Mετά το νέο μαύρο ρεκόρ με 6.700 νέα κρούσματα κορονοϊού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για τους ανεμβολίαστους, μένοντας σταθερή στην απόφαση της να αποφύγει lockdown και να μην επιβάλλει περιορισμούς στουςεμβολιασμένους.
Δέσμη νέων μέτρων, η οποία όμως παραμένει διστακτική και ο φόβος είναι ότι μπορεί να έχει έρθει πολύ αργά, δεδομένων των τρομακτικών προβλέψεων για την εξέλιξη της πανδημίας. Ενώ ουδείς αγγίζει για άλλη μία φορά την Εκκλησία, με τον υπουργό Υγείας να υποστηρίζει στα σοβαρά ότι είναι πολύ μεγαλύτερη η μετάδοση στην εστίαση από ό,τι στις Εκκλησίες.
Οι οριστικές αποφάσεις κλείδωσαν στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και εν συνεχεία ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος μετέφεραν τις εισηγήσεις της κυβέρνησης στην επιτροπή λοιμωξιολόγων. Ακολούθησε μία έντονη διαπραγμάτευση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μέλη της επιτροπής ήθελαν πιο σκληρά μέτρα, όπως πχ επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας παντού, ενώ η κυβέρνηση δεν ήθελε κανένα μέτρο που θα θύμιζε καραντίνα ή θα αφορούσε και τους εμβολιασμένους.
Πολιτικά και επικοινωνιακά το ζήτημα εξάλλου για την κυβέρνηση είναι ότι είχε επενδύσει στο αφήγημα της “επιστροφής στην κανονικότητα” εξίσου αν όχι περισσότερο από ό,τι στην προστασία της υγείας για να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν. Και είναι γεγονός ότι εάν επιβαλλόταν και πάλι περιορισμοί στους εμβολιασμένους, η κυβέρνηση θα βρισκόταν αντιμέτωπη με έντονες αντιδράσεις, αφού όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο ευλόγως δεν θέλουν να υποστούν τις συνέπειες της επιλογής των αντιεμβολιαστών.
Η κυβέρνηση εστιάζει λοιπόν στην ευθύνη των ανεμβολίαστων για τη σημερινή κατάσταση. Δεν ήταν τυχαίο ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανέλαβε με τον χαρακτηριστικό του τρόπο να περάσει τη γραμμή ότι δεν ευθύνεται η κυβέρνηση για την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά αποκλειστικά οι ανεμβολίαστοι. Ξεκαθάρισε επίσης ότι δε θα γίνει lockdown ακόμη και με 10.000 κρούσματα. Και δήλωσε μάλιστα ότι δεν υπάρχει λόγος πια να μετράμε καν τα κρούσματα, αφού ο κορονοϊός είναι κάτι με το οποίο θα ζούμε όπως η γρίπη.
Έτσι η κυβέρνηση πατάει πάνω στην αναμφισβήτητη ανευθυνότητα όσων δεν εμβολιάζονται ακόμη και τώρα, αποφεύγοντας κάθε άλλη συζήτηση.
Στην πραγματικότητα δε, με το άνοιγμα της πλατφόρμας για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών που μπορούν να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου την Παρασκευή, η κυβέρνηση ποντάρει τουλάχιστον στην ενίσχυση της ανοσίας όσων το επιθυμούν, αφού το τείχος ανοσίας έμεινε ανολοκλήρωτο…
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα πάρει πάντως επικοινωνιακά και πολιτικά το θέμα πάνω του. Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα στις 11:00 θα απευθύνει χαιρετισμό σε ημερίδα με θέμα “Διαχείριση των χρονίων νοσημάτωνκαι προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19”, που διοργανώνει η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Και το βράδυ θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.
Ήδη εν τω μεταξύ μέτρα όπως η είσοδος στα εμπορικά καταστήματα μόνο με rapid test προκαλούν αντιδράσεις, με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρο Καφούνη να δηλώνει ότι είναι ανέφικτος ο έλεγχος από τους καταστηματάρχες, ενώ η αγοράπερίμενε να πάρει “ανάσα” απο τις εκπτώσεις. Τίθεται επίσης το ερώτημα πως θα διασφαλιστεί η τήρηση μέτρων όπως η πρόσβαση και στους εξωτερικούς χώρους εστίασηςκαι διασκέδασης μόνο με rapid ή PCR test, δεδομένου ότι ήδη παρατηρείται σωρεία παραβάσεων του μέτρου πρόσβασης με πιστοποιητικό εμβολιασμού στους εσωτερικούς χώρους.