Categories: Υγεία

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Stop από τους αναισθησιολόγους στα έκτακτα χειρουργεία – «Πρώτα να σώσουμε διασωληνωμένους ασθενείς Covid»

Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης καθώς η συσσώρευση διασωληνωμένων ασθενών Covid αναγκάζει τους αναισθησιολόγους να αναστέλλουν τα χειρουργεία για περιστατικά που έχουν χαρακτηριστεί ως «έκτακτα».

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από ενημερωτικό έγγραφο του διευθυντή της αναισθησιολογικού τμήματος προς τη διοίκηση του δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος, το σύνολο των ιατρών του αναισθησιολογικού τμήματος έχει μεταφερθεί στον χώρο του Γ΄ κτηρίου όπου υπάρχουν 12 διασωληνωμένοι ασθενείς Covid προκειμένου «να διασώσει τις ζωτικές λειτουργίες ασθενών με Covid που δεν είχαν την τύχη να μπουν σε ΜΕΘ και αξίζουν όλη τη φροντίδα και την προσοχή μας»…« Γι αυτό είναι θεμιτή και αποδεκτή από το ιατρικό δίκαιο η περικοπή των χειρουργείων και η κατεύθυνση των ιατρικών φροντίδων στα επείγοντα περιστατικά όπως είναι οι ασθενείς με αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω Covid.

Όπως επισημαίνει ο διευθυντής στο τμήμα θα παραμείνουν μόνο δύο αναισθησιολόγοι ως προσωπικό ασφαλείας για ασθενείς που χρήζουν παρέμβασης προκειμένου να σωθεί η ζωή τους.

Εξάλλου υπενθυμίζεται ότι στις 23/11 η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ζήτησε μέσω εγκυκλίου τόσο από τα δημόσια όσο και από τα ιδιωτικά νοσοκομεία να μειώσουν τα τακτικά χειρουργεία τους μέχρι και κατά 80%, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών εξαιτίας της νέας έξαρσης της COVID-19 στην Ελλάδα.

ΠΟΕΔΗΝ: Σε ιδιωτικές κλινικές οδηγούνται τα έκτακτα χειρουργεία

«Σήμερα έκτακτα περιστατικά του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης οδηγούνται σε ιδιωτικές κλινικές για χειρουργείο, επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ)», ενημερώνει διά μέσου του Προέδρου της, Μιχάλης Γιαννάκου.

«Το υπουργείο Υγείας είπε ότι τα έκτακτα χειρουργεία και τα ογκολογικά θα γίνονται κανονικά στα νοσοκομεία», προσθέτει και επισημαίνει: «Να τους πληροφορήσουμε ότι σήμερα νοσηλευόμενοι ασθενείς στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης που προγραμματίστηκαν για έκτακτα χειρουργεία όπως ογκολογικά, παιδοχειρουργικά κ.ά., οδηγούνται στις ιδιωτικές κλινικές για να χειρουργηθούν». «Γιατί;», διερωτάται.

«Η ΜΕΘ είναι γεμάτη με 28 ασθενείς. Στα χειρουργεία βρίσκονται 12 διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό και 2 διασωληνωμένοι στις κλινικές», υπογραμμίζει.  «Οι αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου έχουν αναλάβει την ιατρική φροντίδα των εν λόγω ασθενών, συν όλη τη τρέχουσα δουλειά, που πριν από το κορονοϊό για να τη βγάλουν ήταν διπλάσιοι», καταγγέλλει. «Οι ιδιωτικές κλινικές τρίβουν τα χέρια τους», καταλήγει.

Αυγέρη: Τί ισχύει με τα περιστατικά του Ιπποκρατείου;

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με τη Δώρα Αυγέρη να καλεί την κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Υγείας να απαντήσει.

«Περιμένουμε την απάντηση του Υπουργείου Υγείας σε σχέση με το έγγραφο του ”Ιπποκρατείου” που λέει ότι κόβονται και τα έκτακτα χειρουργεία!», γράφει η βουλεύτρια Θεσσαλονίκης στον προσωπικό λογαριασμό της στο Facebook.

«Ισχύει ή όχι; Κόβονται ή όχι; Αν όχι, πώς θα πραγματοποιούνται εντός του νοσοκομείου;», ερωτά το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago