Πολιτική

Κομισιόν – Σαρλ Μισέλ: Πιο δραστικά μέτρα για τις τιμές του αερίου – Προβληματισμός στην Αθήνα, τα επικρατέστερα σενάρια

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη προχωρήσει σε μειώσεις φόρων, σε επιδοτήσεις και σε καταβολές επιδομάτων εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, προσπαθώντας έτσι να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση που αυξάνει τον πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ, εξαναγκάζοντας βιομηχανίες να σταματούν γραμμές παραγωγής, αλλά και τους πολίτες να βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας ενόψει του χειμώνα.

Σοβαρές διαφωνίες καταγράφονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τρόπο εξοικονόμησης ενέργειας.

Μία πρώτη διαφωνία αφορά την υποχρεωτικότητα της μείωσης κατανάλωσης ρεύματος στο 15% για τα νοικοκυριά, με 5% στις ώρες αιχμής. Υπάρχουν χώρες, όπως είναι η Γαλλία που υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να είναι στο 3%, αλλιώς αν παραμείνει το 5% να είναι εθελοντικό. Υπέρ αυτής της πρότασης τίθενται η Αυστρία, η Ολλανδία, η Γερμανία, οι Σκανδιναβικές χώρες, γενικά ο βορράς, ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν εκφράσει επιφύλαξη.

Το αντίθετο επιχείρημα σε αυτό είναι ότι εάν εφαρμοστεί οριζόντια αυτό το μέτρο, δηλαδή σε όλα τα νοικοκυριά, προκύπτουν άλλα σημαντικά ζητήματα.

Σχετικά με τον φόρο που ζητάει η Κομισιόν στα υπερκέρδη των εταιρειών κι αυτό είναι υπό συζήτηση. Σε αυτό η Ελλάδα δεν λέει ούτε όχι ούτε ναι και περιμένει τις τεχνικές διευκρινίσεις του μέτρου.

Το σχέδιο της Κομισιόν: Έκτακτη εισφορά 33% στα διυλιστήρια πετρελαίου – Τα κυβερνητικά σενάρια για επιδότηση στο φυσικό αέριο

Στην επιβολή έκτακτης εισφοράς τουλάχιστον 33% επί των υπερκερδών βιομηχανιών πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διυλιστηρίων προβλέπει το προσχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Το σχετικό έγγραφο, που αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ, καταγράφει, ότι «οι χώρες πρέπει να επιβάλουν αυτόν τον έκτακτο φόρο έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022. Η βάση θα είναι τα κέρδη προ φόρων του οικονομικού έτους 2022, που είναι πάνω από 20% υψηλότερα από τον μέσο όρο των τριών ετών, με αφετηρία το 2019». Όλα δείχνουν, ότι «η έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων θα προχωρήσει στην Ελλάδα κατά το μοντέλο της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου».

Ακόμα πιο δραστικά μέτρα από την Κομισιόν για τις τιμές του φυσικού αερίου ζητά ο Σαρλ Μισέλ

O Σαρλ Μισέλ λέει ότι οι προτάσεις της Επιτροπής να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας είναι «μια αρχή, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα», για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση που κινδυνεύει να πυροδοτήσει κοινωνικές αναταραχές και να διχάσει τις χώρες της ΕΕ.

«Είναι καλές οι προτάσεις, αλλά θα χρειαστούν περισσότερες», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ στο Playbook του Politico.

Σχετικά με την ανάγκη μεταρρύθμισης της ενεργειακής αγοράς στην ΕΕ, ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει: «Έχουμε το πρόβλημα σύνδεσης μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν το ανακαλύψαμε σήμερα αυτό το πρόβλημα. Έχουμε ξεκινήσει να το συζητάμε πριν από ένα χρόνο, πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία». Υπενθυμίζει, επίσης, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «συμφώνησε πριν το καλοκαίρι να αναθέσει στην Επιτροπή να παρουσιάσει πιο συγκεκριμένες προτάσεις. Είναι καλό που υπάρχει μια ανακοίνωση ότι η Επιτροπή θα εργαστεί για αυτό», είπε ο Μισέλ, προσθέτοντας: «Ελπίζω ότι κάτι θα έχουμε για το θέμα αυτό το συντομότερο δυνατό».

Αναφορικά με τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχολιάζει ότι μέχρι τώρα οι προτάσεις της ΕΕ επικεντρώνονται στη μείωση της ζήτησης στις ώρες αιχμής. «Αυτό είναι καλό. Είναι όμως αρκετό; Δεν είμαι σίγουρος», προειδοποιεί, προτρέποντας τις χώρες της ΕΕ και την Επιτροπή να επιταχύνουν τις εργασίες για τις κοινές αγορές φυσικού αερίου – ένα θέμα το οποίο ο ίδιος υποστηρίζει με σθένος, διότι θα δώσει στην ΕΕ τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί φθηνότερα μακροπρόθεσμα συμβόλαια με χώρες όπως η Αλγερία ή το Κατάρ.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου υποστήριξε ότι το πρόβλημα με τις χώρες της ΕΕ που υπερθεματίζουν η μία την άλλη για τον ενεργειακό εφοδιασμό είναι ότι τελικά όλοι βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση – ένα μάθημα που θα έπρεπε να έχουν πάρει οι ηγέτες κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού. «Στο τέλος συνειδητοποιήσαμε ότι αν κάποια κράτη μέλη της ΕΕ έχουν το εμβόλιο αλλά κάποια άλλα όχι, θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τον COVID για πολύ καιρό. Ελπίζω ότι αυτή η κοινή λογική θα επιστρέψει και σε αυτή τη συζήτηση», είπε ο Σαρλ Μισέλ.

Καταλήγοντας, ο Σαρλ Μισέλ προειδοποιεί ότι η προσέγγιση των κυβερνήσεων της ΕΕ μέχρι στιγμής ήταν να ρίξουν χρήματα στο πρόβλημα, με τις κυβερνήσεις να έχουν ξοδέψει μέχρι στιγμής 280 δισεκ. ευρώ σε επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά είναι χρήματα που θα μπορούσαν να είχαν επενδυθεί, αλλά αντίθετα καίγονται με κάθε λίτρο βενζίνης ή κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι, και θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος. Σε αυτό το ποσό έρχεται να προστεθεί το πακέτο επιδότησης 65 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση, καθώς και τα 140 δισεκατομμύρια ευρώ που θέλει να συγκεντρώσει η Επιτροπή μέσω ενός απροσδόκητου φόρου που θα αναδιανείμει στους καταναλωτές.

Τα σενάρια που εξετάζουν στην κυβέρνηση για επιδότηση φυσικού αερίου

Την επόμενη εβδομάδα και πάντως πριν από τα τέλη του μήνα, θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκη τη «λύση» της εξίσωσης στην οποία καταλήγει η κυβέρνηση για τα περίπου 700.000 νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο.

Προαναγγέλλοντας την κυβερνητική πρωτοβουλία κατά τη χθεσινή του συνάντηση με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι έρχονται παρεμβάσεις για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, παρέμβαση στην αντλία σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και ένα διευρυμένο επίδομα θέρμανσης. Μέτρα στήριξης, που πάντως, όπως είπε, θα είναι «μετρημένα».

Η πίεση από τους βουλευτές για να ανακοινωθεί το ταχύτερο δυνατό λύση και πάντως πριν τις όποιες ευρωπαϊκές αποφάσεις για τα νοικοκυριά με φυσικό αέριο είναι μεγάλη και έχει μεταφερθεί αρμοδίως.

Κυβερνητικά στελέχη, όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε, επιχειρούν να φρενάρουν τις προσδοκίες για στήριξη αντίστοιχη εκείνης για το ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου έχει υπερπολλαπλασιαστεί από πέρυσι και δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί σχεδόν το σύνολο της διαφοράς στην τσέπη των καταναλωτών.

Αυτή τη στιγμή στο τραπέζι βρίσκονται δύο βασικά σενάρια: To πρώτο ανεβάζει το ύψος της επιδότησης στο περίπου 70% της αύξησης. Και το δεύτερο, το οποίο από αρκετούς θεωρείται πιο ρεαλιστικό, την «κατεβάζει» στο 50% της αύξησης. Που σημαίνει ότι το επιπλέον κόστος από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου θα μοιράζονται οι καταναλωτές και το κράτος.

Είναι εξαιρετικά πιθανό, εξάλλου, να συνδεθεί το ύψος ή η προϋπόθεση της επιδότησης με τον στόχο μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Το μοντέλο αυτό θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Οκτωβρίου στο ηλεκτρικό ρεύμα. Υπενθυμίζεται ότι για τον Σεπτέμβριο, η απορρόφηση της αύξησης στο ρεύμα θα είναι 94%. Από τον επόμενο μήνα, ωστόσο, για να λάβει ένα νοικοκυριό την όποια επιδότηση αποφασιστεί, θα πρέπει να πιάσει τον στόχο της μείωσης κατά 15% του ηλεκτρικού ρεύματος, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Σε ό,τι αφορά την παρέμβαση στην αντλία που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση εξετάζει τη συνέχιση της επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, με 0,25 λεπτά το λίτρο για όλον τον χειμώνα.

Ο φωτισμός στους δήμους

Ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, τόνισε, μιλώντας στο Mega, ότι θα πρέπει όλοι οι δήμοι να προσέξουν ώστε ο φωτισμός να είναι επαρκής και ασφαλής, καθώς ο φωτισμός αποτελεί έναν ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα εγκληματικότητας.

Μάλιστα ο κ. Κονδύλης ανέφερε ότι θα αναγκαστεί να περικόψει κάποια έργα για να πετύχει εξοικονόμηση πόρων για την ενέργεια.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago