδρου Ζαϊρ Μπολσονάρου επισκίαζε ως ένα βαθμό την ικανοποίηση όλων των δημοκρατικών ανθρώπων για την επικράτηση του προέδρου που προσπάθησε να αντιτάξει απέναντι στη ρητορική του ακροδεξιού μίσους την λογική της συμφιλίωσης.

Η νίκη του Λούλα είναι λοιπόν μια νίκη της συμφιλίωσης. Μια νίκη της Δημοκρατίας ενάντια στη συνωμοσιολογία και στα fake news. Μια νίκη όμως που δεν έχει ολοκληρωθεί. Οχι μόνο γιατί το ακροδεξιό στρατόπεδο και η βραζιλιάνικη πλουτοκρατία δεν θα εγκαταλείψουν τα σχέδια για αντεπίθεση και εκδίκηση, στα πρότυπα του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο μεγαλύτερος εχθρός του Λούλα θα είναι η ζοφερή πραγματικότητα, που του αφήνει πίσω του ο Μπολσονάρου που διαχειρίστηκε την πανδημία με εγκληματικό τρόπο, επιδείνωσε την οικολογική καταστροφή στον Αμαζόνιο, αύξησε το δημόσιο χρέος και την ανεργία, εκτόξευσε τις ανισότητες. Η Βραζιλία δεν είναι ίδια με εκείνη στις αρχές του 21ου αιώνα, όταν ο Λούλα εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος.

Η κατάσταση σήμερα είναι πολύ πιο δύσκολη, με ένα πλανήτη σε ενεργειακή και απειλούμενη επισιτιστική κρίση. Κρίσεις που ως γνωστόν οι φτωχότεροι στις φτωχότερες χώρες με τις τεράστιες ανισότητες βιώνουν πάντα με τον πιο επώδυνο τρόπο. Συνεπώς δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις. Οι προσδοκίες είναι μεγάλες και τα εμπόδια αντικειμενικά τεράστια.

Αλλά το γεγονός ότι μια ακόμα χώρα της Λατινικής Αμερικής απαντά όχι στο νεοφιλελευθερισμό με αυταρχικό προσωπείο, όπως συνέβη πρόσφατα και στη Χιλή, την Αργεντινή, την Κολομβία ή το Μεξικό γεννά ελπίδες. Η νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση δεν θα είναι περικυκλωμένη από εχθρούς, αλλά από εν δυνάμει συμμάχους. Αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα από μια περιοχή του πλανήτη που βασανίστηκε επί αιώνες από την αποικιοκρατία και επί δεκαετίες από «σχολές», όπως εκείνη του Σικάγο, που έβλεπαν τη Νότια Αμερική ως ένα εργαστήριο αυταρχικών και αντικοινωνικών πειραμάτων με στόχο την ανελέητη κερδοσκοπία.

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago