Η δράση που φτάνει τα οκτώ συναπτά έτη, τα τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια ευρώ που είναι το κέρδος του κυκλώματος των παράνομων ελληνοποιήσεων και της έκδοσης και διακίνησης πλαστών εγγράφων, αλλά και οι πολυετείς και συνδυαστικές έρευνες των «αδιάφθορων» μαζί με περίπου 10 εισαγγελείς, οδήγησαν τις Αρχές στην εξιχνίαση ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που έχει πλήξει την ΕΛ.ΑΣ.
Το 2018 ήταν μία χρονιά αφετηρία των «αδιάφθορων» για την συγκεκριμένη υπόθεση, αφού τότε είχαν «ξηλωθεί» οι αστυνομικοί στα γραφείο διαβατηρίων των Τμημάτων Ασφαλείας Παγκρατίου και Αγίας Παρασκευής.
Το κύκλωμα με το καιρό αναπτύχθηκε ακόμη περισσότερο κατανοώντας οι ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση και οι πρόθυμοι αστυνομικοί συνεργάτες τους πως ο τρόπος να επιβιώσουν ήταν να εμπλακούν ακόμη περισσότερα αστυνομικοί και ακόμα περισσότερα Τμήματα Ασφαλείας ώστε να μοιράζονται οι «παραγγελίες» και οι «δουλειές» και να δυσκολεύουν το έργο της εν εξελίξει έρευνας.
Εντός των ορίων του αυτοφώρου συνελήφθησαν 20 άτομα, μεταξύ των οποίων 9 εν ενεργεία αστυνομικοί (εκ των οποίων ένας αξιωματικός), ένας Πολιτικός Υπάλληλος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μια Υπάλληλος Ληξιαρχείου Ο.Τ.Α, ένας δικηγόρος και 8 πολίτες.
Το άνοιγμα της «βεντάλιας» περιλαμβάνει πλέον τα Τμήματα Ασφαλείας Ασπροπύργου, Άνω Λιοσίων, Ελευσίνας, Ομόνοιας και Γλυφάδας, με συνολικά 34 εμπλεκόμενους αστυνομικούς και έναν διοικητή, ο οποίος μάλιστα στο παρελθόν είχε υπηρετήσει και στην Αντιτρομοκρατική και έπεται συνέχεια με ακόμη περισσότερα αμαρτωλά Τμήματα και αστυνομικούς, αφού η έρευνα όπως προειδοποιούν οι «αδιάφθοροι» είναι μόλις στην αρχή της ακόμα… με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατάσταση που επικρατεί στο Σώμα που δίνει την εντύπωση Λερναίας Ύδρας.
Οι «πελάτες» κυρίως σκληροί ποινικοί Έλληνες και αλλοδαποί που ήθελαν νέες ελληνικές ταυτότητες και νομότυπα έγγραφα με νέα στοιχεία για να εμφανίζονται ως νομιμόφρονες μεροκαματιάρηδες και να διαφεύγουν της σύλληψης των Αρχών, από εντάλματα και καταδικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούσαν σε βάρος τους.
Από τέτοιες περιπτώσεις έφτασε στην πόρτα των αμαρτωλών Τμημάτων και το Εσωτερικών Υποθέσεων. Ανάμεσά στους πελάτες και αλλοδαποί που ήθελαν να βρουν τρόπο να φύγουν από την Ελλάδα για άλλες χώρες της Ευρώπης και της «Σένγκεν», όπου και ορισμένοι κάτοχοι των πλαστών εγγράφων συνελήφθησαν.
Έως τώρα υπολογίζονται σε εκατοντάδες άτομα αυτοί που πλήρωσαν από 30.000 ευρώ και απέκτησαν από τους επίορκους αστυνομικούς τα καθαρά ονόματα και ποινικά μητρώα που αγόραζαν, ενώ έπονται και νέες αποκαλύψεις.
«Πελάτης» του κυκλώματος και το θύμα της εκτέλεσης στο πρατήριο Νίκαιας
Ανάμεσα στις περιπτώσεις που περιήλθαν σε γνώση των «αδιάφθορων» ήταν και εκείνη του 37χρονου Αλβανού που δολοφονήθηκε σε πρατήριο καυσίμων επί της Λ. Θηβών στη Νίκαια, στις 16 Νοεμβρίου.
Έναντι αμοιβής που όπως φαίνεται πρόσφερε στο συγκεκριμένο κύκλωμα, είχε αποκτήσει έγγραφα με άλλο ελληνικό όνομα ώστε να αποφεύγει τις «κακοτοπιές» με τον νόμο, αφού είχε παρελθόν για διακίνηση ναρκωτικών. Παρελθόν στο οποίο ενδεχομένως να κρύβονται και τα κίνητρα της μαφιόζικης εκτέλεσης σε βάρος του.