Πολιτική

Νέες αποκαλύψεις από «Το Βήμα» για τις παρακολουθήσεις και τον Γρηγόρη Δημητριάδη

Κυβέρνηση και ΝΔ διέψευσαν το χθεσινό δημοσίευμα για παρακολουθήσεις ακόμη και μη αρεστών υπουργών και επιτέθηκαν στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας την για «αναπαραγωγή μύθων» και «εικασιών». Σήμερα, ωστόσο, το ίδιο εκδοτικό συγκρότημα επανέρχεται στο θέμα με νέο δημοσίευμα για το πώς ενεργοποιήθηκε το παράνομο λογισμικό στη χώρα μας, θέτοντας και πάλι ερωτήματα και απορίες για τον τέως γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», φαίνεται ότι «είχε δημιουργηθεί ένα δίπολο μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας με τη εμπλοκή πολιτικών, επιχειρηματιών και ιδιωτών που πιθανολογείται ότι προώθησαν αυτό το ηλεκτρονικό πρόγραμμα κατασκοπείας από την Κύπρο στην Ελλάδα». Μάλιστα, στο ρεπορτάζ του, ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος σημειώνει ότι φαίνεται πως «υπήρχε κεντρικότερος σχεδιασμός» για τις παρακολουθήσεις και ότι ο αριθμός των άγνωστων θυμάτων «θεωρείται ότι είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά».

Πάντα σύμφωνα με το Βήμα, πολλοί από τους παρακολουθούμενους «είναι στελέχη του κυβερνητικού κόμματος που βρίσκονται σε πολύχρονη σύγκρουση μεταξύ τους», αλλά και ότι «το παράνομο λογισμικό φαίνεται να έχει σταλεί και σε παράγοντες εκτός πολιτικού χώρου». Γίνεται επίσης λόγος και για «σαφείς πληροφορίες ότι στο εν λόγω παρα-σύστημα χρήσης του Predator είχαν ενταχθεί γνωστοί επιχειρηματίες», καθώς και στο ότι αυτοί «επιχείρησαν προσφάτως, με την ενεργοποίηση ατόμων από το επαγγελματικό περιβάλλον τους, να ασκήσουν πιέσεις για να σταματήσει ο θόρυβος γύρω από τις υποκλοπές με τη χρήση τού εν λόγω συστήματος παγίδευσης κινητών».

Ο ρεπόρτερ παραθέτει ακόμη, ότι σύμφωνα με αναφορές κεντρικού προσώπου της υπόθεσης προς «Το Βήμα», «η ενεργοποίηση του Predator στην Ελλάδα υπήρξε ύστερα από “γέφυρα” επαφών που δημιουργήθηκε, προ αρκετών μηνών, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Αυτός ο κύκλος προσώπων που συμμετείχαν στις συνεννοήσεις φαίνεται να ήταν γνωστοί του κ. Δημητριάδη ή ατόμων από τον προσωπικό του κύκλο…». Τα δε πρόσωπα που αναφέρονται στο δημοσίευμα φέρονται να συνδέονται, με κάποιο τρόπο το καθένα, και με το σκάνδαλο με τις “χρυσές βίζες” στην Κύπρο.

Είχε προηγηθεί το Σάββατο, δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το οποίο ανέφερε ότι και υπουργός της κυβέρνησης παγιδεύτηκε μέσω του Predator, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Το δημοσίευμα έθετε επίσης εκ νέου στο επίκεντρο τον ανιψιό και τέως γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού,  Γρηγόρη Δημητριάδη.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση το διέψευσε μετά από ώρες, κάνοντας λόγο για «αντικυβερνητικές κορόνες» και κατηγορώντας την αντιπολίτευση, κυρίως την αξιωματική ότι αναπαράγει «μύθους και εικασίες». Για όσα καταγγέλλονταν στο δημοσίευμα πάντως παρενέβη εκ νέου το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (International Press Institute), καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα, ειδικά για τις φυσικές παρακολουθήσεις δημοσιογράφων αλλά και αυτές που πραγματοποιήθηκαν με τεχνολογικά μέσα. 

Πως σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ότι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «διαβεβαίωνε ότι το ελληνικό δημόσιο δεν έχει προμηθευτεί κανένα κακόβουλο λογισμικό». Προσθέτει όμως ότι «αυτό που δεν μας είπε είναι αν η “φαμίλια” του Μαξίμου έχει κάνει χρήση εξωθεσμικά ενός τέτοιου κακόβουλου λογισμικού προς όφελός της». Επικεντρώνοντας στη συνέχεια στο σημερινό δημοσίευμα σημειώνει ότι «Το Βήμα αποκαλύπτει ότι ο κ. Δημητριάδης, ο ανιψιός του κ. Μητσοτάκη, ήταν άνθρωπος που αποτέλεσε τη γέφυρα συγκεκριμένων προσώπων σε Ελλάδα και Κύπρο, προκειμένου το λογισμικό παρακολούθησης Predator να έρθει στην Αθήνα και να τεθεί στις υπηρεσίες του κ. Μητσοτάκη».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος αναφέρει επίσης ότι «οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, που από εχθές η κυβέρνηση υπεκφεύγοντας δεν διαψεύδει ευθέως, κάνουν λόγο για ένα εκτεταμένο παρακρατικό σύστημα παρακολούθησης» και προσθέτει ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης, το οποίο αποκαλεί «κονσιλιέρι», «αναδεικνύεται πλέον στο πρόσωπο κλειδί ενός καλά οργανωμένου παράνομου συστήματος πολιτικών και οικονομικών εκβιασμών». Χαρακτηρίζει τέλος τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον «πιο επικίνδυνο πρωθυπουργό της χώρας τα τελευταία χρόνια» και ισχυρίζεται ότι «μέχρι την κατάρρευσή του θα έχει πουλήσει όλους τους εμπλεκόμενους, έναν-έναν, σε Ελλάδα και Κύπρο, σε μια μάταιη προσπάθεια να διασωθεί». Προδικάζει τέλος ότι ο κ. Μητσοτάκης «δεν θα τα καταφέρει» σε αυτό.

Οι ειδήσεις σήμερα

Φόβοι για επισιτιστική κρίση μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα ουκρανικά προϊόντα – Πως αντιδρά η Δύση

Γαλλικό σεκόντο στο Λονδίνο για τις ρωσικές κατηγορίες σχετικά με τον Nord Stream

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για τις απευθείας αναθέσεις

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago