Καινοτόμες λύσεις, με διεθνή εμπορική απήχηση, που έχουν αναπτυχθεί από ελληνικά startups και ερευνητικές ομάδες παρουσιάστηκαν στο 9ο θεματικό εργαστήριο «Accelerating Industry 4.0 in Logistics & Supply Chain Management», στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Innovation Ready» που υλοποιεί ο Τομέας Καινοτομίας του ΣΕΒ.
Στο εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που αξιοποιούν ψηφιακές τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων, και που διασφαλίζουν αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη μεταφορά προϊόντων με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέσω βελτιστοποίησης των διαδρομών. Επιπλέον, στο εργαστήριο παρουσιάστηκαν λύσεις για τη μεταφορά προϊόντων στην νησιωτική Ελλάδα μέσω drones, πλατφόρμες που επιτρέπουν τον χειρισμό ολόκληρου στόλου drones από έναν μόνο χρήστη, τεχνολογίες για τον εξηλεκτρισμό πετρελαιοκίνητων στόλων, ρομποτικές λύσεις vision και voice picking για διαχείριση αποθηκών, καθώς και ολοκληρωμένη παρακολούθηση της εφοδιαστικής αλυσίδας με δυνατότητες πρόβλεψης της ζήτησης και έξυπνης τιμολόγησης αποθεμάτων.
Σημειώνεται ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες, εκπρόσωποι της βιομηχανίας και επιχειρήσεων από το λιανεμπόριο ή άλλους παραγωγικούς κλάδους, καθώς και μέλη της κοινότητας των Innovative Greeks, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν απευθείας και εξατομικευμένα, μέσω Β2Β συναντήσεων που οργανώνει ο Τομέας Καινοτομίας του ΣΕΒ. Στις Β2Β συναντήσεις διερευνώνται συνέργειες και συνεργασίες με τις 9 καταξιωμένες startups, που συμμετείχαν στο εργαστήριο, όπως είναι οι: CIBOS Innovation, Dataviva, e -Kinesis, Flyee, Lastmily, Ninefleet, Optechain, PEOPLE, Probotek.
Μιλώντας στην έναρξη του εργαστηρίου, η Διευθύντρια του Τομέα Καινοτομίας του ΣΕΒ, κα. Μάγκυ Αθανασιάδη, επισήμανε πως:
«Μετά από δύο ταραγμένα έτη λόγω πανδημίας, η εφοδιαστική αλυσίδα και οι αποθήκες βιώνουν άλλη μια χρονιά γεμάτη παγκόσμιες προκλήσεις. Η ενεργειακή κρίση, οι νέες συνήθειες που έφερε η πανδημία, οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες αλλά και σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και η πράσινη μετάβαση, αναγκάζουν τη βιομηχανία και τις εταιρείες μεταφορών και logistics να αναζητήσουν στρατηγικές μετασχηματισμού με παράλληλο μετριασμό των κινδύνων. Οι προοπτικές αλλά και οι προκλήσεις για τον κλάδο θα αυξάνονται όσο μεταβαίνουμε σε μια κυκλική οικονομία όπου η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση θα αποτελεί μέρος της καθημερινής λειτουργίας των επιχειρήσεων.»
O κ.ς Γεώργιος Παναγιωτόπουλος, Partner ΕΥ Ελλάδος, Consulting – Supply Chain & Operations, επεσήμανε πως: «Οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι η νέα κανονικότητα. Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να διαμορφώσουν ένα ευέλικτο λειτουργικό μοντέλο και επιχειρησιακά σχέδια που θα επιτρέπουν να εξυπηρετούν αποτελεσματικά τις διαφοροποιημένες ανάγκες της αλυσίδας αξίας σε περίοδο κρίσης. Απαιτούνται επενδύσεις σε οργάνωση, υποδομές, ψηφιακή τεχνολογία και αυτοματοποίηση, που θα επιτρέπουν την άμεση προσαρμογή, ενώ το κατάλληλα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό κάνει τη διαφορά στην επίτευξη ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Παράλληλα, η κυκλική οικονομία απαιτεί πιο σύνθετες – μη γραμμικές – εφοδιαστικές αλυσίδες, υψηλό βαθμό καινοτομίας και πλήρη συμμόρφωση σε αυστηρές κανονιστικές απαιτήσεις.»
Tα εργαστήρια Innovation Ready πραγματοποιούνται στο πλαίσιο δράσεων του ΣΕΒ για την αμφότερη ενίσχυση των start-ups και της καινοτομικής ικανότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Δείτε εδώ το βίντεο του εργαστηρίου «Accelerating Industry 4.0 in Logistics & Supply Chain Management», το πρόγραμμα και πληροφορίες για τις εταιρείες που συμμετείχαν.