H Μετάλλαξη Όμικρον κάνει την εμφάνισή της σε ολοένα και περισσότερες χώρες ανά την Ευρώπη, έχοντας σημάνει συναγερμό στις κυβερνήσεις για τις επιπτώσεις της σε υγειονομικό, αλλά και οικονομικό επίπεδ. Έτσι ενώ τον Νοέμβριο οι επιδόσεις του μεταποιητικού κλάδου ήταν ισχυρές, όλοι εστίασαν στα στοιχεία εκείνα που έδειξαν ότι πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα επιμένουν. Και τούτο γιατί αναλυτές προειδοποιούν ότι η Μετάλλαξη Όμικρον θα μπορούσε να τα διογκώσει ακόμη περισσότερο τραβώντας απότομα το χειρόφρενο στην ανάπτυξη.
Για να γνωρίζουμε πόσο ισχυρός θα είναι ο αντίκτυπος της Όμικρον στην οικονομία, θα πρέπει πρώτα να έχουμε την απάντηση των επιστημόνων σχετικά με το πόσο μεταδοτική είναι, πόσο ισχυρά συμπτώματα προκαλεί και κυρίως εάν καλύπτεται επαρκώς από τα υπάρχοντα εμβόλια. Αν το τελευταίο δεν συμβαίνει, τότε όπως προειδοποίησε ο επικεφαλής της Moderna, η ανάπτυξη νέων εμβολίων θα μπορούσε να απαιτήσει αρκετούς μήνες. Αυτό πρακτικά θα ανάγκαζε τις κυβερνήσεις να επιστρέψουν στα γενικά lockdown για να προστατέψουν τις ανθρώπινες ζωές. Ήδη σε αρκετές χώρες, παρά τις ενδείξεις ότι η Όμικρον έχει ήπια συμπτώματα, οι ανησυχίες για έξαρση των κρουσμάτων οδηγούν σε αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων. Το αποτέλεσμα είναι να κατεβαίνει ο πήχυς για την ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας.
Το δυσμενές σενάριο
Το Βloomberg Economics προσπάθησε να υπολογίσει ποιο θα είναι το κόστος για τη ζώνη του ευρώ σε περίπτωση που γίνει πραγματικότητα το πλεόν εφιαλτικό σενάριο: Αν δηλαδή διαπιστωθεί ότι νέο στέλεχος του κορωνοϊού διαφεύγει των εμβολίων. Σε μία τέτοια περίπτωση το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα βυθιζόταν σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2022 ( καταγράφοντας πτώση 2%) και θα παρέμενε υπό πίεση έως ότου καταστούν διαθέσιμες οι νέες εκδοχές των εμβολίων, που θα προστατεύουν έναντι της Όμικρον. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Bloomberg η οικονομία της Ευρωζώνης θα «επέστρεφε» σε μία τέτοια περίπτωση στα επίπεδα, στα οποία βρισκόταν στις αρχές του 2021.
Δύσκολη εξίσωση για την ΕΚΤ
Ακόμη και εάν το πλήγμα είναι λιγότερο ισχυρό, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και τούτο γιατί η Μετάλλαξη Όμικρον ενώ επιβραδύνει την ανάπτυξη, θα μπορούσε να δώσει επιπλέον ώθηση, αντί να ανακόψει τη φόρα στον πληθωρισμό. Όπως εξηγούν αναλυτές οι πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα θα ενταθούν σε περίπτωση νέων lockdown, οξύνοντας τις ελλείψεις σε βασικές πρώτες ύλες, που ήδη δοκιμάζουν την παγκόσμια αγορά. Αυτές με τη σειρά τους θα έρθουν να βάλουν νέα «φωτιά» στις τιμές.
Ήδη και ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι μετά και την εμφάνιση της Όμικρον ο πληθωρισμός μπορεί να επιταχυνθεί περαιτέρω το 2022 για να υποχωρήσει τελικά από το 2023 και μετά.