Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν από τα βασικά θέματα της συνάντησης του Όλαφ Σόλτς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μαζί με την κρίση στην Ουκρανία και την επακόλουθη ενεργειακή κρίση. Υπό το πρίσμα αυτό, ο Γερμανός καγκελάριος αναφέρθηκε στις οικονομικές δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής, ενώ σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις έδειξε, φραστικά τουλάχιστον, ότι έκανε ένα βήμα μπροστά στην προσέγγιση των, έτσι κι αλλιώς, δίκαιων ελληνικών θέσεων. Παρέμεινε, ωστόσο, στο σύνηθες για την γερμανική καγκελαρία, πλαίσιο των προσεκτικών και μετρημένων δηλώσεων προς την Άγκυρα.
Το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και της αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία, τέθηκε στη διαδικασία των ερωτήσεων τόσο από Έλληνες όσο και από Γερμανούς δημοσιογράφους. Οι δύο ηγέτες είχαν αναφερθεί άλλωστε σε αυτό και στις αρχικές δημόσιες τοποθετήσεις τους, με τον Έλληνα πρωθυπουργό εκτενέστερα.
Πρόκειται για μια περιοχή γεμάτη δυνατότητες ιδίως στο οικονομικό επίπεδο και είναι προς το συμφέρον όλων των γειτονικών χωρών να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες για το καλό των λαών τους είπε ο Γερμανός καγκελάριος. Συμπλήρωσε δε στη συνέχεια ότι η “καλή γειτονία” είναι κάτι καλό για ολόκληρη την ΕΕ και ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα αποκόμισε την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι απολύτως έτοιμη γι αυτό.
«Οι σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας είναι σημαντικές και για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Είμαι σίγουρος ότι όλα τα θέματα μπορούν να λυθούν στη βάση του διαλόγου και του διεθνούς δικαίου» υπογράμμισε και τόνισε ότι αυτό πρέπει να υποστηριχθεί.
Σε ό,τι αφορά πάντως την ερώτηση για την σχετικά ήπια φρασεολογία που χρησιμοποιεί η καγκελαρία για την Τουρκία, σε αντίθεση με την Πράσινη υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, ο κ. Σολτς επέμεινε στην αρχική του δήλωση στην εφημερίδα “Τα Νέα”. Ότι δηλαδή «Δεν είναι αποδεκτό ένας εταίρος του ΝΑΤΟ να αμφισβητεί την κυριαρχία ενός άλλου». Ο Γερμανός καγκελάριος επέμεινε σε αυτήν την δήλωση , την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως «καθαρή στάση» και εξέφρασε την ικανοποίησή του.
Ο Γερμανός καγκελάριος ρωτήθηκε και για το εάν το Βερολίνο έχει θέμα με το που θα εγκαταστήσει η Ελλάδα τα 40 γερμανικά τεθωρακισμένα Marder, τα οποία έρχονται ως αντάλλαγμα για την αποστολή από την Ελλάδα στην Ουκρανία 40 τεθωρακισμένων οχημάτων BMP-1. Στην ερώτηση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα πάνε στον Έβρο, γιατί εκεί χρειάζονται και ο καγκελάριος Σολτς τόνισε ότι αυτό είναι θέμα της Ελλάδας, η οποία είναι αξιόπιστος εταίρος στο ΝΑΤΟ.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα που συζήτησαν αμφότεροι οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στις ενεργειακές δυνατότητες της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά την αποθήκευση φυσικού αερίου αλλά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στην ερώτηση πάντως για το αν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα βρουν λύση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ή αν το θέμα θα παραπεμφθεί εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο φάνηκαν και πάλι οι διαφορές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στην αναγκαιότητα της επιβολής ανώτατης τιμής και εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει η δυνατότητα να επέλθει συμφωνία σε επίπεδο υπουργών. Αντιθέτως ο Όλαφ Σολτς είπε ότι οι υπουργοί έχουν δρόμο μπροστά τους και υπερτόνισε τον τρόπο αντίδρασης της ελεύθερης αγοράς την ώρα που γίνεται σπεκουλάρισμα των τιμών.
Αμφότεροι πάντως τόνισαν τις μεγάλες δυνατότητες της Ελλάδας σε ότι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια, τόσο στον τομέα της αποθήκευσης φυσικού αερίου όσο και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό πάντα υπό το πρίσμα της απεξάρτησης από μια μικρή ομάδα προμηθευτών, εν προκειμένω της Ρωσίας.
ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.: Νέα επίθεση στην κυβέρνηση για υπόθεση απευθείας αναθέσεων σε «εκλεκτή» Μητσοτάκη
Reuters: Ακριβά ενοίκια και πληθωρισμός μηδενίζουν τους μισθούς των νέων στην Ελλάδα
ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Καθεστωτικές και πελατειακές οι αντιλήψεις της ΝΔ