Κόσμος

Με τα «δώρα των Δαναών» στην Ουκρανία ο Γερμανός πρόεδρος

Στην Ουκρανία βρίσκεται ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ για μια επίσημη επίσκεψη που δεν είναι αιφνιδιαστική, αλλά έχει έναν απροσδόκητο χαρακτήρα. Και αυτό γιατί ο Γερμανός πρόεδρος δέχθηκε επικρίσεις από την ουκρανική ηγεσία  για την όχι ιδιαίτερα σκληρή στάση του Βερολίνου έναντι  της Μόσχας σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση.

Ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ επρόκειτο να επισκεφθεί το Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, όταν στην ουκρανική πρωτεύουσα βρισκόταν και ο Νίκος Δένδιας. Ωστόσο, μετά από εισηγήσεις των υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών ανέβαλε την επίσκεψη, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη νέο κύμα ρωσικών βομβαρδισμών στην ουκρανική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ λόγοι ασφάλειας ήταν εκείνοι που επέβαλαν την αναβολή. Προφανώς για τους ίδιους λόγους δεν ανακοινώθηκε και η σημερινή επίσημη επίσκεψή του. Αρχικά πάντως, ο Γερμανός πρόεδρος σχεδίαζε  επισκεφθεί το Κίεβο τον Απρίλιο, αλλά οι ουκρανικές αρχές αρνήθηκαν να τον δεχτούν, εξαιτίας της πολιτικής προσέγγισης με τη Ρωσία που προώθησε όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Οι σχέσεις του σοσιαλδημοκράτη Γερμανού προέδρου με τον Ουκρανό ομόλογό του Ζελένσκι δεν είναι άλλωστε οι καλύτερες και η σημερινή επίσκεψη αποσκοπεί στην άμβλυνσή τους, σε μια περίοδο που υπάρχει έντονη διπλωματική δραστηριότητα γύρω από την κρίση που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Θα με χαροποιήσει η συνάντησή μου με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και με τον πληθυσμό στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου θέλω να πάρω μια ιδέα για τη ζωή εν μέσω του πολέμου» είπε ο Στάινμαϊερ, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της γερμανικής προεδρίας.

Πριν την συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του ο Γερμανός πρόεδρος α επισκεφθεί τη μικρή πόλη Κορίκιβα, στον βορρά κοντά στα σύνορα με την Λευκορωσία. Η εκεί επίσκεψή του έχει σαφέστατα τον δικό της συμβολικό χαρακτήρα, καθώς πρόκειται για μία πόλη που είχε καταληφθεί από τους Ρώσους, αλλά ξαναπέρασε στα χέρια των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ωστόσο, η απελευθερωμένη πόλη είναι πλέον χωρίς υποδομές για την αντιμετώπιση του χειμώνα και στο γεγονός αυτό εστιάζουν τα «δώρα των Δαναών» που φέρνει ο Σταινμάιερ. Ο Γερμανός πρόεδρος θα προσφέρει βοήθεια στην κοινότητα για τις ενεργειακές υποδομές της και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση το «μήνυμά» του «προς τους Ουκρανούς (είναι): μπορείτε να βασιστείτε στη Γερμανία! Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία: στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά και στο ανθρωπιστικό επίπεδο».

Ο βασικός στόχος πάντως αυτής της πρώτης επίσκεψης του Γερμανού προέδρου στην ουκρανική επικράτεια είναι η άμβλυνση των σχέσεων Κίεβου-Βερολίνου, πάντα υπό το πρίσμα της ενεργειακής εξάρτησης της Γερμανία από τη Ρωσία. Ο Στάινμαϊερ πρόκειται να θα αναλάβει, άλλωστε, από κοινού με τον ομόλογό του Ζελένσκι, ηγετικό ρόλο στο δίκτυο αδελφοποίησης γερμανικών και ουκρανικών πόλεων. Μια κίνηση, μέσω της οποίας η γερμανική ηγεσία σκοπεύει να προωθήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Οι ειδήσεις σήμερα

Παρακολουθήσεις: Εμπλοκή Europol ζητά ο Σπίρτζης για τη διερεύνηση του σκανδάλου

Παρέμβαση Φίλη για ΕΠΑΛ: Η αυστηρότητα και η καταστολή επιδεινώνει τα προβλήματα

Φονικές επιδρομές από τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη – 6 Παλαιστίνιοι νεκροί

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago