Κοινωνία

New York Times: Ελλάδα, η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με αστυνομία στα πανεπιστήμια

Εκτενές ρεπορτάζ για την Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) καθώς και για τις αντιπαραθέσεις που προκαλεί η προσπάθεια τοποθέτησής της στα πανεπιστήμια φιλοξενούν οι New York Times, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα φαίνεται να αποτελεί την μοναδική ευρωπαϊκή χώρα όπου έχουν εγκατασταθεί αστυνομικές δυνάμεις μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το οποίο δημοσιεύτηκε εχθές Κυριακή, η αστυνομική δύναμη εντός των ελληνικών πανεπιστημίων «φαίνεται να είναι η μοναδική του είδους της στην Ευρώπη όπου τα προβλήματα στις πανεπιστημιουπόλεις αντιμετωπίζονται συνήθως από τις πανεπιστημιακές αρχές ή από ιδιωτική ασφάλεια». Υπογραμμίζει επιπλέον ότι αντίθετα από την Ευρώπη στις ΗΠΑ είναι συνηθισμένη η παρουσία πανεπιστημιακής αστυνομίας όμως και εκεί εντοπίζεται διαφορά σε σχέση με την ελληνική περίπτωση καθώς οι φύλακες ορίζονται από τις πανεπιστημιακές σχολές και όχι από το αστυνομικό σώμα.

Οι Times επιχειρούν να παρουσιάσουν και τις δύο πλευρές του αμφιλεγόμενου ζητήματος παραθέτοντας το σκεπτικό της κυβέρνησης, περιγράφοντας τις αντιδράσεις φοιτητών και φιλοξενώντας δηλώσεις του υπουργείου Παιδείας αλλά και πανεπιστημιακών. «Η συντηρητική κυβέρνηση της χώρας υποστηρίζει ότι οι αστυνομικοί χρειάζονται για να ελέγξουν την ανομία στους χώρους των πανεπιστημίων» σημειώνει και προσθέτει ότι οι φοιτητές αντιδρούν σε αυτή την απόφαση εμποδίζοντας την είσοδο των ΟΠΠΙ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στον ΑΠΘ.

Το ρεπορτάζ φιλοξενεί και δηλώσεις του καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Σεραφείμ Σεφεριάδη, ο οποίος εκφράζει την αντίθεσή του με την εγκατάσταση αστυνομικής δύναμης στους πανεπιστημιακούς χώρους και καταγγέλλει «καταστολή» και «εκφοβισμό». Επίσης εντάσσει την απόφαση για μόνιμη παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια σε μια ευρύτερη τάση «διολίσθησης στο αυταρχισμό» και φέρνει ως παράδειγμα το πρόσφατο σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και την ραγδαία πτώση της Ελλάδας στον παγκόσμιο δείκτη Ελευθερίας του Τύπου.

Στις κυβερνητικές φωνές, η εφημερίδα φιλοξενεί και τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας και αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, Άγγελου Συρίγου, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι αντιδράσεις προέρχονται από όσους έχουν καταλάβει ότι τελείωσε η «περίοδος χάριτος» στα πανεπιστήμια. «Επί δεκαετίες είχε διαμορφωθεί μια πραγματικότητα στα ελληνικά πανεπιστήμια όπου μειονότητες χωρίς κοινωνική επίδραση είχαν αποκτήσει προνόμιο και δρούσαν σας να τους ανήκαν. Τώρα αντιλαμβάνονται ότι αυτή πολύχρονη περίοδος χάριτος τέλειωσε και αντιδρούν» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός και βουλευτής της ΝΔ. Το ρεπορτάζ φιλοξενεί και δηλώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης δια στόματος του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ο οποίος καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι επιχειρεί να κερδίσει ακροδεξιές ψήφους με μια ατζέντα «νόμου και τάξης» στο χώρο της Παιδείας.

Τέλος, η θέση του προεδρεύοντα της Συνόδου των Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων Παναγιώτη Καλδή σχετικά με το ζήτημα της αστυνομίας στα πανεπιστήμια, όπως την εξέφρασε με δηλώσεις στην αμερικανική εφημερίδα ήταν ότι  «Η γενική αίσθηση είναι πως πρόκειται για κάτι που δεν χρειαζόταν» ενώ προειδοποίησε ότι η εγκαθίδρυση αστυνομικής δύναμης μέσα στα πανεπιστήμια ενέχει και κινδύνους.

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. σε κυβέρνηση: «Είστε περήφανοι για το δημιούργημά σας;»

Μουντιάλ 2022: Η βρετανική αστυνομία «μαζεύει» τα διαβατήρια από 1300 χούλιγκαν

Ανδρουλάκης: Παρακρατικό αντί για επιτελικό το σύστημα Μητσοτάκη

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago