Κόσμος

Στο κόκκινο οι σχέσεις Μόσχας-Λονδίνου – Που βλέπουν βρετανική ανάμιξη οι Ρώσοι

Νέα ένταση στις σχέσεις της Μόσχας-Λονδίνου πυροδοτούν οι ρωσικές κατηγορίες για βρετανική ανάμιξη στις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, καθώς και στην επίθεση κατά του ρωσικού στόλου στην Μαύρη Θάλασσα. Οι κατηγορίες αυτές από την πλευρά της Μόσχας έρχονται να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τις ήδη βεβαρημένες σχέσεις των δύο χωρών, κάτι που επιβεβαίωσε και το γεγονός ότι ο Πούτιν δεν συνεχάρη ακόμη τον πρωθυπουργό Σούνακ για την εκλογή του.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε, το Σάββατο, ότι μέλη μιας μονάδας του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας ανατίναξαν τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Θάλασσα της Βαλτικής. Ανέφερε μάλιστα ότι υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες Βρετανοί στρατιωτικοί συμμετείχαν «στον σχεδιασμό, την προετοιμασία και την υλοποίηση της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαλτική Θάλασσα στις 26 Σεπτεμβρίου». Οι ρωσικές κατηγορίες αναφέρονται στις επιθέσεις που δέχθηκαν οι  αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2.

Την ίδια ώρα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις βλέπουν βρετανική ανάμιξη και στη μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η οποία εκδηλώθηκε το πρωί εναντίον του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στην Κριμαία. Οι ρωσικές αρχές αναφέρουν ότι από την επίθεση αυτή προκλήθηκαν μόνο «μικρές ζημιές» σε ένα πλοίο και ότι στόχος ήταν πλοία που συμμετείχαν στην προστασία των νηοπομπών που έχουν αναλάβει την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.

Στην ανακοίνωσή τους οι ρωσικές αρχές κάνουν λόγο για ¨τρομοκρατική ενέργεια», η προετοιμασία της οποίας έγινε από Βρετανούς. Υποστηρίζουν επίσης ότι Βρετανοί ειδικοί, που εδρεύουν στο Οτσάκοφ, στην περιοχή του Μικολάιφ της Ουκρανίας, εκπαίδευσαν το στρατιωτικό  προσωπικό του 73ου ουκρανικού Κέντρου Ειδικών Ναυτικών Επιχειρήσεων προκειμένου να καταστεί ικανό για την επίθεση.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Σεβαστούπολης, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό απώθησε μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον κόλπο της περιοχής, όπου εδρεύει ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας. Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν επλήγησαν εγκαταστάσεις στην πόλη και χαρακτήρισε την επίθεση ως την πιο μαζική από την έναρξη του πολέμου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι σε αυτήν, εκτός από drones, μετείχαν και τηλεχειριζόμενα οχήματα επιφανείας.

Τι απαντά το Λονδίνο

Η Βρετανία διέψευσε τους ρωσικούς ισχυρισμούς για συμμετοχή μελών του Βασιλικού Ναυτικού στην ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 τον περασμένο μήνα, χαρακτηρίζοντάς τους «ψευδείς σε επική κλίμακα». Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, τους αποδίδει μάλιστα σε απόπειρα της Μόσχας «να αποσπάσει την προσοχή από τον καταστροφικό χειρισμό της παράνομης εισβολής στην Ουκρανία» με την καταφυγή στη διασπορά ψευδών ισχυρισμών. Προσθέτει επίσης ότι «αυτή η τελευταία επινοημένη ιστορία λέει περισσότερα για τις διαφωνίες εντός της ρωσικής κυβέρνησης παρά για τη Δύση».

Πρόκειται για άλλον έναν γύρο αντιπαράθεσης στις σχέσεις Βρετανίας και Ρωσίας, οι οποίες βρίσκονται σε διαρκή ένταση τα τελευταία χρόνια, γεγονός που  επιβεβαιώθηκε και από το γεγονός ότι ο Πούτιν δεν συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό Σούνακ. Και μάλλον δεν προβλέπεται βελτίωση, καθώς πριν από λίγο η Ρωσία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να θέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον κόλπο της Σεβαστούπολης, στην Κριμαίας, αλλά και το θέμα των εκρήξεων από τις οποίες προκλήθηκαν ζημίες στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα, τον Σεπτέμβριο. «Τρομοκρατικές επιθέσεις που διαπράχθησαν εναντίον της Ρωσίας, με την εμπλοκή της Βρετανίας», όπως ανέφερε στο Telegram η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Οι ειδήσεις σήμερα

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για τις απευθείας αναθέσεις

«Έρχονται σκληρά χρόνια» λέει ο πρόεδρος της Γερμανίας

Politico: Σολτς και Μακρόν εξετάζουν εμπορικά αντίποινα στις ΗΠΑ

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago