Κόσμος

Προειδοποίηση Μπάιντεν για Ουκρανία: Πάμε για Αρμαγεδδώνα

Δηλώσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στα πλαίσια εκδήλωσης των Δημοκρατικών στη Νέα Υόρκη, όπου απήθυνε προειδοποίηση ότι ο κόσμος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έναν Αρμαγεδδώνα αν ο Πούτιν χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα προκειμένου να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Δεν έχουμε αντιμετωπίσει την προοπτική του Αρμαγεδδώνα από τον Κένεντι και την κουβανική πυραυλική κρίση» είπε, την ίδια στιγμή που ο Πούτιν φαίνεται να παραδέχεται σοβαρές απώλειες μετά την αντεπίθεση της Ουκρανικών δυνάμεων.

«Έχουμε να κάνουμε με κάποιον που γνωρίζω αρκετά καλά», είπε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο. «Δεν αστειεύεται όταν μιλά για πιθανή χρήση πυρηνικών ή βιολογικών ή χημικών όπλων, επειδή ο στρατός του, θα έλεγε κανείς, υπολειτουργεί σημαντικά».

Πράγματι, ο Πούτιν και οι αξιωματούχοι του έχουν επανειλημμένα απειλήσει ότι θα χρησιμοποιήσουν το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους από το να υποστηρίξουν την Ουκρανία. Πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα «τακτικό» πυρηνικό όπλο μικρής εμβέλειας ώστε να προσπαθήσει να σταματήσει την αντεπίθεση της Ουκρανίας και να αναγκάσει το Κίεβο να διαπραγματευτεί και να εκχωρήσει εδάφη.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Guardian εάν η Ρωσία χρησιμοποιούσε ένα πυρηνικό όπλο, θα άφηνε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους με το δίλημμα πώς να απαντήσουν, με τους περισσότερους ειδικούς και πρώην αξιωματούχους να προβλέπουν ότι εάν η Ουάσιγκτον απαντούσε στρατιωτικά, πιθανότατα θα ήταν με συμβατικά όπλα, για να προσπαθήσει να αποτρέψει την ταχεία κλιμάκωση σε έναν ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο.

Για «πυρηνικό εκβιασμό» κάνει λόγο το Foreign Affairs σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα τελεσίγραφο το οποίο στέλνει ο Πούτιν προς την παγκόσμια κοινότητα: Η κερδίζει η Ρωσία την Ουκρανία ή πάμε σε πυρηνική κλιμάκωση. Για να βγάλει το χαρτί της πυρηνικής απειλής από το τραπέζι σύμφωνα με το περιοδικό, ο Πούτιν περιμένει να δει να καρποφορούν οι επιχειρήσεις του Ρώσικου στρατού και να μειώνεται η στήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία. Διαφορετικά η νέα πραγματικότητα που θα θέλει να δημιουργήσει ο Ρώσος πρόεδρος είναι μια κατάσταση ομηρίας της διεθνούς κοινότητας.

Από την πλευρά της Ουκρανίας, δηλώσεις έκανε σχετικά ο Ουκρανός πρόεδρος την περασμένη Πέμπτη λέγοντας ότι ο κόσμος δεν θα συγχωρήσει ποτέ μια ρώσικη πυρηνική επίθεση και ότι αν συμβεί αυτό «δεν θα είναι πλέον σε θέση να διατηρήσει τη ζωή του, που λέει ο λόγος, και είμαι σίγουρος γι’ αυτό».

Παπαδημούλης: Η άρνηση Μητσοτάκη να συναντηθεί με την PEGA μυρίζει συγκάλυψη

H Άγκυρα ποντάρει στον «χειμώνα της Πράγας» ενόψει εκλογών, η Αθήνα διεθνοποιεί το πρόβλημα

Ηλιόπουλος για υποκλοπές: Ό,τι και να κάνει ο κ. Μητσοτάκης, η προσπάθεια συγκάλυψης θα αποτύχει

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago