Την ώρα που η Gazprom ανακοίνωσε το επ’ αόριστον κλείσιμο της στρόφιγγας του Nord Stream 1, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βάζει μπροστά ένα σχέδιο περικοπής της κατανάλωσης σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα στη βιομηχανία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον σκληρό χειμώνα που έρχεται, εν μέσω αμφιβολιών για τις προθέσεις της Μόσχας και για τη ροή αερίου από τον Turk Stream.
Έτσι, με «φόντο» τις ραγδαίες εξελίξεις από τις ανακοινώσεις της Gazprom, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας είχε συνάντηση το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής (2/9) με τους εκπροσώπους τριών μεγάλων βιομηχανιών της χώρας. Ο λόγος για τους Ευάγγελο Μυτιληναίο από την «Αλουμίνιον της Ελλάδος», Δημήτρη Παπαλεξόπουλο της «ΤΙΤΑΝ» και Γιάννη Στασινόπουλο της «ΒΙΟΧΑΛΚΟ», στους οποίους μετέφερε τη βούληση της κυβέρνησης για λήψη μέτρων στις μονάδες τους με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και ρεύματος.
Τα σχέδια που καλούνται να καταρτίσουν οι βιομηχανίες θα εφαρμοστούν σε περίπτωση που:
-διακοπεί η τροφοδοσία φυσικού αερίου και από τον Turk Stream, από όπου η χώρα μας προμηθεύεται αέριο και ο οποίος μέχρι σήμερα συνεχίζει κανονικά τη ροή του, αλλά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με τον Nord Stream είναι άγνωστο αν η Ρωσία θα επιδιώξει να σφραγίσει και αυτόν τον αγωγό.
-γίνει υποχρεωτική η -μέχρι σήμερα- εθελοντική σύσταση της Κομισιόν για περικοπή του 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Και για να γίνει κάτι τέτοιο υπάρχουν δύο τρόποι: α) Να το αποφασίσει η Κομισιόν ή β) να το ζητήσουν πέντε χώρες-μέλη της Ε.Ε.
Πότε το δελτίο θα επεκταθεί στα νοικοκυριά
Όπως και να έχει, τα σχέδια για μείωση της κατανάλωσης από τις βιομηχανίες θα μπουν στην «πρίζα», ώστε να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας, προκειμένου να αποτραπούν ανάλογα μέτρα για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ωστόσο, στην περίπτωση που η Gazprom σταματήσει να προμηθεύει με αέριο την Ευρώπη, αναμένεται «έμφραγμα» στην αγορά που δύσκολα θα αντιμετωπιστεί, καθώς δεν είναι εύκολο να καλυφθούν οι ανάγκες με LNG, το οποίο θα έχει μεγάλη ζήτηση και οι τιμές θα εκτοξευθούν κι άλλο.
Ταυτόχρονα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σκοπεύει να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών, καλώντας τους για εξοικονόμηση ενέργειας. Οι σκέψεις που υπάρχουν είναι σε πρώτη φάση να γίνουν συστάσεις για περικοπή της κατανάλωσης με εθελοντικό χαρακτήρα για σπίτια και επιχειρήσεις.
Όμως, εάν τα πράγματα δυσκολέψουν κι άλλο λόγω πλήρους διακοπής της τροφοδοσίας του ρωσικού αερίου και της δυσκολίας για εξεύρεση LNG, τότε υπάρχει ορθάνοιχτο ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτική η εκ περιτροπής ηλεκτροδότηση.
Θα γίνει υποχρεωτική η εκ περιτροπής ηλεκτροδότηση μόνο εάν γίνει πραγματικότητα το προαναφερόμενο σενάριο, με την πλήρη διακοπή της τροφοδοσίας του ρωσικού αερίου και τη δυσκολία εξεύρεσης LNG.
Σε κάθε περίπτωση, η Κομισιόν θα ανακοινώσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στις 14 Σεπτεμβρίου μετά την έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας με στόχο την αποκλιμάκωση των τιμών.
Αξίζει να τονιστεί ότι εάν σε αυτό το «καλάθι» μέτρων μπει και το πλαφόν στο αέριο, τότε θεωρείται βέβαια ότι η Μόσχα θα κάνει την αντεπίθεσή της, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον χειμώνα που έρχεται.
ΣΥΡΙΖΑ: Σε πανικό ο Μητσοτάκης, συζητά εκλογικό νόμο και συνεργασία με Βελόπουλο
Κρεμλίνο: Το κλείσιμο του Nord Stream οφείλεται στους Ευρωπαίους πολιτικούς
Μισέλ: Υπέρ της επιβολής πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου -ρεύματος