Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε την Τετάρτη μερική επιστράτευση στη Ρωσία, επικαλούμενος απειλές εκ μέρους του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας την πρόθεση της Μόσχας να μεταχειριστεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της ώστε να προστατευθεί.
Στο πολυαναμενόμενο διάγγελμά του από τη ρωσική τηλεόραση, ο Ρώσος ηγεμόνας ισχυρίστηκε ότι η Ουάσιγκτον πιέζει το Κίεβο να μεταφέρει τις εχθροπραξίες στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ πρόσθεσε ότι χρησιμοποιήθηκε πυρηνικός εκβιασμός, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.
Η Ρωσία χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατευθεί, είπε ο κ. Πούτιν. «Διαθέτουμε πολλά όπλα για να απαντήσουμε και δεν πρόκειται για μπλόφα», είπε με νόημα.
Ανακοίνωσε επίσης, όπως αναμενόταν, τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας, δηλαδή στο Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Χερσώνα και μέρος της Ζαπορίζια, με ερώτημα την ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
«Στηρίζουμε αυτούς τους ανθρώπους», τόνισε. «Σκοπός μας είναι να απελευθερώσουμε το Ντονμπάς και δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα να εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους αυτούς», πρόσθεσε.
Το διάγγελμα περιείχε και την ανακοίνωση της υπογραφής του διατάγματος μερικής επιστράτευσης των Ρώσων, με τον κ. Πούτιν να δηλώνει ότι οι σχετικές διαδικασίες στρατολόγησης αρχίζουν «από σήμερα», φανερώνοντας πόσο επείγουσα είναι πλέον η κατάσταση για τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Η επιστράτευση, είπε, θα αφορά όσους ανήκουν στις εφεδρείες και όχι τον γενικό πληθυσμό.
Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε ακόμη εντολή να εξισωθεί το νομικό καθεστώς των εθελοντών στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας με το κανονικό στρατιωτικό προσωπικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κάτι που ουσιαστικά αποτελεί απορρόφηση των φιλορώσων αυτονομιστών στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. «Η Δύση θέλει να καταστρέψει τη Ρωσία», αποφάνθηκε ο ηγέτης του Κρεμλίνο: «Έχει αρχίσει έναν πυρηνικό εκβιασμό εναντίον της Ρωσίας, ξεπερνώντας κάθε όριο».
Έκανε ξανά λόγο για νεοναζιστές στην Ουκρανία και ισχυρίστηκε ότι το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί αναγνωρίσεις σε όλη τη Νότια Ρωσία μέσω των μυστικών υπηρεσιών του. «Η Δύση δεν επιθυμεί την ειρήνη μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας», είπε ο κ. Πούτιν.
Ανακοίνωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση θα αυξήσει τα κονδύλια για την παραγωγή όπλων, με τόνο που θύμισε τον Στάλιν κατά τη χιτλερική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση το 1941. Στους Ρώσους που εργάζονται σε οργανισμούς του στρατιωτικο-βιομηχανικού τομέα χορηγείται το δικαίωμα αναβολής από τη στράτευση, σύμφωνα με το διάταγμα Πούτιν.
Η Γερμανία εθνικοποιεί την Uniper
Ερντογάν για πώληση F-16: «Βλέπει» θετική ανταπόκριση των Αμερικανών
Ρουμπάτης για υπόθεση παρακολουθήσεων: Εκπληρώσαμε το χρέος μας