Κοινωνία

Πώς ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας ροκανίζει το Κράτος Δικαίου στη χώρα

Το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Σωφρονιστικού Κώδικα παρουσίασε χθες στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος και λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων της Βουλής των Ελλήνων ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Κωνσταντίνος Παπαθανασίου. Σύμφωνα όσα αναφέρει σχετικά η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου το νομοσχέδιο ροκανίζει το κράτος δικαίου στη χώρα μας.

Υπό τον τίτλο «Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του Σωφρονιστικού Κώδικα – τροποποιήσεις στον ν. 2776/1999» το νομοσχέδιο είχε τεθεί σε ηλεκτρονική διαβούλευση από τις 24 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 8 Οκτωβρίου. Στη διαβούλευση συμμετείχε με σχόλια της και η «Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» (ΕλΕΔΑ), η ιστορικότερη οργάνωση για τα δικαιώματα στην Ελλάδα, η οποία κατακεραύνωσε πολλές από τις αλλαγές που προτείνει το νομοσχέδιο κάνοντας λόγο για «απομάκρυνση της χώρας από τις αρχές ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου».

Η ιστορική οργάνωση σχολίασε δεκατρία από τα άρθρα του νομοσχεδίου καταγγέλλοντας παραβίαση δικαιωμάτων των κρατουμένων, διακρίσεις μεταξύ τους, υπέρμετρους περιορισμούς, ειδικά του δικαιώματος δικαστικής προστασίας. Επιπλέον, στα σχόλιά της έκανε λόγο για περαιτέρω αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά τη χορήγηση αδειών κρατουμένων με την οποία όπως επισημαίνει «ουσιαστικά επιχειρείται η – για κάποιους κρατούμενους – εν τοις πράγμασι κατάργηση αυτού του δικαιώματος».

Ακόμα, όπως σημειώνει η ΕλΕΔΑ, «Τίθενται, για πρώτη φορά, επιπλέον τυπικές προϋποθέσεις για να μπορεί να αιτηθεί ο κρατούμενος εκπαιδευτική άδεια [..] με αποτέλεσμαμε αποτέλεσμα να απειλείται ευθέως το δικαίωμα των κρατουμένων στην εκπαίδευση ενώ η διάταξη ουδόλως να συνάδει με τον στόχο της ομαλής επανένταξης».

Αίσθηση προκαλεί η προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 59 η οποία σύμφωνα με την Ένωση «ορίζεται ότι η προβλεπόμενη ποινή του περιορισμού σε κελί κράτησης επιβάλλεται και σε ανηλίκους. Μέχρι τώρα η διάταξη αναφερόταν σε εφήβους» ενώ μεταξύ των διατάξεων που καταργούνται είναι και αυτή της δυνατότητας παροχής κοινωφελούς εργασίας κάτι που, σύμφωνα με όσα ισχύουν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, αποτελεί ένα σημαντικό πισωγύρισμα στο Κράτος Δικαίου στη χώρα μας, με την Ένωση να υπογραμμίζει ότι «δεν συνάδει με τον στόχο της ομαλής επανένταξης».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Κ. Παπαθανασίου, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, δήλωσε ότι «το εν λόγω πόνημα διακατέχεται από ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, απομακρύνεται από οποιεσδήποτε τιμωρητικές κατευθύνσεις και συμμορφώνεται ολοένα και περισσότερο με τα ευρωπαϊκά και διεθνή μέτρα και σταθμά».

«Χαρτοπόλεμος» κυβέρνησης – αξ. αντιπολίτευσης με φόντο την κρίση που έρχεται

Προφυλακιστέοι οι κατηγορούμενοι παιδοβιαστές – Συνελήφθη η μητέρα της 12χρονης – Δηλώσεις από την πρόεδρο σωματείου εκδιδόμενων

Ραγδαίες εξελίξεις: Συλλήψεις, εντάλματα και έρευνες για τον Κολωνό

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago