Ερωτήματα προβάλλουν κάποιοι κύκλοι για το αν η υπόθεση Πάτση κρύβει και άλλη διάσταση σχετικά με το θέμα των πλειστηριασμών, την ώρα που η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά σε ένα ζήτημα ηθικής, το οποίο προκαλεί εσωτερικές τριβές, αναταράξεις, αλλά και βαρύ πολιτικό κλίμα.
Αυτό το τελευταίο επιβαρύνεται και από την απόφαση της οικονομικής εισαγγελίας να ανοίξει έρευνα προκειμένου να εξεταστεί, σε πρώτη φάση, αν υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων, όπως φοροδιαφυγή η ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Έλεγχος αναμένεται και στη Βουλή, μετά και από τις έντονες πιέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να εξετασθεί το πόθεν έσχες του γαλάζιου βουλευτή, ο οποίος φέρεται να πλούτισε απότομα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, στελέχη της ΝΔ, έσπευσαν τις προηγούμενες ημέρες να εκφράσουν μια παραταξιακή συνείδηση, δηλώνοντας ότι δεν γνώριζαν το ποιόν και τη δράση του βουλευτή Ανδρέα Πάτση. Το θέμα, ωστόσο, ήταν γνωστό από το 2020, αφού οι εταιρίες του και η επαγγελματική του δράση ελέγχθηκαν από την επιτροπή πόθεν έσχες. Σχετικές αναφορές έκανε και ο ίδιος ο πρώην γαλάζιος βουλευτής σε συνεντεύξεις και δηλώσεις του μετά την αποπομπή του από την ΚΟ της ΝΔ με απόφαση του Μητσοτάκη.
Η ταχύτητα πάντως με την οποία κινήθηκε το Μαξίμου στην αντιμετώπιση της υπόθεσης μετά τις νέες καταγγελίες του αναπληρωτή τομεάρχη Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, είναι δυσανάλογη με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε την υπόθεση Πάτση τα τελευταία δύο χρόνια. Η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έβαλε στο κάδρο και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, μετά τις αποκαλύψεις Πολάκη για τις συμβάσεις του βουλευτή Ανδρέα Πάτση με τα ΕΛΤΑ, ότι επιτάχυναν την αντίδραση του Μαξίμου, στον Πρωινό Καφέ του οποίου η υπόθεση Πάτση συζητήθηκε δύο φορές, προκειμένου να απαντηθούν οι καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια ώρα, το θέμα των πλειστηριασμών παρέμενε στην επικαιρότητα λόγω της απόφασης του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα, ο οποίος υλοποίησε την κεντρική πολιτική απόφαση να μην προχωρήσουν ενόψει της προεκλογικής περιόδου. Μέσα σε αυτό το κλίμα, το θέμα Πάτση δεν μπορούσε να κρατηθεί άλλο, αφού παραμένοντας στην επικαιρότητα αχρήστευε την απόφαση Σταϊκούρα, και κάποιοι εκτιμούν ότι αυτός ήταν ο λόγος που επιταχύνθηκε σφόδρα η διαδικασία αποπομπής.
Τόσο όμως η καθυστέρηση αντίδρασης τα δύο προηγούμενα χρόνια όσο και η ταχύτητα των τελευταίων ημερών προκάλεσαν σοβαρά ερωτήματα για το αν κρύβεται κάτι άλλο πίσω από την επιβεβλημένη αποπομπή του γαλάζιου βουλευτή. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ διερωτήθηκε σχετικά με το θέμα: «Γιατί διαγράφηκε ο κ. Πάτσης; Έχω μία απορία. Ο κ. Πάτσης είχε συστήσει μία εταιρία με έδρα το εξωτερικό, έτσι άνηκε αν και είναι βουλευτής στα λεγόμενα κοράκια. Αγόρασε 63 εκ. δάνεια με 4,3 εκ. ευρώ. Αυτό ήταν γνωστό εδώ και πολύ καιρό. Έκανε τα στραβά μάτια η κυβέρνηση και σταμάτησε να κάνει τα στραβά μάτια γιατί το θέμα των κόκκινων δανείων παίρνει σημαντικές διαστάσεις».
Σε συνέχεια όλων αυτών κάποιοι κυβερνητικοί κύκλοι φέρονται να εκτιμούν ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι που το θέμα των πλειστηριασμών επανέρχεται στο προσκήνιο. Οι ίδιοι φέρονται να εκτιμούν ότι έχει να κάνει με κρατικές εγγυήσεις που η Τράπεζα της Ελλάδας τις προσμετράει ως χρέος. Πράγμα που σημαίνει “βραδυφλεγή βόμβα” στα δημοσιονομικά.
Ορισμένοι μάλιστα φέρονται να εκτιμούν ότι κάποιοι επιδιώκουν την αποδόμηση του σχεδίου “Ηρακλής” για να επανέλθει η πρόταση για δημιουργία bad bank. Μια πρόταση που ποτέ δεν αποδέχθηκε το Μέγαρο Μαξίμου. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται λόγος ακόμη και για πόλεμο διαφόρων κέντρων εξουσίας γύρω από τους πλειστηριασμούς και ότι ο Ανδρέας Πάτσης θα μπορούσε να είναι μια παράπλευρη απώλεια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως επιμένει στη ρητορική του για τις “γαλάζιες ακρίδες” και μέσω του εκπροσώπου του Νάσου Ηλιόπουλου έβαλε στο στόχαστρο και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, κατηγορώντας τον ότι έκρυβε το πόθεν έσχες του. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε για τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι «η γυναίκα του συμμετείχε σε εταιρεία μαζί με τον κ. Πάτση, από την οποία αποχώρησε δύο μήνες μετά την ονομαστική καταγγελία από τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη».
Υποστήριξε μάλιστα στη συνέχεια ότι οι υποκλοπές σχετίζονταν με την οικονομία και τη λεηλασία της κοινωνίας, θέτοντας παραλλήλως θέμα για το σύνολο του ελεγκτικού μηχανισμού της Βουλής για τα πόθεν έσχες. Από την πλευρά του πάντως ο κ. Τσιάρας απάντησε ότι «η εν λόγω εταιρεία συστάθηκε το 2016 και … ουδεμία σχέση είχε με διαχείριση κόκκινων δανείων». Προσθέτει επίσης ότι από το 2020 δεν υφίσταται καμία κοινή επιχειρηματική δραστηριότητα, και ότι όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του έχουν δηλωθεί κανονικά στις δηλώσεις πόθεν έσχες.
ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.: Νέα επίθεση στην κυβέρνηση για υπόθεση απευθείας αναθέσεων σε «εκλεκτή» Μητσοτάκη
Το πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου περνάει από τις ΗΠΑ
Reuters: Ακριβά ενοίκια και πληθωρισμός μηδενίζουν τους μισθούς των νέων στην Ελλάδα