Κόσμος

Η «δυναστεία» Σι Τζινπίνγκ και ο «μεγάλος τιμονιέρης»

Χαρακτηριστικά δυναστείας προσλαμβάνει η διακυβέρνηση της Κίνας υπό τον Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος, παρά τον άγραφο νόμο που τον ήθελε να έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί, εξασφάλισε και τυπικά την παραμονή του στο τιμόνι του ασιατικού γίγαντα για τρίτη συνεχή πενταετία.

Η παραμονή του captain Σι στην ηγεσία της Κίνας ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιη. Είχε φροντίσει ο ίδιος για αυτό με μια σειρά ενεργειών του όλο το προηγούμενο διάστημα. Διαγραφόμενη ήταν όμως και η πορεία του προς μια απόλυτη εξουσία με παντοδυναμία και συγκέντρωση, ανάλογο της οποίας δεν υπήρξε ούτε όταν κυβερνούσε τη χώρα ο ιδρυτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας: ο “μεγάλος τιμονιέρης” Μάο Τσε Τουνγκ.

Ο Κινέζος πρόεδρος αναδείχθηκε εκ νέου επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας και όπως χαρακτηριστικά λέγεται ήταν και παραμένει «πρόεδρος των πάντων», αλλά και ο «ισχυρότερος άνθρωπος του κόσμου». Αυτή η νέα εκλογή σημαδεύτηκε, ωστόσο, από μια σειρά γεγονότων που σχολιάζονται ήδη αρνητικά, αν και προσεγμένα, από δυτικούς παρατηρητές.

Την παράσταση από την όλη διαδικασία έκλεψε η σχεδόν βίαιη, σίγουρα χωρίς την θέλησή του, απομάκρυνση από την τελετή λήξης του Συνεδρίου του προκατόχου του Σι Τζινπίνγκ, του 79χρονου Χου Τζιντάο, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Κίνας από το 2003 μέχρι το 2013. Αν και η επίσημη εκδοχή περί αδιαθεσίας του Τζιντάο δεν στερείται λογικής (πολλοί είναι οι παρατηρητές που λένε ότι αν υπήρχε πολιτική διάσταση στο συμβάν, αυτό θα γινόταν πριν επιτραπεί ξανά η είσοδος στους δημοσιογράφους), η εικόνα δείχνει ότι ο πρώην πρόεδρος της Κίνας, ο οποίος θεωρείται μεταρρυθμιστής, ήθελε να παραμείνει στην αίθουσα.

Έντονα σχολιάστηκε και η εμφάνιση του Σι Τζινπίνγκ. Ο πρόεδρος της Κίνας ανέβηκε στο βήμα του Συνεδρίου, συνοδευόμενος από έξι στελέχη, τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής που αποτελεί το  βασικό όργανο εξουσίας. Τα στελέχη αυτά ορίστηκαν από τον ίδιο τον Σι Τζινπίνγκ και είναι όλοι άτομα στου στενού περιβάλλοντός του.

Στα αρνητικά εγγράφεται, από τους ίδιους παρατηρητές, και το γεγονός  ότι σε αυτή την πρώτη συνεδρίασή τους τα 205 μέλη της Επιτροπής όρισαν τους 24 εκπροσώπους στο Πολιτικό Γραφείο (πρόκειται για το  όργανο λήψης αποφάσεων στο Κομμουνιστικό Κόμμα), όπου όμως για πρώτη φορά μέσα σε 25 χρόνια, δεν υπάρχει καμία γυναικεία εκπροσώπηση. Αυτό συνέβη, καθώς η μοναδική γυναίκα που συμμετείχε στο Πολιτικό Γραφείο συνταξιοδοτήθηκε και δεν προβλέφθηκε η αντικατάστασή της.

Ο Σι Τζινπίνγκ είχε δείξει βέβαια από καιρό τις προθέσεις του, αφού, για να παραμείνει στην εξουσία, είχε προχωρήσει ήδη από το 2018 σε αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να καταργηθεί το όριο των δύο θητειών. Σε μια άλλη ανάλογη κίνηση επίδειξης της παντοδυναμίας του δεν δίστασε να  στείλει, παραμονές του συνεδρίου, σε ισόβια κάθειρξη μη νομιμόφρονες κρατικούς αξιωματούχους.

Η επανεκλογή του κινέζου προέδρου αντανακλά την απόλυτη κυριαρχία του στο πολιτικό κατεστημένο της Κίνας και έρχεται να επιβεβαιώσει τον χαρακτηρισμό «Μάο 2.0» που του έχουν προσδώσει. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι όλα θα είναι ρόδινα στην τρίτη συνεχή πενταετία του. Η πολιτική του για μηδενική ανοχή στο θέμα αντιμετώπισης του κορωνοϊού έχει πλήξει την εικόνα του, παρά το γεγονός ότι, όπως είχε σχολιάσει πρόσφατα το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, έχει αναπτύξει στο εσωτερικό μια λατρεία στο πρόσωπό του. Γεγονός που ερμηνεύεται από δυτικούς παρατηρητές «ως ένα βήμα πίσω στην εποχή του Μάο».

Τα μεγάλα προβλήματα ωστόσο είναι στην οικονομία, όπου προσφάτως έχει προστεθεί και η κρίση ακινήτων. Οι εκτιμήσεις μάλιστα είναι ότι ο στόχος για ανάπτυξη 5,5% θα παραμείνει στόχος, αφού τα ρεαλιστικότερα σενάρια κάνουν λόγο για 3,5%. Αν σε αυτά προστεθεί και η στήριξη που παρέχει στον Πούτιν στο θέμα της ουκρανικής κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις σχέσεις του Πεκίνου με τη Δύση, τότε μάλλον η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δυσχερής. Ο Πούτιν πάντως ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που συνεχάρη τον Σι Τζινπίνγκ για την παραμονή του στην εξουσία και ακολούθησε ο βορειοκορεάτης Κιμ Γιονγκ Ουν.

Οι ειδήσεις σήμερα

Συνάντηση Τζόνσον – Σούνακ με φόντο την κούρσα διαδοχής της Ντάουνινγκ Στριτ

Έρχεται και τρίτο Fuel Pass – Τι θα γίνει με το πετρέλαιο κίνησης

διαΝΕΟσις: Πόσο κυκλική είναι η ελληνική οικονομία- Τι χρειάζεται να αλλάξει

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago