Τις σημαντικές προκλήσεις που παραμένουν εν μέσω της πανδημίας για οικονομία και τράπεζες, καταγράφει η νέα έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος προειδοποιώντας για τον κίνδυνο πληθωριστικών πιέσεων οι οποίες μπορούν να ανατρέψουν τις ευνοϊκές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2022.
Οι προκλήσεις που παραμένουν για τις τράπεζες, όπως αναφέρει η ΤτΕ, είναι: το υφιστάμενο ιδιαίτερα υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, η χαμηλή ποιότητα των εποπτικών κεφαλαίων, η διαρθρωτικά χαμηλή κερδοφορία, καθώς και η συνεχώς αυξανόμενη διασύνδεση του τραπεζικού τομέα με το κράτος.
Όπως επισημαίνει η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας από το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της ανάκαμψης της οικονομίας και προϋποθέτει ισχυρό τραπεζικό τομέα. Συνεπώς, οι προσπάθειες αντιμετώπισης των ανωτέρω προβλημάτων θα πρέπει να εντατικοποιηθούν, ιδίως μετά την οριστική άρση των μέτρων στήριξης των δανειοληπτών που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ).
Σχετικά με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, η ΤτΕ αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να συνεχίσει την παροχή σημαντικού μεγέθους ρευστότητας στις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι η παρατηρούμενη αύξηση του πληθωρισμού έχει προσωρινό χαρακτήρα.
Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και των πρώτων υλών περιόρισαν την αισιοδοξία για ισχυρή οικονομική ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και αύξησαν την αβεβαιότητα, ειδικά όταν υπήρξε ανησυχία για περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ και για αύξηση επιτοκίων.
Στις αβεβαιότητες, η Τράπεζα της Ελλάδος προσθέτει τις ενδείξεις αδυναμίας στην αγορά εργασίας, αλλά και το μεγάλο στοκ δανείων υψηλού κινδύνου. Πρόκειται για παράγοντες που μπορεί να επιδεινωθούν με τη λήξη των μέτρων στήριξης, σημειώνοντας ότι το αποτύπωμα της πανδημίας δεν έχει γίνει ακόμα εμφανές.