Πολιτική

Με το βλέμμα στην οικονομία την επόμενη ημέρα των εκλογών ο Τσίπρας στην Κ.Ε.

Αν και επέμεινε στη μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση, κυρίως για την οικονομία, ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε, στη σημερινή δευτερολογία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στην επόμενη ημέρα των εκλογών. «Το δύσκολο δεν θα είναι να κερδίσουμε τις εκλογές, το δύσκολο θα είναι να διαχειριστούμε το χάος που θα αφήσουν οι «άριστοι» που διαχειρίστηκαν για τρία χρόνια τις τύχες της κοινωνίας και της οικονομίας» τόνισε χαρακτηριστικά, εμμένοντας στην σκληρή κριτική του για τις κυβερνητικές επιλογές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε επίσης ότι διέκρινε στις τοποθετήσεις των μελών της ΚΕ, που προηγήθηκαν, την κοινή αγωνία για τα δύσκολα που «έχουμε μπροστά μας σε όλους τους τομείς». Ειδικότερα για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα για τα οποία είπε ότι διαρκώς «διογκώνονται». Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι τα στελέχη και ο μηχανισμός του κόμματος πρέπει να βρίσκονται δίπλα στους πολίτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες. «Για να ανοίξουμε», όπως είπε, «το δρόμο είτε με παρεμβάσεις αλληλεγγύης είτε με αντιστάσεις και διεκδικήσεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στην σκληρή κριτική του προς την κυβέρνηση κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την κατάσταση της οικονομίας. Τόνισε μάλιστα εμφατικά ότι η «νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική, όχι μόνο είναι άδικη σε επίπεδο κοινωνικό, αλλά και αποτυχημένη σε επίπεδο οικονομικό». Διερωτήθηκε επίσης «τι κατάφεραν στην οικονομία αυτοί που αυτοπαρουσιάζονται ως άριστοι και με υψηλή διαχειριστική ικανότητα». Για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι πρόκειται για τους ίδιους «που κατηγορούν εμάς, όταν ανακοινώσαμε τις προγραμματικές θέσεις μας, ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα μας φέρει μνημόνια».

Στο σημείο αυτό, υπεραμύνθηκε των οικονομικών πολιτικών που εφάρμοσε η κυβέρνησή του, τονίζοντας το παράδοξο «αυτοί που οδήγησαν σε χρεοκοπία και μνημόνια τη χώρα» να «κατηγορούν εμάς που καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, να ρυθμίσουμε το χρέος και να αφήσουμε 37 δισ. στα δημόσια ταμεία». Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την τότε αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ, υπενθυμίζοντας ότι, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβγαζε τη χώρα από το μνημόνιο ο κ. Μητσοτάκης «μας έλεγε τότε ότι μπαίνουμε σε 4ο μνημόνιο και να πάμε σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης». Πρόσθεσε επίσης ότι χωρίς το «μαξιλάρι», που εξασφάλισε η οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του, «η χώρα θα ήταν ξανά, αν όχι σε μνημόνιο, σε γραμμή στήριξης, από την περίοδο της πανδημίας». Αναφερόμενος μάλιστα σε ισχυρισμούς της σημερινής κυβέρνησης ότι αυτή είναι που «έφτιαξε το “μαξιλάρι” και ότι εμείς βάλαμε τη χώρα στα μνημόνια» έκανε λόγο για «γκεμπελική προπαγάνδα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν έντονα επικριτικός σε ό,τι αφορά τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην οικονομία και κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη σύνοδο της Κ.Ε.  Σε αυτήν μάλιστα είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι με τις πολιτικές τους λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές των διεθνών κρίσεων, επιδεινώνοντας την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας.

Η οικονομία αποτελεί βέβαια την αιχμή του δόρατος της πολιτικής αντιπαράθεσης, ειδικά εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και του κύματος ακρίβειας που αυτή έχει επιφέρει. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ωστόσο έντονα επικριτικός προς την κυβέρνηση και για την εξωτερική πολιτική, τονίζοντας ότι «επί Δεξιάς διαχρονικά τα ελληνοτουρκικά επιδεινώνονται».

Αναφερόμενος δε στην πρόταση για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, που προκάλεσε αντιδράσεις στην ΚΕ, υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το 2021 είχε προτείνει την σύνδεση της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ για τελωνειακή ένωση.

Στην ατζέντα της Συνόδου ήταν όμως και το θέμα των συνεργασιών του κόμματος στην πορεία προς τις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, ένα θέμα για το οποίο τα στελέχη της “Ομπρέλας” επέλεξαν να μην ανεβάσουν τους τόνους. Ο πρόεδρος πάντως απάντησε για κάποιες αιχμές που αφορούν ζητήματα αξιοπιστίας και απευθυνόμενος προσωπικά στον Θοδωρή Δρίτσα, του είπε πως δεν θεωρεί ως φραξιονισμό τη διαφορετική άποψη.

«Σημαντικό είναι το θέμα της αξιοπιστίας. Δεν μπορούμε να πούμε όχι στη Σουηδία και στη Φινλανδία για το ΝΑΤΟ όταν το επιθυμεί ακόμα και η Αριστερά σε αυτές τις δύο χώρες. Να μην διαιρεθούμε περί όνου σκιάς» είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με σκέψεις για μετάθεση του χρόνου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εσωτερικών να απαντήσουν «αν σκέφτονται μετάθεση ή θα τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασιστεί».

Μαξίμου: «Τραμπισμός αλά Γκρέκα» η ομιλία Τσίπρα

Ενας χρόνος χωρίς τη Φώφη Γεννηματά

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές με την απλή αναλογική

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago