Πολιτική

Κλιμάκωση τουρκικών απειλών απ' τη Συρία και τη Λιβύη ώς την Κύπρο

Εκτός απ’ τις σχεδόν καθημερινές προκλήσεις και απειλές κατά της Ελλάδας η Άγκυρα ξεδιπλώνει και τα μαξιμαλιστικά της σχέδια στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο με κάθε ευκαιρία.

Στον απόηχο του νέου παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα από το Στρασβούργο ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει τα συμφέροντά της από τη Συρία ως τη Λιβύη.

«Έχουμε προτεραιότητες, προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας, είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τους νόμους μας από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη», είπε ο Τσαβούσογλου, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι η χώρα του έκανε τις περισσότερες προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και ότι όλοι θέλουν να συνεχιστεί ο διαμεσολαβητικός της ρόλος.

Αναφερόμενος στη διάσκεψη στην Πράγα ο Τσαβούσογλου είπε, ότι οι συνομιλητές του πρόσφεραν υποστήριξη για αυτόν τον ρόλο της Τουρκίας. Ωστόσο, είπε «περιμένουμε υποστήριξη όχι μόνο προφορικά αλλά και de facto».

«Υπήρχαν προβλήματα στις σχέσεις μας με ορισμένες χώρες της περιοχής μας. Αλλά οι διαδικασίες εξομάλυνσης συνεχίζονται, θέλουμε σταθερότητα», είπε ο Τσαβούσογλου και υπογράμμισε ότι η εξομάλυνση με το Ισραήλ δεν θα γίνει εις βάρος της παλαιστινιακής υπόθεσης.

Την ίδια ώρα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και άνθρωπος του Ερντογάν Ερσίν Τατάρ κατά την επίσκεψή του σήμερα στο Ερζιντζάν της Τουρκίας, προκειμένου να παρακολουθήσει το Διεθνές Συμπόσιο του Τουρκικού Κόσμου, εκτόξευσε απειλές για την Κύπρο.

Σχολιάζοντας την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο εκ μέρους των ΗΠΑ παρέπεμψε στα όσα απάντησαν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

«Η συνεργασία μεταξύ της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου είναι πολύ σημαντική σε αυτή την περιοχή. Ως εκ τούτου, μετά το 1974, το Σώμα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζει να υπηρετεί εκεί ως Κυπριακές Τουρκικές Ειρηνευτικές Δυνάμεις.

Οι 40 χιλιάδες στρατιώτες μας είναι εκεί και, αν χρειαστεί, μέσα σε 5 λεπτά, μπορούν να σταλούν πολλοί άλλοι στρατιώτες Οι δικοί μας άνθρωποι είναι πάντα Μουτζαχεντίν. Φυσικά, το αγωνιστικό μας πνεύμα είναι παρόν και είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο» είπε ο Τατάρ σύμφωνα πληροφορίες, αν και διευκρίνισε πως «κανείς δεν θέλει σύγκρουση ή πόλεμο αυτήν την εποχή».

Ταυτόχρονα, μέσα από συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, ο Τατάρ εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ε.Ε. λέγοντας ότι θα πρέπει «να ντρέπεται» για «την κακομεταχείριση των Τουρκοκυπρίων».

♦Σημειώνεται ότι νέο μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε σήμερα απ’ το Κάιρο ο Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

«Η Ελλάδα έχει την πρόθεση και την υποχρέωση να υπερασπιστεί τα δικαιώματα αυτά με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. «Δεν διεκδικούμε τίποτα που δεν μας ανήκει. Σεβόμαστε πλήρως τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Δεν προβαίνουμε σε επιθετικές ενέργειες, ούτε υπονομεύουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα» είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago