Κόσμος

Γαλλικό σεκόντο στο Λονδίνο για τις ρωσικές κατηγορίες σχετικά με τον Nord Stream

Την στήριξη του στο Λονδίνο για τις κατηγορίες της Μόσχας σχετικά με ανάμειξη Βρετανών στρατιωτικών στις εκρήξεις στους αγωγούς  Nord Stream έδωσε το Παρίσι. Η στήριξη μάλιστα ήταν σε ανώτατο επίπεδο, καθώς έγινε δια στόματος της Γαλλίδας πρωθυπουργού, λίγες ημέρες μετά την επικοινωνία, και την προσέγγιση, Μακρόν-Σούνακ.

Από τη Λισαβόνα, όπου βρέθηκε, η  Ελίζαμπεθ Μπορν, δήλωσε ότι δεν δίνει καμία αξιοπιστία στις ρωσικές κατηγορίες κατά του Ηνωμένου Βασιλείου για την εμπλοκή Βρετανών αξιωματικών στις εκρήξεις που κατέστρεψαν τους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα τον Σεπτέμβριο.

«Υπάρχει μια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και, εγώ, δεν έχω καμία εμπιστοσύνη σε όσα μπορεί να ανακοινώθηκαν σήμερα το πρωί», είπε η πρωθυπουργός της Γαλλίας, εκφράζοντας ουσιαστικά τη στήριξή της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης έκανε αυτή τη δήλωση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Πορτογάλο ομόλογό της, Αντόνιο Κόστα στο περιθώριο του ταξιδιού της στην Πορτογαλία.

Σημειώνεται ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε το Λονδίνο ότι εμπλέκεται σε αυτές τις επιθέσεις, υποστηρίζοντας ότι έχει βάσιμες πληροφορίες για αυτό. Η Μόσχα είδε πάντως βρετανική εμπλοκή και στις επιθέσεις με drones κατά του ρωσικού στόλου στην Κριμαία, τις οποίες επικαλέστηκε για την αποχώρησή της από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή ουκρανικών προϊόντων.

Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, τις ρωσικές κατηγορίες για τις επιθέσεις στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική, η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που τις απορρίπτει ανοιχτά. Αυτό έρχεται και στον απόηχο της πρώτης επικοινωνίας που είχαν πριν μερικές ημέρες ο πρόεδρος Μακρόν και ο νεοεκλεγείς Βρετανός Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ. Μια επικοινωνία, η οποία ήταν σε καλό κλίμα, αν κρίνει κανείς και από το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για μια διμερή σύνοδο κορυφής το επόμενο έτος.

Σε αυτήν την επικοινωνία που είχε γίνει στον απόηχο της συνάντησης Μακρόν και Σολτς στο Παρίσι, η οποία δεν κρίνεται και επιτυχής, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Βρετανός πρωθυπουργός είχαν θέσει μάλιστα και τις προτεραιότητές τους. Ο Μακρόν προέβαλε την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και της ενεργειακής κρίσης που ακολούθησε, ενώ ο Σούνακ προέταξε την επέκταση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό, προκειμένου να καταστεί αδύνατος ο διάπλους της Μάγχης από μετανάστες.

Οι ειδήσεις σήμερα

Νέα πρόκληση της Τουρκίας: Ακταιωροί και ιστιοφόρα παραβίασαν τα χωρικά ύδατα στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου

Αποκαλύψεις από “Τα Νέα” για παρακολούθηση ακόμα και υπουργών – Οργή από την αντιπολίτευση, διαψεύδει η κυβέρνηση

Φόβοι για επισιτιστική κρίση μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα ουκρανικά προϊόντα – Πως αντιδρά η Δύση

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago