Πολιτική

Ακρίβεια: Η «αισιοδοξία» Άδωνι πρώτο βιολί στην ορχήστρα του κυβερνητικού Τιτανικού

Δηλώσεις που βρίθουν αισιοδοξίας έκανε ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με την ρύθμιση που στοχεύει να καταπολεμήσει την ακρίβεια στο καλάθι του νοικοκυριού. «Θα έχει πολύ μεγάλο αποτέλεσμα, είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος»

«Η επιτυχία του ή η αποτυχία του δεν μπορεί να κρυφτεί, θα κριθεί στο ράφι» συμπλήρωσε. Η τροπολογία αναμένεται, σημείωσε, να ψηφιστεί την τρέχουσα εβδομάδα και εφόσον εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού την επόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσει το καλάθι στα σουπερμάρκετ.

Βέβαια, η πραγματικότητα δεν δείχνει να συμμερίζεται την «αισιοδοξία» του υπουργού καθώς η πρωτοβουλία του «καλαθιού του νοικοκυρίου» δείχνει να έχει αρκετά προβλήματα πριν καν τεθεί σε εφαρμογή.

Ανεπαρκείς έλεγχοι, ανώφελο καλάθι

Ένα βασικό πρόβλημα το οποίο καθιστά το «καλάθι» εντελώς ανώφελο, είναι ότι η αγορά και το κοινό εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν έλεγχοι καταπολέμησης της αισχροκέρδειας. Στην επισήμανση ότι οι καταναλωτές ζητούν περισσότερους ελέγχους, ο κ Γεωργιάδης απάντησε «Ποιος άνθρωπος έχει κάνει καταγγελία και δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγγελία;». Βέβαια κανείς δεν ρώτησε για τους ελέγχους κατόπιν καταγγελιών αλλά για τους ελέγχους γενικά. Και εκεί τα πράγματα δεν χωρούν τόση «αισιοδοξία».

Ο ίδιος ο υπουργός, παρουσίασε στοιχεία για τους ελέγχους του τελευταίου εξαμήνου ώστε να απαντήσει, όπως είπε, στους πολιτικούς του αντιπάλους που κατήγγειλαν την απουσία ελέγχων στην αγορά για την πάταξη της αισχροκέρδειας. Αυτά τα στοιχεία λοιπόν, τον διαψεύδουν. «Το τελευταίο εξάμηνο, από τον Απρίλιο έως χθες, 4 Οκτωβρίου, έχουν γίνει 3.831 έλεγχοι για την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας σε καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ από τη ΔΙΜΕΑ»

Ο Πούτιν και η μακροοικονομία

Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι το τελευταίο εξάμηνο γίνονταν κατά μέσο όρο κάπου 20 έλεγχοι την ημέρα σε όλη την Ελλάδα σε καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ. Και εκεί κάπου, έρχεται για τον υπουργό ο από μηχανής θεός που λέγεται Πούτιν:

«Αυτό που συμβαίνει είναι το εξής πολύ απλό, πάει ο κόσμος στο ράφι, βλέπει ότι αυξάνονται οι τιμές. Το πρώτο που λέει, είναι “δεν τους ελέγχει κανένας”. Λογικό είναι, εγώ δεν κατηγορώ τον κόσμο που το λέει. Είναι τόσο απότομος ο πληθωρισμός και τόσο συνεχής που η φυσική αντίδραση του ανθρώπου είναι να πει ότι κάποιος τον κλέβει. Πράγματι κάποιος τον κλέβει, ο Βλαδίμηρος Πούτιν, αυτή είναι η αλήθεια».

Όμως, για τον υπουργό, δεν φταίει μόνο ο Πούτιν. Ο κ. Γεωργιάδης κάνει και μακροοικονοομικές αναλύσεις ώστε να εντοπίσει τις αιτίες της ακρίβειας: «Αν δεν καταλάβουμε ότι είμαστε σε έναν παγκόσμιο τεράστιο πληθωριστικό κύκλο δεν θα μπορούμε να συνεννοηθούμε. Έχει ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξανά ανεβάζει τα επιτόκια, γιατί τα ανεβάζει, τρελή είναι; Είναι μια ψευδής προσδοκία ότι θα μειώσουμε τον ΦΠΑ και θα φύγει ο πληθωρισμός. Η γενικευμένη μείωση των φόρων έχει ένα δεύτερο ρίσκο που δεν μπορείς να το αγνοήσεις» δήλωσε.

Άλλη μια αιτία ανόδου των τιμών για τον Υπουργό Ανάπτυξης, και βέβαια αιτία για την αδυναμία της κυβέρνησης να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση, αλλά και προστασία, των ελληνικών νοικοκυριών έναντι της επέλασης του πληθωρισμού: Οι αγορές. Διότι, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης: «ψάχνουν αυτή τη στιγμή ποια θα είναι η επόμενη χώρα στην οποία θα επιτεθούν. Βρήκαν το Ηνωμένο Βασίλειο μπόσικο με την πρώην Πρωθυπουργό, την Λιζ Τρας, η οποία είπε θα κάνω γενικευμένες μειώσεις φόρων και θα υποστηρίξω τα νοικοκυριά στο ρεύμα μέχρι το καλοκαίρι, έφαγε τέτοιο ξύλο αλύπητο το Ηνωμένο Βασίλειο, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί η Πρωθυπουργούς στις 45 ημέρες, η κυβέρνηση έφυγε, άλλαξαν Πρωθυπουργό, η Κεντρική Τράπεζα ανέβασε τα επιτόκια, αγόρασαν ένα σωρό ομόλογα».

Οπότε, η κυβέρνηση για να μη «βρεθεί μπόσικη» στις αγορές, και για να μη φάει «ξύλο αλύπητο» επιλέγει την εφαρμογή ενός, μάλλον ανώφελου, εθελοντικού για τα σούπερ μάρκετ μέτρου, όπως αυτό του «καλαθιού του νοικοκυριού».

Το «σκάφος» που «κρατιέται καλά»

Το ερώτημα βέβαια είναι, πως είναι δυνατόν μετά από όσα παραθέτει ο υπουργός ως προβλήματα, τα οποίες διαπιστώνονται μεν, αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα ουσιαστικό για αυτά δε, να παραμένει «αισιόδοξος» ότι μπορεί μια ρύθμιση με τα χαρακτηριστικά του «καλαθιού» να ανακουφίσει τους πολίτες που μέρα με τη μέρα βλέπουν το ήδη ελάχιστο εισόδημά τους να ροκανίζεται από τις αυξήσεις.

Ερώτημα που δεν απάντησε ο υπουργός στις δηλώσεις του, αντίθετα τόνισε ότι «Αυτή τη στιγμή είναι σαν να έχουμε μία παγκόσμια θύελλα τεραστίων πρωτόγνωρων διαστάσεων, στη θύελλα αυτή το ελληνικό σκάφος καταφέρνει να κρατιέται καλά». Παρέλειψε όμως να μας πει το όνομα του σκάφους.

Παρακολουθήσεις: Εμπλοκή Europol ζητά ο Σπίρτζης για τη διερεύνηση του σκανδάλου

Παρέμβαση Φίλη για ΕΠΑΛ: Η αυστηρότητα και η καταστολή επιδεινώνει τα προβλήματα

Παρακολουθήσεις: Άρθρο – φωτιά από τον Τ. Τέλλογλου για την ψηφιακή «δυστοπία» της εποχής του spyware

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago