Categories: Οικονομία

Στο 1,61% το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων

Διευρύνεται το περιθώριο των ελληνικών έναντι των γερμανικών ομολόγων, ενόψει της 16ης Δεκεμβρίου όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι μετά τη λήξη του προγράμματος πανδημίας (ΡΕΡΡ) μέσω του οποίου έχει αγοράσει ομολόγα του Ελληνικού Δημοσίου άνω των 32 δισ. ευρώ. Η διαφορά αυτή της απόδοσης ελληνικών- γερμανικών ομολόγων έφθασε σήμερα το 1,61%.

Η διαβεβαίωση που έχει δοθεί ότι μετά τη λήξη του προγράμματος (τον προσεχή Μάρτιο) η ΕΚΤ θα αναχρηματοδοτεί όσα ομόλογα λήγουν αγοράζοντας ισόποσης αξίας από την αγορά, δεν είναι ικανή για να καθησυχάσει τις αγορές, καθώς οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδος το 2022 είναι μεγαλύτερες. Με βάση τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να ενταχθούν σε κάποιο άλλο από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, καθώς δεν διαθέτουν την απαιτούμενη αξιολόγηση της λεγόμενης επενδυτικής βαθμίδας. Μιλώντας για το θέμα αυτό ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην ΕΡΤ την προηγούμενη εβδομάδα ανέφερε «Θα το κουβεντιάσουμε τον Δεκέμβριο. Δεν θέλω να προκαταλάβω οποιαδήποτε απόφαση. Πιστεύω ότι θα γίνει το καλύτερο».

Πάντως γενικότερα οι προσδοκίες των αγορών τόσο για τη στάση που θα τηρήσει η ΕΚΤ στο θέμα των ελληνικών ομολόγων αλλά και στο μέτωπο των επιτοκίων, είναι ευμετάβλητες καθώς η εξέλιξη της πανδημίας δημιουργεί νέα δυσμενή δεδομένα τα οποία δε μπορεί παρά να ληφθούν υπόψη.

Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά, μετά τη σημαντική υποχώρηση που εμφάνισαν οι αποδόσεις την Παρασκευή, σήμερα η εικόνα δείχνει να σταθεροποιείται. Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 1,29%, του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,40% και του 15ετούς υποχώρησε στο 1,33%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 50 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 24 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,30% έναντι -0,31% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,61%.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ καθώς διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1268 δολ. από τα 1,1307 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1291 δολ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

EconomyNews

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago