Οικονομία

Ξενοδοχείο βγάζει στο σφυρί η Credit Suisse λόγω έλλειψης ρευστότητας

Η επενδυτική τράπεζα Credit Suisse, οι μετοχές της οποίας έχουν καταγράψει πολύ μεγάλες απώλειες τις τελευταίες ημέρες λόγω των φόβων ότι κινδυνεύει να καταρρεύσει, ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει το ξενοδοχείο 5 αστέρων Savoy στο κέντρο της Ζυρίχης, αντί του ποσού των 400 εκατ. ελβετικών φράγκων.

Η μετοχή της Credit Suisse έχει υποχωρήσει περισσότερο από 40% τους τελευταίους έξι μήνες.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει το ηλικίας 184 ετών ξενοδοχείων στην καρδιά της οικονομικής ζωής της Ζυρίχης, στο πλαίσιο μιας «τακτικής διαδικασίας αξιολόγησης των ακινήτων που διαθέτει διεθνώς». Και πρόσθεσε ότι αποφάσισε «να ξεκινήσει τη διαδικασία πώλησης του Ξενοδοχείου Savoy. Θα αξιολογήσουμε προσεκτικά όλες τις προσφορές και τους πιθανούς επενδυτές και θα κοινοποιήσουμε οποιαδήποτε απόφαση εν ευθέτω χρόνω».

Την είδηση ​μετέδωσε πρώτος ο οικονομικός ενημερωτικός ιστότοπος Inside Paradeplatz, που ανέφερε ότι το ξενοδοχείο, το οποίο τελεί υπό ανακαίνιση και θα ξανανοίξει το 2024 ως Hotel Mandarin Oriental Savoy Zurich, ήταν το τελευταίο εναπομείναν «περιουσιακό στοιχείο-τρόπαιο» της Credit Suisse. Για τον λόγο αυτό, χαρακτήρισε την πώλησή του «σήμα κινδύνου μεγάλου μεγέθους».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η πώληση του Savoy δείχνει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση για τη μεγάλη τράπεζα. Παρά την ανακαίνιση και επαναλειτουργία του, η Credit Suisse προφανώς αποφάσισε να το αποχωριστεί για λόγους έκτακτης ανάγκης».

«Τα αφεντικά της CS αισθάνονται υποχρεωμένα να πετάξουν ό,τι εξακολουθεί να έχει αξία στην αγορά. Χρειάζεται ρευστότητα για να επιβιώσει – πάρα πολλοί πελάτες τρέχουν μακριά της», προστίθεται στο δημοσίευμα.

Η Credit Suisse χρειάστηκε να συγκεντρώσει επειγόντως κεφάλαια, να σταματήσει τις εξαγορές μετοχών και να μειώσει το μέρισμά της καθώς βρέθηκε αντιμέτωπη με σοβαρή κρίση και μια σειρά από σκάνδαλα. Από το 2020 που είχε κέρδη της τάξης των 2,7 δισ. ελβετικών φράγκων, το 2021 παρουσίασε ζημιές 1,6 δισ., κυρίως λόγω των μεγάλων απωλειών που τις προκάλεσαν οι επενδύσεις στον αποτυχημένο χρηματοοικονομικό όμιλο αλυσίδας εφοδιασμού Greensill και στο hedge fund Archegos, ο ιδιοκτήτης του οποίου Μπιλ Χουάνγκ και τρία ακόμη στελέχη του διώκονται στις ΗΠΑ με κατηγορίες για εκβιασμό και απάτη.

Επίσης, η Credit Suisse χρειάστηκε να πληρώσει μεγάλα πρόστιμα αφότου παραδέχθηκε την απάτη με ομόλογα που εξέδωσε και τα οποία υποτίθεται ότι θα χρησίμευαν για τη χρηματοδότηση της αλιείας τόνου στη Μοζαμβίκη. Ωστόσο, ορισμένα από τα έσοδα διοχετεύτηκαν από έναν από τους εργολάβους της στη χώρα για να πληρώσει μίζες, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζιτών στην Credit Suisse.

Επίσης, υπό πίεση βρίσκεται και το τμήμα private banking της τράπεζας, καθώς έπειτα από δημοσιογραφική έρευνα ήρθε στο φως ότι μεταξύ των πελατών της βρίσκονται άτομα που εμπλέκονται σε βασανιστήρια, διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυμα χρήματος, διαφθορά και άλλα σοβαρά εγκλήματα.

Οι μετοχές της Credit Suisse, που τον Ιανουάριο είχαν αξία μεγαλύτερη από 9 ελβετικά φράγκα, έπεσαν στα 3,5 ελβ. φράγκα τη Δευτέρα, ιστορικό χαμηλό, για να ανακάμψουν αργότερα στα 4,2 ελβ. φράγκα.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago